Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ja perussuomalaiset ovat samaa syntyperää – olisiko puolueiden aika yhdistyä?

Kotimaa
 
Hans Paul Lehtikuva
SMP:n puheenjohtaja Veikko Vennamo tulossa kättelemään presidentti Urho Kekkosta Linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolla 6. joulukuuta 1977.
SMP:n puheenjohtaja Veikko Vennamo tulossa kättelemään presidentti Urho Kekkosta Linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolla 6. joulukuuta 1977. Kuva: Hans Paul Lehtikuva
Arvio
Seppo Keränen. Vallan leppymättömät. Auditorium. 479 s.

Pieksämäellä, Etelä-Savossa, pidettiin 9. helmikuuta 1959 kokous, jonka vaikutukset ovat tuntuneet jo 56 vuotta Suomen politiikassa.

"Paikalla oli 400 luotettua henkilöä. Elokuvateatteri Aulan vahtimestarit tarkastivat sisääntulijat", kirjoittaa tohtori Seppo Keränen uudessa kirjassaan Vallan leppymättömät.

Kirja kertoo Urho Kekkosen ja Veikko Vennamon välirikosta ja vihanpidosta, joka alkoi 1950-luvun puolessavälissä ja kesti Kekkosen kuolemaan 1986 asti.

Aikajana

Maalaisliiton perintö

1908 Maalaisliitto perustettiin.

 

1958–1959 Veikko Vennamo erotettiin maalaisliitosta, ja hän perusti Suomen pientalonpoikien puolueen.

 

1965 Maalaisliitto muutti nimensä keskustapuolueeksi.

 

1966 Suomen pientalonpoikien puolue muutti nimensä Suomen maaseudun puolueeksi.

 

1983–1987 Keskustapuolue ja Smp olivat samassa hallituksessa.

 

1988 Keskustapuolue muutti nimensä Suomen keskustaksi.

 

1995 Suomen maaseudun puolue joutui konkurssiin. Sen seuraajapuolueeksi perustettiin perussuomalaiset.

 

2015 Keskusta nousi vaaleissa suurimmaksi (49 paikkaa), perussuomalaiset toiseksi suurimmaksi (38 paikkaa) puolueeksi.

Kekkonen ja Vennamo olivat sodan jälkeen näkyviä maalaisliittolaisia kansanedustajia. Vennamo oli myös Kekkosen hallituksen ministerinä ja tuki Kekkosen valintaa presidentiksi vuonna 1956.

Valintansa jälkeen Kekkonen järjesti ystävilleen pirskeet, mutta ei jostain syystä kutsunut Vennamoa juhlimaan pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan.

Vennamo pahoitti mielensä ja alkoi sooloilla puolueen sisällä.

Vennamo erotettiin maalaisliitosta, ja hän perusti helmikuussa 1959 Pieksämäellä oman puolueen, jonka nimeksi tuli Suomen pientalonpoikien puolue.

Muutaman vuoden päästä nimi vaihtui Suomen maaseudun puolueeksi. Vennamo johti puoluetta kaksikymmentä vuotta ja sen jälkeen hänen poikansa Pekka Vennamo kymmenen vuotta.

Vennamo vastusti Kekkosen valintaa presidentiksi vuosina 1962, 1968, 1973 ja 1978. Vuosien 1968 ja 1978 vaaleissa Veikko Vennamo oli itse Kekkosen vastaehdokkaana.

Kekkonen ja Vennamo olivat eri mieltä lähes kaikesta, eniten kuitenkin ulkopolitiikasta. Kekkoselle kaiken a ja o olivat hyvät suhteet Neuvostoliittoon. Vennamon mielestä Suomi nöyristeli liikaa itään päin.

Vihanpito jatkui viimeisiin elinvuosiin asti. Kun Vennamo sai vuonna 1979 eduskuntavaaleissa pienen vaalivoiton, Kekkonen kirjoitti päiväkirjaansa: "Huonosti kävi kepulle, mutta pahinta oli Vennamon nousu."

Vennamo ei antanut Kekkoselle armoa edes tämän sairastumisen ja eron jälkeen. Kekkonen sai eduskunnan päätöksellä asua elämänsä viimeiset vuodet Tamminiemessä, ja hänelle järjestettiin sinne sairaanhoito.

Vennamo ei tätä hyväksynyt ja vaati eduskunnassa vielä puoli vuotta ennen Kekkosen kuolemaa, että presidentti olisi siirretty pois Tamminiemestä.

Keräsen kirjassa kerrotaan satoja tarinoita, miten miehet yrittivät tuhota toinen toisensa.

Kauna vaikutti myös puolueiden keskinäisiin suhteisiin. Smp ei päässyt Kekkosen presidenttikaudella hallitukseen, mutta jo vuosi Kekkosen eron jälkeen Smp ja keskusta mahtuivat hyvin samaan hallitukseen.

Pekka Vennamon johtama Smp hyväksyi puolestaan Paasikiven–Kekkosen linjan, jota Veikko Vennamo oli vuosikymmeniä arvostellut.

Keskusta oli koko ajan selvästi suurempi kuin maaseudun puolue, joka pystyi vain muutaman kerran horjuttamaan keskustan valta-asemaa.

Seppo Keräsen kirja päättyy Veikko Vennamon kuolemaan kesällä 1997.

"Ennen kuolemaansa Vennamo ehti vielä nähdä elämäntyönsä lopullisen luhistumisen, kun yhden kansanedustajan puolueeksi kutistunut Smp ajautui konkurssiin 1995", Keränen kirjoittaa.

Tarina kuitenkin jatkuu, sillä Vennamon poliittinen perintö siirtyi perussuomalaiseen puolueeseen, jonka Smp:n ainoa kansanedustaja Raimo Vistbacka ja Vennamon oppipoika Timo Soini perustivat vuonna 1995.

Vistbacka oli aluksi pari vuotta puolueen puheenjohtajana. Soini siirtyi puheenjohtajaksi kesällä 1997, kaksi päivää Vennamon kuoleman jälkeen, ja on johtanut puoluetta 18 vuotta.

Soini on onnistunut työssään paremmin kuin konsanaan oppi-isänsä. Veikko Vennamon aikana Smp oli suurimmillaan 18 kansanedustajan puolue. Perussuomalaiset saivat puolestaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa peräti 39 kansanedustajaa ja tämän kevään vaaleissa 38 edustajaa.

Keränen kertoo Vennamon toivoneen vähän ennen kuolemaansa, että poliittinen keskusta kokoaisi voimansa. Vennamon toive voi vihdoin toteutua, sillä Suomen keskusta ja perussuomalaiset ovat nyt Suomen kaksi suurinta puoluetta, joilla on eduskunnassa 87 paikkaa.

Ensi viikolla keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ryhtyvät todennäköisesti kokoamaan yhteistä hallitusta.

Jos Sipilän ja Soinin hallitus syntyy ja heidän yhteistyönsä sujuu, he hallitsevat Suomea ainakin vuoteen 2019 asti.

On myös mahdollista, että maalaisliiton perilliset löytävät uudelleen toisensa ja liittyvät yhdeksi puolueeksi. Se vasta kunnon jytky olisi.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Keskustan ja perussuomalaisten puheenjohtajat Juha Sipilä ja Timo Soini tapasivat valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa keskiviikkona Helsingissä.
Keskustan ja perussuomalaisten puheenjohtajat Juha Sipilä ja Timo Soini tapasivat valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa keskiviikkona Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat