Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallaksen Pöllöt juhlivat tunturissa

Osa vieraista protestoi suruasulla asuntovaunualueen poistoa Pallakselta

Kotimaa
 
Tea Karvinen
Pallaksen Pöllöjen 50-vuotisjuhlissa oli mukana muun muassa matkailija Lasse Kosunen (kolmas vas.).
Pallaksen Pöllöjen 50-vuotisjuhlissa oli mukana muun muassa matkailija Lasse Kosunen (kolmas vas.). Kuva: Tea Karvinen

Pallaksen hiihtokoulu Pallaksen Pöllöt juhli vappua ja koulun 50-vuotiasta taivalta näyttävällä karnevaalilla lumen keskellä Pallaksen Vatikurussa torstaina.

Paikalla oli parisataa hiihtokoulun asiakasta, entisiä ja nykyisiä hiihtokoulun opettajia sekä uskollisia Pallaksen kävijöitä.

Tästä on kyse

Seitsemän keskuksen hissit vielä auki

 Hiihtohissit pyörivät vielä seitsemässä hiihtokeskuksessa, joista Himos on ainoa etelän kohde. Muut ovat Levi, Ruka, Ylläs, Pallas, Pyhä ja Olos.

 Väki kaikkoaa rinteistä, sillä moni ajattelee, että hiihtokausi päättyy pääsiäiseen.

 Ensi vuonna kevät on keskuksille vieläkin haasteellisempi, sillä pääsiäinen osuu huhtikuun alkuun, sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

"Moni on pukeutunut juhlaan retrovaatetuksella. Esillä on myös vanhoja laskettelusuksia", kertoo hiihtokoulun nykyinen johtaja, tamperelainen rakennusarkkitehti Timo Meuronen.

Hän on vuodesta 2000 viettänyt kaikki keväät Pallaksella. Hiihtokoulussa on nyt 22 opettajaa, mutta eri aikoina opettajia on ollut yhteensä noin 60.

"Monille se on ollut mukava keväinen harrastus", Meuronen kertoo.

Vatikurun lumeen oli sahattu näyttävät puitteet pöytineen. Vieraat hinattiin rinnekoneella noin kilometrin matka Pallashotellilta, sillä laskettelukeskus on kansallispuistossa, jonne ei saa rakentaa lisää hiihtohissejä.

"Pallakselle ei ole vuosiin rakennettu mitään uutta. Siksi se poikkeaa tunnelmaltaan täysin muista Lapin hiihtokeskuksista. Se onkin monen retkeilijän ja vaatimattomasta talvimatkailusta nauttivan suosikkikohde", kertoo lumisessa juhlapöydässä istuva järvenpääläinen eläkeläinen Lasse Kosunen.

Hän on ystävineen pukeutunut mustaan hautajaisasuun.

"Suremme sitä, että ympäristöministeriö haluaa karkottaa Pallakselta asuntovaunulla liikkuvat talvimatkailijat, joita tälläkin hetkellä on 35 vaunullista."

"Pallaksen hotellia ollaan laajentamassa, jolloin vaunualue poistetaan eikä uutta ole osoitettu sen tilalle", Kosunen kertoo.

Hän epäilee, että heidän mukanaan Pallakselta poistuu myös osa sen kodikkaasta hengestä.

Kosunen hiihti ensimmäisen kerran Pallaksella vuonna 1965.

"Upeisiin maisemiin on päästävä joka kevät", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat