Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissukeltaja uskoo löytäneensä vuonna 1468 uponneen aarrelaivan

Rauno Koivusaari sanoo paikallistaneensa keskiajalla uponneen Hanneke Wromen hylyn

Kotimaa
 
Tältä näyttää sukeltajan löytämä keskiaikainen laivahylky
Tältä näyttää sukeltajan löytämä keskiaikainen laivahylky
Yksi Suomen kokeneimmista hylynetsijöistä Rauno Koivusaari kertoo löytäneensä vuonna 1468 uponneen Hanneke Wromen. Löytö olisi ainutlaatuinen, sillä Suomessa on vain viitisen keskiaikaista laivahylkyä.

Sukeltaja ja hylyntutkija Rauno Koivusaari sanoo löytäneensä Suomen rannikolta aarrelaivan hylyn. Kyseessä on hansaholkki Hanneke Wrome, jonka Koivusaari uskoo ajaneen karille Jussarön edustalla marraskuussa 1468.

Alus oli upotessaan poikkeuksellisen arvokkaassa lastissa. Mukana oli muun muassa kultarahoja, joiden nykyarvo voi olla jopa miljoonia euroja.

Koivusaari on täysin varma löydöstään.

Tästä on kyse

 Sukeltaja Rauno Koivusaari sanoo löytäneensä keskiajalla uponneen Hanneke Wrome -laivan jäänteet. Alus upposi arvolastissa Raaseporin edustalle.

 Koivusaari ja Museovirasto aikovat sukeltaa hylylle ensi kesänä löydön varmistamiseksi.

 Varmuus hylystä saadaan ehkä vasta arkeologisten kaivausten jälkeen.

"Sieltä pohjasta tulee löytymään kaikkea makeeta. Minulle tämä on selvää pässinlihaa, mutta akateemisille piireille pitää olla vielä jotain konkreettista."

Konkreettinen tarkoittaa sitä, että Koivusaari on sopinut Museoviraston kanssa yhteisistä sukelluksista hylylle ensi kesänä. Tarkoitus on etsiä lisää todisteita ja yrittää ajoittaa hylyn ikä puurakenteiden lustojen avulla.

Koivusaari on Suomen kokeneimpia hylynetsijöitä. Hän johti sukeltajaryhmää, joka löysi vuonna 1999 Suomen kuuluisimman aarrelaivan Vrouw Marian hylyn.

Hansalaiva Hanneke Wromen haaksirikko oli aikoinaan koko Pohjois-Eurooppaa järkyttänyt tapahtuma. Onnettomuudessa kuoli ehkä jopa 200 ihmistä. Se on yhä yksi vakavimmista Itämerellä tapahtuneista haaksirikoista – oman aikansa Estonia.

Koivusaaren mukaan Hanneke Wromen hylyn kappaleita on meren pohjassa noin kahden merimailin matkalla ja 9–23 metrin syvyydessä. Hän on nostanut myös ylös muutamia osia. Joukossa on tynnyrin kansi, kattotiilen kappale ja lyijystä valmistettu esine, jonka käyttötarkoitus on vielä arvoitus.

Koivusaari aloitti Hanneke Wromen etsinnät viime vuonna. Etsintäryhmään kuului suomalaisia, ruotsalaisia ja yksi chileläinen. Ryhmä teki ensimmäiset sukellukset maaliskuussa ja viimeiset joulukuussa.

Pekka Elomaa
"Hanneke Wromesta tiedetään, että se oli aikakautensa suurin", kertoo Rauno Koivusaari. Hän aloitti aluksen etsinnät viime vuonna.
"Hanneke Wromesta tiedetään, että se oli aikakautensa suurin", kertoo Rauno Koivusaari. Hän aloitti aluksen etsinnät viime vuonna.

"Olemme tehokkaita ja järjestelmällisiä. Kun menemme sinne päiväksi, niin sukellamme monta kertaa. Se on täsmäsukeltamista. Kun löydämme uutta tietoa, niin kokoonnumme kartan kanssa, mietimme, teemme uuden suunnitelman ja jatkamme sitten."

Koivusaari sanoo, että hylyssä käytetty laivanrakennustekniikka ja arkistolähteet viittaavat vahvasti Hanneke Wromeen. Hylystä näkee, että se on rakennettu limisaumatekniikalla. Sitä ei yleensä käytetty isoissa laivoissa, koska se ei ollut kestävä rakenne.

Koivusaari arvioi aluksen pituudeksi noin 30 metriä, kun saman aikakauden koggi-laivat olivat yleensä vain 15–20 metrisiä.

"Hanneke Wromesta tiedetään, että se oli aikakautensa suurin. Pohjassa olevat hylyn kappaleet ovat tammea. Ne tammilankut ovat järkyttävän leveitä ja tuuman puolentoista paksuisia."

Hylyn paikan Koivusaari päätteli arkistolähteistä ja kokemustaan hyväksi käyttäen.

"Olen ollut koko ikäni merillä töissä. Pystyn samaistamaan itseni siihen, mitä tapahtuu, kun laiva osuu johonkin."

Hanneke Wromen haverihetkellä tuulen suunta oli idästä länteen.

"Kun se on osunut kiviin, se on mennyt rikki samalla tavalla kuin olisi iskenyt viinipulloin pöydänkulmaan. Koska se on puulaiva, niin paljon tavaraa on jäänyt kellumaan ja ajan kanssa uponnut. Tavaran pitää olla itä-länsisuunnassa", Koivusaari kertoo päättelystään.

Koivusaaren ryhmä on löytänyt kolme isoa rungonkappaletta.

"Siellä on köli, ankkuri ja masto, joka törröttää pohjassa pystyssä. Todella massiivinen köli on mennyt poikki, mikä on sen merkki, että myrskyn on täytynyt olla raju. Ankkuri on hauras, ja siitä on vain yksi kuokka jäljellä, mutta sen mallin voi päätellä. Se on juuri sellainen ankkuri, joita käytettiin hansalaivoissa."

Uskotko, että hylyn luota löytyy kultaa?

"Kyllä minä niin oletan. Siellä on kulta- ja hopeaesineitä."

HS:n haastattelemat Museoviraston asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Hanneke Wromen hylky on löytynyt. Varmuus saadaan vasta arkeologisten kaivausten jälkeen.

"Suomessa tunnetaan keskiaikaisia hylkyjä vain viitisen kappaletta. Jos se on holkki, kuten arkistolähteissä puhutaan, niin se on erittäin harvinainen löytö", sanoo intendentti Maija Matikka Museovirastosta.

"Arkeologisena kohteena löytö olisi erittäin merkittävä."

Rauno Koivusaari
Merenpohjassa Jussarön edustalla on jykeviä tammilankkuja, joiden paksuus on jopa puolitoista tuumaa. Ne ovat todennäköisesti peräisin uponneesta hollantilaislaivasta.
Merenpohjassa Jussarön edustalla on jykeviä tammilankkuja, joiden paksuus on jopa puolitoista tuumaa. Ne ovat todennäköisesti peräisin uponneesta hollantilaislaivasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat