Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotukia karsimalla valtion talouden säästöt olisi nopeasti tehty

Kolmen suuren tuen poisto toisi valtiolle yli neljän miljardin euron säästöt

Kotimaa
 

Valtiovarainministeriön (VM) tuoreeseen menokartoitukseen on otettu mukaan erillinen luku verotuista. Verotuet ovat verotuksen normaaliin perusrakenteeseen tehtyjä poikkeuksia, jotka osaltaan alentavat valtion verotuloja.

Verotukia karsimalla valtion taloutta odottavat säästöt olisivat nopeasti tehty.

VM:n oman arvion mukaan valtiontalouteen pitäisi tehdä tällä vaalikaudella noin 4 miljardin euron menoleikkaukset. Jos saman summan haluaisi kasaan verotuksen puolelta, riittäisi että leikkaamisen sijaan luopuisi esimerkiksi kahdesta tai kolmesta suuresta verotuesta.

VM on tosin esittänyt sopeuttamisarviossaan nimenomaan menoleikkauksia, ei veronkorotuksia.

Verotuet voivat olla esimerkiksi verovapauksia, verovähennyksiä, alempia verokantoja ja muita vastaavia keinoja, joiden avulla tuetaan esimerkiksi yritystoimintaa tai jotain tiettyä ihmisryhmää tai toimintaa.

VM:n menokartoitukseen on otettu mukaan vain yli 50 miljoonan euron menetykset aiheuttavat verotuet.

Isoja tuloja valtiolta jää saamatta alennettujen arvonlisäveroprosenttien takia. Yleinen arvonlisävero on 24 prosenttia, mutta esimerkiksi ruualle, ravintolassa syömiselle, bussi- ja junalipuille, takseille, kirjoille, leffa- ja konserttilipuille, sanomalehdille ja lääkkeille on myönnetty alhaisemmat veroprosentit. Niiden takia valtiota jää saamatta yli 2,7 miljardia eli yli 2 700 miljoonaa euroa.

Lähes puolet potista tulee ruuan alemmasta alv-prosentista.

Raportin vaikutusarvioiden mukaan alennetut alv-kannat ovat tehottomia ja vääristäviä eivätkä juuri auta työllistämään.

Yrityksiä ja maatiloja kannustetaan investoimaan ja kasvamaan sillä, että ne saavat tehdä poistoja nopeammin kuin laitteet kuluvat. Tähän verotukeen menee vuodessa lähes 700 miljoonaa euroa.

Teollisuus, kasvihuoneet ja konesalit saavat nauttia huokeammasta sähköverosta, ja lisäksi maatalous ja paljon energiaa kuluttava teollisuus saavat veronpalautusta. Tarkoitus on tukea vientiteollisuutta sekä kotimaisia tuottajia, mutta samalla menetetään lähes 900 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa.

Pelkästään nämä kolme verotukea poistamalla valtio saisi ainakin laskennallisesti niin paljon lisää verotuloja, ettei leikkauksista tarvitsisi huolehtia.

Ainakin laskennallisesti näiden kolmen suuren verotuen lakkauttaminen toisi valtiolle noin 4,3 miljardin euron lisätulot. Toki verotuksen kiristämisellä voisi olla vaikutuksia yritystoimintaan tai kulutukseen, minkä vuoksi verokertymä saattaisi käytännössä jäädä laskettua pienemmäksi.

Tai puolet neljän miljardien euron tavoitteesta olisi kasassa pelkästään luopumalla listattujen arvopapereiden varainsiirtoveron vapautuksesta. Verottomuuden lasketaan vievän valtiolta 2 miljardia euroa.

Muita suurehkoja verotukia ovat esimerkiksi voitonjaon verotuet sekä käyttöomaisuuteen kuuluvien osakkeiden luovutusvoiton verottomuus.

Näistä verotuista luopuminen kuitenkin kiristäisi yritysten, yrittäjien ja omistajien verotusta. Sitä ei välttämättä haluta tilanteessa, jossa tuleva hallitus päinvastoin haluaa tukea yrittäjyyttä ja investointeja.

Isoja verotukia annetaan, kun ihminen saa vähentää ansiotuloistaan esimerkiksi eläkemaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja sairasvakuutuksen päivärahamaksun. Veroja jää saamatta 2, 5 miljardia, mutta toisaalta verovähennyksen poisto kiristäisi nimenomaan työnteon verotusta, mistä suurin osa puolueista on jo sanoutunut irti.

Vielä isompiin summiin päästää, kun katsotaan palkkatuloista tehtävät työtulo- ja ansiotulovähennykset, peräti 3,6 miljardia euroa. Summa on iso, yli 7 prosenttia valtion kaikista keräämistä verotuloista.

Palkkatuloista tehtävät vähennykset on rakennettu verojärjestelmään erikseen nimenomaan keventämään työtätekevän verotusta ja siten kannustamaan ihmisiä töihin. Ainakin keskusta, Sdp ovat ilmoittaneet haluavansa päinvastoin suurentaa työtulovähennystä. Myös kokoomus haluaa keventää palkkatyön verotusta, ja myös perussuomalaiset alle 40 000 euroa vuodessa tienaavilta.

Myös osa sosiaalietuuksista on verottomia. Sieltäkin olisi saatavissa lähes 900 miljoonaa lisää verotuloja. Tosin valtio verottaisi tällöin itse maksamiaan rahoja.

Asuntolainan korkovähennyksestä luopuminen toisi valtiolle lisätuloja alle 400 miljoonaa euroa. Sen tekeminen nyt pienten korkojen aikana olisi helppoa, koska vaikutus yksittäiseen kotitalouteen ei olisi yhtä suuri kuin isojen korkojen aikana.

Vaikuttavuusarvion mukaan vähennys vääristää eri sijoitusmuotojen kohtelua, kun se kannustaa ihmisiä oman asunnon vuokra-asumisen sijaan.

Menokartoitus löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat