Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli puuttuu ahkerasti Viron viinalasteihin

Alkoholin tuonnin valvonta on tiukentunut tänä vuonna

Kotimaa
 
Tulli
Tulli valvoi alkoholin tuontia Helsingin Länsisatamassa tiistaina.
Tulli valvoi alkoholin tuontia Helsingin Länsisatamassa tiistaina. Kuva: Tulli

Eduskunnan Tullille myöntämä lisämääräraha on johtanut alkoholin matkustajatuonnin aiempaa tiukempaan tarkkailuun.

Tulli on ottanut tänä vuonna ennätysmäärän matkustajien Virosta tuomia alkoholilasteja selvittelyjensä kohteeksi, koska juomien epäillään olleen menossa muuhun kuin matkustajien omaan käyttöön.

Fakta

Juhliin voi tuoda ison viinalastin

 Matkustaja saa tuoda EU-alueelta verottomasti omaan käyttöönsä itse tuomansa alkoholijuomat.

 Omaksi käytöksi katsotaan myös tuonti perheenjäsenille ja juhliin.

 Viime kesänä otettiin käyttöön uudet ohjetasot, joiden ylittyessä matkustajan on pyydettäessä esitettävä selvitys juomien käyttötarkoituksesta.

 Oluen osalta rajana on 110 litraa, viinien osalta 90 litraa, niin sanottujen välituotteiden osalta 20 litraa ja muiden alkoholijuomien osalta 10 litraa.

Huhtikuun puoliväliin mennessä Tulli siirsi niin sanottuun veroharkintaan 129 alkoholierää eli yhteensä 73 792 litraa alkoholijuomia, joita on yritetty tuoda Suomeen.

Tulli määrää selvitysvaiheen jälkeen näille juomille jälkiverot, jos ne eivät ole olleet Tullin näkemyksen mukaan menossa tuojien omaan käyttöön.

Suomalaiset voivat tuoda toisesta EU-maasta omaan käyttöönsä verottomasti niin paljon alkoholia kuin haluavat, kunhan matkustaja kuljettaa juomat itse. Jos juomat ovat menossa myytäväksi eteenpäin tai jollekin muulle kuin matkustajalle ja hänen lähipiirilleen, kyse on verotettavasta tuonnista.

Valtaosa veroharkintaan päätyneistä juomista on ostettu Virosta.

"Tilanne on muuttunut aiempiin vuosikymmeniin verrattuna. Venäjältä tuli ennen Suomen EU-jäsenyyttä suuria määrä pirtua, mutta nykyisin se on ihan marginaalista", sanoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Veroharkintaan päätyneiden juomien määrä oli jo huhtikuun puoliväliin mennessä yhtä suuri kuin koko viime vuonna. Ennen viime vuotta veroharkintaan päätyi vuosittain vain 10 000–20 000 alkoholilitraa.

Tullin valvontajohtaja Grönberg arvioi, että tämänvuotinen määrä on ainakin Viron-tuonnin osalta suurempi kuin koskaan aiemmin.

Ennätysmäärä johtunee pikemmin valvonnan kiristymisestä kuin siitä, että suomalaiset yrittäisivät tuoda aiempaa enemmän alkoholia ulkomailta verottomasti muuhun kuin omaan käyttöön.

Eduskunta myönsi Tullille täksi vuodeksi 600 000 euron lisämäärärahan alkoholivalvontaan. Grönberg kertoo, että lisärahoituksen avulla on lisätty alkoholivalvontaa tekevien työntekijöiden määrää.

Tulli palkkasi ensi maaliskuuhun asti seitsemän uutta työntekijää Helsingin satamiin ja kolme lentotulliin sekä kaksi uutta työntekijää tammikuuhun asti verotuspäätöksiä tekemään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat