Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotkan Rankin linnakesaaresta syntyi turistikohde

Kotimaa
 
Varuskuntasaarten omistaja esitteli merikanuunaansa
Varuskuntasaarten omistaja esitteli merikanuunaansa
Kotkan Saaret Oy:n Ismo Räty uskoo, että Rankin ja Kirkonmaan saarista kehittyy tunnettu elämysmatkailukohde. Yhtiö osti saaret viime tammikuussa. Kaupan mukana siirtyi käytöstä poistettu Tampella 152 -kanuuna. Toimittaja: Aapo Mentula. Kuvaus: Juha Metso. Editointi: Esa Syväkuru.

Kotka. Punainen vene heilahtelee, kun sivutuuli iskee sen kylkeen Kotkan edustalla. Paattia ohjaava Kotkan Saarten yrittäjä Ismo Räty kohentaa pipoa päässään ja tihrustaa vesisateen läpi horisonttiin.

"No nyt ranta tuli näkyviin", hän huikkaa.

Usvan seasta ilmestyvät ensin rantakalliot, laituri ja punainen kasarmirakennus. Sitten laiturin vasemmalla puolella erottuu bunkkeri.

"Tervetuloa Rankkiin!"

Juha metso
Yrittäjä Ismo Räty haluaa saada varuskuntasaarille mahdollisimman pian omaa tuulivoimaa, aurinkoenergiaa tai maalämpöä. Taustalla venäläisten Rankin saarelle ensimmäisen maailmansodan aikana rakentama puukasarmi.
Yrittäjä Ismo Räty haluaa saada varuskuntasaarille mahdollisimman pian omaa tuulivoimaa, aurinkoenergiaa tai maalämpöä. Taustalla venäläisten Rankin saarelle ensimmäisen maailmansodan aikana rakentama puukasarmi.

Kotkan Saaret osti viime tammikuussa Rankin ja Kirkonmaan entiset varuskunta-alueet 700 000 eurolla valtion liikelaitokselta Senaatti-kiinteistöiltä. Yhtiö sai yli 100 rakennusta ja paljon maata noin puolen tunnin merimatkan päästä Kotkasta.

Artikkeliin liittyvät

Vuosikymmenten ajan varusmiehet kouluttautuivat linnakesaarissa puolustamaan Suomenlahden rannikkoa hyökkääjiä vastaan. Nyt saarista aiotaan tehdä suosittu turistikohde.

Parin tunnin kuluttua yhteysalus tuo saarelle sen ensimmäiset asiakkaat. Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursorin 40 työntekijää on tulossa viettämään Rankkiin virkistäytymispäivää.

Ensisilmäykseltä Rankki näyttää juuri siltä kuin varuskunta-alueet yleensäkin. Metsässä kulkee esterata. Talot ovat väritykseltään maanläheisiä, hyvin rakennettuja ja käytännöllisiä.

Tällaisena Ismo Räty haluaa alueen myös säilyttää. Hän arvioi, että maanpuolustusteemasta voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa.

"Katsokaapa tuota. Upseerien lapsilla on ollut vähän kovemmat kasvuolosuhteet," Räty sanoo ja osoittaa rivitalon pihalla olevaa, betonista tehtyä lasten hiekkalaatikkoa.

Saariemäntänä työskentelevä Mari Lihr etsii avainta vanhaan venäläisten rakentamaan puukasarmiin. Punaiseksi maalattu talo valmistui vuonna 1917, ja nyt siitä suunnitellaan näyttelytilaa taiteilijoille.

"Näitä avaimia on kymmeniä. Minulla pitäisi olla kaulassa avainnippu. Laitetaan sellainen ostoslistalle", Lihr sanoo ja kokeilee taas ovea.

Kasarmirakennuksissa on vielä niiden käytön aikaisia tekstejä.
Kasarmirakennuksissa on vielä niiden käytön aikaisia tekstejä.

Ensimmäisille vieraille työntekijät aikovat tarjota muonituskeskuksessa saaristolaisaterian. Ohjelmaan kuuluu myös opastettu kierros, lintujen katselua ja saunomista.

Tulevaisuudessa vieraille aiotaan tarjota vielä monipuolisemmin teemaan sopivaa toimintaa.

Räty astuu betonista rakennettuun huoneeseen ja napsauttaa katkaisijasta. Kellertävä hehku valaisee puoliympyrän muotoisen tilan. Keskellä lattiaa seisoo tykki, jossa lukee Tampella 152.

Vielä 1980-luvulla kyseinen merikanuuna oli olennainen osa Suomen rannikkopuolustusta, mutta nyt se on poistettu käytöstä.

"Täällä tykkibunkkerissa voisi viettää vaikka hääyön tai järjestää cocktail-tilaisuuden. Meidän pitää kehitellä vielä joku oma drinkki, vaikkapa Rankin pamaus", Räty sanoo.

Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikön Asko Taskilan mukaan varuskuntasaarten rakennuksista huolehtiminen maksoi valtiolle noin 250 000 euroa vuodessa.

Räty uskoo, että ylläpito onnistuu valtion laskelmia edullisemmin. Silti hän haluaa saada saarille mahdollisimman pian omaa tuulivoimaa, aurinkoenergiaa tai maalämpöä. Yrittäjä kertoo, että erilaisia vaihtoehtoja uusiutuvan energian tuottamiseksi suunnitellaan parhaillaan, ja syksyllä ideoita pitäisi saada toteutettua.

"Vielä on mahdotonta sanoa, kuinka nopeasti toiminnasta voi saada kannattavaa. Katsotaan, miten tämä vuosi menee. Joka tapauksessa saarten kehittäminen on ainakin kymmenen vuoden projekti. Toistaiseksi olemme tehneet investointeja noin 150 000 eurolla."

Sade tuntuu hiipuvan, kun yhteysalus Vikla III kaartaa mereltä saarta kohti.

Turistiryhmä saapuu Rankkiin tilauskyydillä, mutta kesäkuussa saarelle aletaan järjestää myös päivittäisiä kuljetuksia.

"Tästä se alkaa", Lihr sanoo ja hymyilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat