Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa kunnista joutuu tehotarkkailuun vanhuspalveluista

Valvonnan kohteena on runsaat kaksikymmentä kuntaa tai kuntayhtymää

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo tänä vuonna vanhuspalvelulain toimeenpanoa keskittymällä siihen, että vanhusten kotona asumisen turvaavat resurssit ovat riittävät.

Valvonnan kohteena on 21 kuntaa tai kuntayhtymää.

Kunnat valikoituivat antamiensa vastausten perusteella valtakunnallisessa tiedonkeruussa, jonka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjesti syyskuussa 2014.

Resurssien valvonnassa kiinnitetään huomiota palveluiden sisältöön ja siihen, vastaavatko palvelut vanhuspalvelulain määräyksiä.

"Sisällöllistä resurssivalvontaa tekevät aluehallintovirastot Valviran ja aluehallintovirastojen työnjaon mukaisesti", kertoo Valviran ylitarkastaja Marjut Eskelinen.

Valvonta kohdistuu ympärivuorokautista asumispalvelua antaviin toimintayksiköihin ennalta ilmoittamattomina tarkastuskäynteinä kevään 2015 aikana.

Käytännössä Valvira koordinoi valvontaa ja aluehallintovirastot vastaavat sen toteutuksesta.

Valvira valvoo tämän lisäksi myös 27:ää kuntaa tai kuntayhtymää, joissa on kuntien kyselyyn antamien vastausten perusteella puutteita vanhuspalvelulain toteuttamista koskevassa päätöksenteossa.

"Vastausten perusteella tuli ilmi, että osassa kuntia ei tehdä hallintopäätöksiä kotiin annettavista palveluista, vaikka vanhuspalvelulaki ja sosiaalihuollon asiakaslaki vaativat sitä", Eskelinen sanoo.

"Pelkkä maksupäätös kotipalveluista ei riitä, vaan sekä kielteisestä että myönteisestä päätöksestä pitää lain mukaan antaa aina palvelun hakijalle hallintopäätös."

Valvonta päättyy syyskuussa, jolloin tiedot mukana olleista kunnista ja kuntayhtymistä tulee julkiseksi.

"Emme julkista valvonnan kohteena olevia kuntia valvonnan ollessa kesken", Eskelinen kertoo.

Käytännössä päätöksenteon valvonta tarkoittaa, että kunnille annetaan hallinnollista ohjausta siitä, kuinka vanhuspalvelulakia tulee noudattaa.

"Tarvittaessa kunnalle voidaan antaa määräys, jotta kunta saattaisi asian lainmukaiseksi", Eskelinen sanoo. Hänen mukaansa valvonnan tuloksia käydään läpi syyskuussa yhdessä aluehallintovirastojen kanssa.

Valvira on lähettänyt valvontaan liittyvät selvityspyynnöt kuntiin viikon 18 aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat