Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kielsi kokonaan suomenkieliset avioliittoseremoniat

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja: "Tätä ei voi hyväksyä"

Kotimaa
 
David Sica
Tukholman vanhassakaupungissa on suomalaisen seurakunnan kirkko.
Tukholman vanhassakaupungissa on suomalaisen seurakunnan kirkko. Kuva: David Sica

Ruotsissa ei saa enää vihkiä avioliittoon kokonaan suomen kielellä.

Oikeastaan sääntö on ollut aina voimassa, mutta Ruotsin valtiovarainministeriön alainen kamarikollegio lähetti vaivihkaa Ruotsin kirkolle ja muille uskonnollisille yhteisöille muistutuksen asiasta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ruotsin yleisradioyhtiön Sveriges Radion suomenkielinen kanava Sisuradio.

Määräys koskee vihkikaavan ydinosaa, jossa vihittävät julistetaan aviopariksi. Muun osan seremoniasta saa pitää suomeksi.

Teksti kuuluu kirkon vihkiseremoniassa suomeksi näin:

"Te olette nyt solmineet avioliiton ja vahvistaneet sen Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa. Te olette nyt aviomies ja aviovaimo. Herra olkoon teidän kanssanne, hän johtakoon teitä totuudessaan nyt ja aina."

Suomea käyttää päivittäin 250 000

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtajan Voitto Visurin mukaan vuonna 2012 Ruotsissa oli kolmessa sukupolvessa 712 000 ihmistä, joiden tausta on Suomessa.

Heistä arviolta 15–20 prosentin äidinkieli on ruotsi. Se tarkoittaa, että Ruotsissa on puolisen miljoonaa ihmistä, joiden taustakieli on suomi.

Visuri kertoo, että varovaisten arvioiden mukaan Ruotsissa on 450 000 ihmistä, jotka ymmärtävät suomea, ja 250 000 ihmistä, jotka käyttävät suomea päivittäin.

Kyse on vain arvioista. Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa ei saa rekisteröidä ihmisen äidinkieltä.

Ruotsinsuomalaisten keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri pitää linjausta järjettömänä.

"Tämä on ihan päätön juttu. Kielikysymys on meille niin tärkeä, että tätä ei voi hyväksyä. Ruotsissa on vähemmistölaki, ja meillä on oikeus käyttää suomen kieltä ollessamme yhteyksissä viranomaisiin."

Visurin mukaan Ruotsin kirkko ei muutenkaan hoida suomenkielisten asioita hyvin.

"Meiltä puuttuu suomenkielisiä kirkollisia toimintoja. Kaikilla isoilla paikkakunnilla, joilla asuu paljon suomalaisia, ei ole aina suomenkielisiä pappeja ja diakoneja."

Visuri arvioi, että moni toisen ja kolmannen polven ruotsinsuomalainen toivoo suomenkielistä toimitusta.

"Siten vanhemmat ja isovanhemmat pysyvät mukana siinä, mitä tapahtuu."

Ruotsin kirkon Göteborgin suomenkielisen seurakuntatyön johtava pappi Satu Rekola pitää linjausta erikoisena. Hänen käsityksensä mukaan taustalla on se, että jossain päin Ruotsia vihkiminen on toimitettu muulla kuin ruotsin kielellä ja kaikki läsnäolijat eivät ole ymmärtäneet kyseessä olleen virallinen tilanne.

"Tämä on erikoista, sillä vihkimistä edeltää aina vihittävien kanssa käytävä keskustelu, jossa kerrotaan kyseessä olevan juridinen tapahtuma ja kaikki ymmärtävät, että ollaan menossa avioliittoon."

Monet Rekolan kollegat ovat olleet hyvin pahoillaan siitä, että he ovat tietämättään toimineet vuosikausia väärin.

"Ruotsin kirkon omien sääntöjen mukaan vihkikaavat ovat olleet ihan virallisesti suomenkielisiä. Nyt sitten maallinen viranomainen huomauttikin, että kirkon käytäntö ei ole ollut lainmukainen."

Rekola on lähettänyt Göteborgin tuomiokapitulille ja Ruotsin kamarikollegiolle kysymyksiä asiasta.

"Jos on tilanne, että koko seurue ja vihittävät ovat vaikka suomenkielisiä, niin miksi ihmeessä silloin pitää käyttää ruotsin kieltä? Suomi olisi nimenomaan se kieli, jolla he ymmärtäisivät, mitä vihkimisessä tapahtuu."

Tuomiokapitulista Rekolalle sanottiin, että jos tietoon tulee vihkiminen muulla kuin ruotsin kielellä, vihkipappi voi joutua tuomiokapitulin arvioitavaksi. Seurauksena voi olla varoitus.

"Se on dramaattinen toimenpide", Rekola sanoo.

Suomenkielisten vihkimisiä Ruotsissa ei tilastoida, mutta Rekola arvioi pitkän kokemuksensa perusteella, että niitä on ehkä viitisenkymmentä vuodessa.

"Muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä vihkimisiä on vuosittain vielä valtavasti lisää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat