Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiveskirurgia voi auttaa lapsettomuuteen

Siittiöiden etsintä mikroskooppileikkauksella on lisääntynyt hoitokeinona

Kotimaa
 
Science Photo Library
Mikroskooppileikkauksessa löytyneillä siittiöillä tehdään mikrohedelmöitys, jossa yksittäinen siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään.
Mikroskooppileikkauksessa löytyneillä siittiöillä tehdään mikrohedelmöitys, jossa yksittäinen siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään. Kuva: Science Photo Library

Kiveskirurgian käyttäminen lapsettomuushoidoissa on lisääntymässä. Menetelmää voidaan käyttää, jos miehen siemennesteestä ei löydetä siittiöitä. Osalla miehistä siittiöitä on kuitenkin spermanäytteen tuloksesta huolimatta, ja siittiöitä pystytään poimimaan kiveksestä mikroskooppikirurgisesti.

"Viime vuonna leikkauksia tehtiin 22. Tänä vuonna teemme niitä noin 30", kertoo lisääntymislääketieteen dosentti Antti Perheentupa Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks).

Artikkeliin liittyvät

Kivesten mikroskooppileikkauksia tehdään julkisessa terveydenhuollossa vain Tyksissä, mutta Turkuun saapuu leikattavaksi miehiä kaikkialta maasta. Perheentupa uskoo, että leikkausmäärä lisääntyy jatkossakin.

"Tapa on toimiva, ja sitä hyödyntämällä saadaan aikaan raskauksia, vaikka monille hoidettavaksemme tuleville miehille on jo kerrottu, ettei heistä koskaan tule biologista isää. Myös konservatiivinen ilmapiiri on vähitellen häviämässä."

Siittiöiden etsimiseen kiveksistä on käytössä kaksi tapaa. Jos oletetaan, että kiveksessä on paljon siittiöitä, ohutneulanäytteet otetaan suoraan kiveksen pinnan läpi paikallispuudutuksen avulla. Tätä menetelmää käytetään useissa lapsettomuushoitoja antavissa paikoissa.

Jos taas oletetaan, että siittiöitä on vähän, kiveksen pintakudokset avataan. Sen jälkeen kiveksestä otetaan mikroskoopin avulla pieniä paloja, joista etsitään siittiöitä. Potilas on nukutettuna leikkauksen ajan.

"Me emme pysty ennustamaan siittiöiden määrää kiveksessä varmasti. Siksi vain 40 prosentissa leikkauksista löydetään siittiöitä. Jos siittiöitä ei löydy, pariskunta voi harkita esimerkiksi luovutettujen siittiöiden käyttämistä."

Leikkauksessa löytyneet siittiöt talletetaan pakkaseen, josta ne ovat saatavissa hedelmöitystä varten. Leikkauksen jälkeistä lapsettomuushoitoa ei tarvitse tehdä Tyksissä, vaan se voidaan tehdä lasta yrittävän pariskunnan omassa sairaanhoitopiirissä tai yksityisellä klinikalla.

Miehen hedelmättömyyden syy jää usein tuntemattomaksi.

Tavallisimpia tunnettuja syitä ovat kromosomihäiriö, jota kutsutaan Klinefelterin oireyhtymäksi, sekä laskeutumattomista kiveksistä ja kivestulehduksista johtuvat jälkitilat.

Siittiöiden puuttuminen siemennesteestä voi johtua myös muun muassa siemenjohtimien tukoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat