Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiire lisää hoitolaitteisiin liittyviä vaaratilanteita

Valvira sai vaaratilanteista viime vuonna lähes 3 000 ilmoitusta

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Laitteiden on syytä toimia moitteettomasti esimerkiksi sydänleikkauspotilaan lääkityksen säätelyssä.
Laitteiden on syytä toimia moitteettomasti esimerkiksi sydänleikkauspotilaan lääkityksen säätelyssä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Terveydenhuollon laitteisiin ja tarvikkeisiin liittyvien vaaratilanteiden määrä on kasvanut vuosia.

Pelkästään viime vuoden aikana sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle tehtiin 2 947 ilmoitusta laitteisiin ja tarvikkeisiin liittyvistä vaaratilanteista. Vuoden 2013 vastaava luku on 2 479.

Viraston mukaan vaaratilanteiden määrää lisää se, ettei terveydenhuollon henkilöstöllä ole välttämättä riittävästi aikaa kouluttautua ja perehtyä uusien laitteiden toimintaan. Tämä johtaa laitteiden käytössä tapahtuviin virheisiin. Terveydenhuollon yksiköillä on vaikeuksia myös laitteiden ylläpidon ja huollon resursoinnissa.

Toisaalta ilmoitusten määrää kasvattaa sekin, että Valvira on kampanjoinut aktiivisesti ilmoitusten tekemisen puolesta. Vaaratilanneilmoitusten tekemisestä säädetään laissa.

"Toivomme, että ilmoitusten määrä lisääntyisi. Silloin pystyttäisiin tekemään parempaa selvitystyötä, poistamaan ongelmia ja riskitekijöitä sekä parantamaan tuoteturvallisuutta", sanoo yli-insinööri Heikki Mattlar Valvirasta.

Laitteisiin liittyvien vaaratilanteiden kirjo on laaja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, joissa lääkitystä säätelevää laitetta ei saada toimimaan potilaan kannalta kriittisessä tilanteessa, kuten leikkauksessa, ja tilalle joudutaan hakemaan toinen laite.

Toisaalta vaaratilanteita ovat sellaisetkin tapaukset, joissa hoitoon liittyvän tiedon tallennus epäonnistuu ohjelmistovirheen takia ja potilastietoihin jää puutteellista tai väärää informaatiota, jonka perusteella esimerkiksi lääkitys arvioidaan väärin.

Valvirassa selvitetään myös kuolemaan johtaneiden vaaratilanteiden syyt yhdessä muiden tutkintaviranomaisten kanssa.

"On ani harvinaista, että kuolema johtuisi yksin terveydenhuollon laitteen virheellisestä toiminnasta", Mattlar kertoo.

Suomessa tehtyjen vaaratilanneilmoitusten määrä on samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Vertailu muihin Euroopan maihin on vaikeaa, sillä kaikissa maissa laitteiden käytön vaaratilanteista ilmoittaminen ei ole lakisääteistä. Suomessakaan ilmoituksia ei aina tehdä.

"Ilmoituksia jää tekemättä esimerkiksi kiireen vuoksi ja siksi, ettei tiedetä, kenen tehtävä ilmoituksen tekeminen on terveydenhuollon organisaatiossa. Ilmoittamista ei myöskään välttämättä ymmärretä laiteturvallisuuden kehittämisen kannalta oleellisen tärkeänä tekijänä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat