Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Motoristit suosittelevat: Harjoittele ajamista talven jälkeen asfalttikentällä ennen liikenteeseen lähtöä

Yli kuukauden kestänyt moottoripyörävaellus Latinalaisessa Amerikassa kiteytti Jari Mukkulalle ja Timo Malliselle moottoripyöräilyn syvimmän olemuksen

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Timo Mallinen (vas.) ja Jari Mukkula ajoivat moottoripyörillään Lahdessa sijaitsevaan Niemen satamaan, jonka lähettyvillä sijaitsee moottoripyörämuseo.
Timo Mallinen (vas.) ja Jari Mukkula ajoivat moottoripyörillään Lahdessa sijaitsevaan Niemen satamaan, jonka lähettyvillä sijaitsee moottoripyörämuseo. Kuva: Lauri Rotko

Lahtelainen Jari Mukkula ja nastolalainen Timo Mallinen vaikuttavat konkareilta prätkän selässä missä tahansa olosuhteissa.

He taittoivat keskitalvella yli 12 000 kilometrin matkan 37 päivässä kaikkiaan seitsemässä Latinalaisen Amerikan maassa. Yhdentoista miehen porukassa tuli testattua sekä pyörät että miehet.

Mukkula ja Mallinen vakuuttavat, että keväisin jokainen kuski on liikenteessä kokematon. Taidot ehtivät talven aikana ruostua, ja niille on tehtävä jotain.

"Ihan perusajotaidot on hyvä palauttaa mieleen", Mukkula toteaa.

Mukkula suosittelee ajoharjoittelua isolla asfalttikentällä. Siellä tehdään jarrutuksia, väistöjä, kanttauksia ja hidasajoa. Näin pyörän hallinta palautuu mieleen.

Moottoripyöräkerhot ja autokoulut järjestävät myös kursseja, joille kannattaa ehdottomasti osallistua. Eniten onnettomuuksia sattuu aloittelijoille.

Timo Mallinen tunnustaa, että reissun jälkeen kevään ensimmäisellä ajolla kotimaassa oma matkapyörä oli suorastaan karata käsistä.

"Ajoimme Lattareissa enduropyörillä. Enduro on paras menopeli vaihtelevissa olosuhteissa ja pitkillä matkoilla. Matkapyörällä ei olisi niillä teillä pärjännyt. Ne ovat pikiteitä varten."

Mallinen on huomannut, että motoristit puunaavat pyöränsä loistokuntoon jo hyvissä ajoin ennen ajokautta.

"Pidetään huolta siitä, että rauta on kunnossa: pakoputki kiiltää, huollot tehtynä."

Mallisen mielestä on erittäin tärkeää panna kuntoon myös oppiminen ja asenne. Tuttu tiekin on talven jäljiltä usein eri kunnossa kuin edelliskesänä.

"Prätkän päällä ollessa anturien on oltava ulkona, että huomaa ajoissa mutkan takana tien reunassa olevan soran tai irtosepelin."

Mallinen ja Mukkula muistuttavat myös, että autoilijoille motoristit ovat keväisin uusi ilmiö. Yleisin syy moottoripyöräonnettomuuksiin on kaksikon mukaan se, että auto ajaa kolmion takaa eteen. Moottoripyörää ei yksinkertaisesti huomata.

Vaatetuksesta miehet ovat eri linjoilla. Mukkula puhuu huomiovaatetuksen puolesta ja kaivaa laukusta esille keltaisen huomioliivin haalarin päälle.

Malliselle nahka on oikea materiaali.

"Ja onhan se tyylikkäämpikin", hän nauraa.

Reissulla Latinalaisessa Amerikassa testattiin myös parasta vaatetusta.

Nahkavaatteet olivat ongelmallisia sateella. Silloin nahkapuvun päälle piti vetää sadepuku. Yli 30 asteen helteessä nahka oli tukala mutta vilpoisemmissa oloissa joustava.

Mukkula totesi hyväksi yhdistelmäksi gore-tex-housut ja enduropusakan, jonka tuuletusta saattoi säädellä. Kovalla sateella sadetakki oli välttämätön.

Keväisin motoristin on syytä varoa myös aktiivisesti liikkuvia hirviä.

"Skannerin on syytä olla päällä, sillä hirvikolari on motoristille huomattavasti raisumpi kohtaaminen kuin autoilijalle", Mallinen muistuttaa.

Pitkä moottoripyörävaellus on monen harrastajan unelma. Mallinen ja Mukkula toteavat, ettei fyysinen jaksaminen lopultakaan ole niin ratkaisevaa kuin henkisen kantin kestävyys.

"Onhan se stressaavaa ajaa 37 päivää ja olla joka yö eri paikassa. Päivämatkat olivat 180–700 kilometrin luokkaa, ja viikossa pidettiin yksi vapaapäivä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat