Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä kertoo pian hallituskumppaneista

Alkuviikosta on edessä keskusteluja muiden puoluejohtajien kanssa

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
Keskustan Juha Sipilästä on tulossa uusi pääministeri.
Keskustan Juha Sipilästä on tulossa uusi pääministeri. Kuva: Benjamin Suomela

Hallitustunnusteluja tekevä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo lehdistölle tänään maanantaina hallitusneuvottelujen etenemisestä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen valottaa HS:lle, miten neuvottelut etenevät.

Miten hallitustunnustelut on käyty?
Sipilä esitti muille puolueille 15-kohtaisen kysymyslistan ja pyysi lisäksi kantaa valmiiksi muotoiltuihin esityksiin hallitusohjelman eurokriisiä ja ilmastopolitiikkaa koskeviksi kohdiksi.

"Kaikilla kysymyksillä oli merkityksensä Suomen talouskasvun ja suunnanmuutoksen kannalta. Tarkoituksena oli selvittää, ollaanko puolueissa valmiita uudistamaan hallitustyötä, eikä pelkästään katsoa, onko puolueilla joistain enemmän yhteisiä näkemyksiä kuin toisilla", Tiilikainen sanoo.

Ketkä kysymykset laativat?
Sipilä on aiemmin kertonut laatineensa kysymykset yhdessä keskustan tiimin kanssa, koska hänellä itsellään ei ole aiempaa kokemusta asiasta.

"Kysymykset on käsitelty eduskuntaryhmässä, ja puolueen ja ryhmän johto on ollut Sipilän apuna."

Millaisia vastauksia keskusta sai?
Puolueet jättivät vastauksensa vappuaattona kello 14:ään mennessä. Tiilikainen kertoi tuolloin HS:lle, etteivät minkään puolueen vastaukset sovi suoraan yhteen keskustan tavoitteiden kanssa.

"Eduskuntaryhmät olivat antaneet erittäin perusteellisia vastauksia ja paneutuneet tehtävään kiitettävästi. Ne eivät olleet suoraan puolueiden vaaliohjelmista kopioituja. Niissä oli myös liikahduksia ja pyrkimystä lähentyä."

Mitä viikonlopun aikana on tapahtunut?
Keskusta on käynyt viikonlopun aikana läpi puolueiden vastauksia hallitustunnustelijan kysymyksiin, ja Sipilä on valmistellut lisäkysymyksiä puolueille jatkoneuvotteluja varten.

"Mistään uudesta kysymyspatterista ei ole kyse, vaan kultakin puolueelta kysytään erikseen tarkennuksia hankaliin asioihin."

Myös yhteiskuntasopimukseen liittyviä neuvotteluja on käyty viikonlopun aikana.

Missä asioissa puolueet ovat kauimpana toisistaan?
Eroja puolueiden välillä on Tiilikaisen mukaan muun muassa toimintatapojen uudistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Osa puolueista on hänen mukaansa valmiimpia normien väljentämiseen ja byrokratian purkamiseen kuin toiset.

Eroja on myös verotuslinjauksissa, keinoissa talouskasvun, yrittäjyyden ja työllisyyden vauhdittamiseksi sekä suhtautumisessa valtion velkaantumisen lopettamiseen.

"Jokin puolue ei pidä velkaantumisen lopettamista niin tärkeänä, toiset esittävät, että se tapahtuisi kahden seuraavan vaalikauden aikana, ja joku, että yhden vaalikauden aikana."

Missä asioissa on löytynyt yhteistä?

"Kaikki puolueet ovat olleet yksimielisiä siitä, että työllisyyttä on saatava ylös ja talous käännettävä kasvuun. Keinoissa on sitten jonkin verran eroja."

Kuinka monta puoluetta hallitukseen kaavaillaan?
Sipilä on kertonut, että hallituksessa on vähintään kolme puoluetta mutta vähemmän kuin kuusi.

"Edellisen kauden kuuden puolueen sixpackhallitus osoitti, miten vaikea sellaisella on saada konkreettisia päätöksiä. Toisaalta taas kolme on vähimmäismäärä enemmistön saamiseen eduskunnassa."

Milloin hallitus on selvillä?
Maanantaina Sipilä käy keskusteluja muiden puoluejohtajien kanssa, ja tiistaina hän tapaa vielä kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.

"Puhelinliikennettä ja neuvonpitoja käydään maanantaina varmasti vilkkaasti. Tiistaina alkaa olla aika viimeisiä hetkiä tehdä tarkentavia selvityksiä."

Keskusta on Tiilikaisen mukaan valmis kertomaan hallituspohjasta keskiviikkona tai torstaina. Sen jälkeen puolueet aloittavat neuvottelut tulevan hallituksen ohjelmasta.

"Silloin Sipilällä on oltava aika kova luottamus, että näkemyserot ovat ratkaistavissa ja pohja yhteiselle ohjelmalle on olemassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat