Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmailualaa uhkaavat tukilakot siirtyvät

Neuvotteluille halutaan lisää aikaa. Palta pitää IAU:n tukilakkoa laittomana.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Airpron maapalveluita koskevasta lakosta kärsisi myös Finnair.
Airpron maapalveluita koskevasta lakosta kärsisi myös Finnair. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Lentoliikennettä uhkaavat tukilakot siirtyvät. Airpron maapalveluita koskeva lakko piti järjestää 7.–8. toukokuuta, mutta neuvotteluosapuolet eli Palvelualan työnantajat Palta ja Ilmailualan Unioni IAU sopivat lakon siirtämisestä. Pyynnön siirrosta esitti valtakunnansovittelija Minna Helle maanantaina. Lakkojen uudet mahdolliset päivät ovat 19. ja 20. toukokuuta.

Siirrolla halutaan saada lisää aikaa neuvotteluille. Keskeinen syy siirtoon on myös se, että työnantajajärjestö Palta pitää IAU:n tukilakkoa laittomana, ja se on tehnyt lakosta kanteen työtuomioistuimeen. Ratkaisu tulee mahdollisesti jo tällä viikolla.

Kyse on pitkään jatkuneesta Airpron työehtoriidasta, jonka sovitteluun Ilmailualan Unioni yrittää vaikuttaa maahuolintatöitä koskevalla tukilakkovaroituksella. Airpron omistaa Suomen lentokentistä vastaava Finavia. IAU vaatii, että Airpron maapalvelutyössä pitäisi soveltaa IAU:n työehtosopimusta. Airprossa sovelletaan nyt JHL:n ja Pardian välillä solmittua työehtosopimusta.

Lakonuhka koskee myös Finnairia ja sen alihankkijoita, vaikka Finnair ei olekaan työehtokiistan osapuoli.

Finnairin mukaan toteutuessaan tukilakko pysäyttäisi käytännössä matkatavarapalvelut ja koneiden lähtemiseen liittyvät palvelut useiksi tunneiksi. Lakko vaikuttaisi jopa tuhansiin matkustajiin, koska Finnair joutuisi mahdollisesti perumaan tai siirtämään lentoja.

Lakko pysäyttäisi matkatavarapalvelut ja koneiden lähtemiseen liittyvät palvelut useiksi tunneiksi ruuhkaisimpaan aikaan kahtena päivänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat