Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasovun keinoista ei vielä juuri keskusteltu

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) tapasi maanantai-iltana muiden muassa SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (vas.).
Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) tapasi maanantai-iltana muiden muassa SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (vas.). Kuva: Rio Gandara HS

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat suhtautuivat maanantaina varsin epäillen hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk) haaveilemaan yhteiskuntasopuun.

"Se jää nähtäväksi, syntyykö yhteiskuntasopimus", totesi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola työmarkkinaosapuolten ja Sipilän neuvonpidon jälkeen.

Skeptisiltä kuulostivat myös SAK:n ja Akavan puheenjohtajat.

SAK:n Lauri Lylyn mukaan neuvotteluita häiritsevät puheet työajan pidentämisestä.

Akavan Sture Fjäderin mukaan nyt on vasta päästy sopuun yhteisestä tahtotilasta, mutta kunnon keskustelua toimenpiteistä ja keinoista ei ole vielä käyty. "Keinoista ollaan eri mieltä", Lyly lisäsi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tähdensi, että tärkeintä olisi kuroa kilpailijamaiden etumatkaa umpeen. "Pitää käydä kiinni kustannuksiin ja työllisyysasteeseen", Häkämies huomautti.

Kysymystä työajan pidentämisestä Häkämies ei ryhtynyt ruotimaan mutta totesi, että "kaikki on pöydällä" kilpailukyvyn takia.

Myös Sipilä korosti, että Ruotsin ja Saksan etumatka tulee kuroa kiinni ja luoda tuottavuushyppy.

"Keinoja vasta kartoitetaan. Itse en ole vielä esittänyt yhtään", Sipilä sanoi mutta tähdensi, että pitää löytää tasapainoinen yhteiskuntasopimus. Se tarkoittaa, että myös työntekijäpuolen asema turvataan.

Sipilä ei erikseen ottanut kantaa työajan pidentämiseen mutta totesi, että se olisi yksi keino parantaa tuottavuutta.

"Eihän tämä mikään helppo harjoitus ole", Sipilä arvioi yhteiskuntasopimukseen kohdistuvia ristikkäisiä paineita.

Yhteiskuntasopimuksen syntyä Sipilä pitää tärkeänä, koska sen avulla mahdollisesti saatavalla viiden prosentin tuottavuushypyllä päästäisiin jopa yhden prosenttiyksikön vuotuiseen bruttokansantuotteen kasvuun.

"Jos emme saa sitä aikaan, edessä ovat suuremmat sopeutustarpeet", Sipilä huomautti.

Hän aikoi lähipäivinä vielä käydä kahdenkeskisiä keskusteluja työmarkkinajohtajien kanssa ja jatkaa asian käsittelyä myös nykyistä pienemmällä poliitikkojen porukalla, kun asialla on alkuun ollut kolme eri työryhmää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat