Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten kohtalo  ratkeamassa

Keskustan Juha Sipilä halunnee perussuomalaiset hallitukseen. Myös Sdp:n mahdollisuudet ovat kohentuneet.

Kotimaa
 
Sipilä: Perussuomalaiset ovat nyt samalla viivalla
Sipilä: Perussuomalaiset ovat nyt samalla viivalla
Hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo maanantaina käymiensä keskustelujen jälkeen olevansa tyytyväinen perussuomalaisten lisävastauksiin 15 kysymykseen. Vastausten pohjalta Sipilä tunnustelee tulevan hallituksen kokoonpanoa. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on luvannut kertoa torstai-iltana, mitkä puolueet lähtevät hallitusneuvotteluihin.

On hyvin todennäköistä, että vaaleissa menestynyt perussuomalaiset on kokoonpanossa.

Mitä seuraavaksi

Hallitusneuvottelut alkaisivat perjantaina Smolnassa

 Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tiistaina koolla kello 12. Eduskunnan täysistunto alkaa kello 14.

 Juha Sipilä tapaa eduskuntaryhmien edustajat tiistaina kello 16:sta alkaen. Jokaiseen tapaamiseen varataan puoli tuntia. Tapaamisissa käydään läpi Sipilän esittämät lisäkysymykset.

 Osaan kysymyksistä Sipilä odottaa vastauksia keskiviikon aikana.

 Torstai-iltana pitäisi selvitä, mitkä puolueet lähtevät keskustan kanssa hallitusneuvotteluihin.

 Hallitusneuvottelut alkaisivat perjantaina iltapäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingin keskustassa.

Sipilä tuntui maanantaina sovittelevalta, vaikka perussuomalaiset pettivät Sipilän luottamuksen heti alkuun. Sipilä oli ennen vappua keskustellut Timo Soinin kanssa ja eli siinä käsityksessä, että perussuomalaiset on lähempänä keskustalaisten ja muiden puolueiden näkemyksiä kuin vaalikamppailun aikana. Perussuomalaiset petti luottamuksen ja vastasi Sipilän viiteentoista kysymykseen kuin suoraan vaaliohjelmasta.

Maanantaina keskusta ja perussuomalaiset pääsivät kuitenkin yhteisymmärrykseen kiistanalaisista kysymyksistä.

Hallituspohjasta ei Sipilän mukaan ole vielä päätetty. Keskusta ei ole valmis tinkimään ihan kaikesta, jotta perussuomalaiset saataisiin hallitukseen.

"Mehän ei kahdestaan muodosteta hallitusta missään tapauksessa, vaan täytyy ottaa myös muitten vastaukset huomioon", Sipilä sanoi.

Viikonlopun jälkeen vaihtoehtoja hallituspohjaksi on nyt entistä vähemmän.

Vasemmistoliiton talouslinjaukset poikkeavat paljon siitä, mikä on talouden kuva.

"Varmaan he ovat asennoitumassa oppositioasentoon."

Pienistä puolueista vihreät oli vaalivoittaja, mutta se tuskin mahtuu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Rkp voisi käydä pikkupuolueista parhaiten kaikkiin vaihtoehtoihin. Kristillisdemokraatit jätetään ehkä oppositioon.

Keskusta, perussuomalaiset ja Sdp:

Tämän vaihtoehdon mahdollisuus on nyt todennäköisempi kuin eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla. Silloin vahvimpana vaihtoehtona pidettiin porvarihallitusta Sdp:n pahan vaalitappion takia.

Keskusta toivoo perussuomalaisia hallitukseen, koska haluaa puolueen vastuuseen tulevasta talouspolitiikasta. Sdp:n mukanaolo voi varmistaa yhteiskuntasopimuksen etenemisen. Timo Soini puhui vaalien alla "peruspunamullan" puolesta, eli Sdp on perussuomalaisille mieluisampi hallituskumppani kuin kokoomus. Sosiaalipolitiikassa keskusta, perussuomalaiset ja Sdp löytäisivät helpoimmin toisensa. Työelämäkysymyksissä perussuomalaisilla ja Sdp:llä on paljon yhteistä.

Perussuomalaisten kokemattomuus hallituspuolueena askarruttaa. Perussuomalaisten tiukat maahanmuuttolinjaukset ja ympäristövastaisuus eivät miellytä varsinkaan Sdp:tä mutteivät myöskään keskustaa. Vaikka Soini ei sano mitään, on selvää, että perussuomalaisten ja Sdp:n näkemykset ovat lähempänä toisiaan kuin perussuomalaisten ja kokoomuksen.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus:

Tällä kokoonpanolla työelämän uudistukset saataisiin tehokkaasti vauhtiin. Myös teollisuuden kilpailukyvyn palauttaminen ja investointi-ilmapiirin parantaminen voisivat onnistua.

Varsinkin kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on hankausta EU-linjauksissa.

Keskusta, kokoomus ja Sdp:

Puolueet voisivat päästä helposti sopuun talous- ja EU-linjauksista.

Sdp on ilmoittanut julkisesti, ettei halua samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa, joten yhteistyö voisi olla vaikeaa. Sama henki on kokoomuksessakin. Tämä ei siis olisi mikään luottamushallitus. Alexander Stubbin hallituksen loppuaika oli hyvin riitainen.

Neljä suurta:

Mikään suuri puolue ei pääsisi hyötymään oppositioasemasta. Ne kaikki sitoutettaisiin Suomi kuntoon -hankkeeseen.

Keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja Sdp:n hallitus voi olla mahdoton, koska Sdp ja kokoomus eivät mahdu samaan hallitukseen. Myös Sipilä on ilmoittanut, ettei vie tätä vaihtoehtoa eteenpäin.

Martta Nieminen

Leif Rosas
Perussuomalaisten Timo Soini odotti, kun keskustan Juha Sipilä antoi lausuntoja tilanteesta maanantaina.
Perussuomalaisten Timo Soini odotti, kun keskustan Juha Sipilä antoi lausuntoja tilanteesta maanantaina.
Sipilä: Suurin haaste on löytää talouden elvyttämiskeinot
Sipilä: Suurin haaste on löytää talouden elvyttämiskeinot
Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk) mukaan torstai-iltana hallituksen pohjan pitäisi olla selvänä. Tänään keskustelut jatkuvat perussuomalaisten kanssa. Sipilän mukaan kaikki puolueet ovat vielä periaatteessa mukana hallitusneuvotteluissa. Toimittaja: Martta Nieminen HS, kuvaaja: Leif Rosas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat