Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidä viholliset lähellä – Sdp helpottaisi Soinin elämää hallituksessa

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Kokoomus on käynyt kohti hallitustunnusteluja itsevarmana. "Hyvin menee", kokoomuslaiset vakuuttavat rauhallisen hymyn kera. Kokoomus haluaa hallitukseen ja uskoo myös sinne pääsevänsä.

Myös moni politiikan seuraaja ja kommentaattori on arvioinut porvarihallituksen olevan todennäköisempi vaihtoehto kuin punamultapohjan. Ihan ymmärrettävä ajatus demareiden vaalitappion jälkeen. Sdp:n osakkeita heikensi entisestään Antti Rinteen kompurointi, kun hän meni lipsauttamaan avoimeen mikrofoniin, että Jutta Urpilainen olisi jälleen aloittanut puheenjohtajakampanjan.

Keskusta ei kuitenkaan muodosta hallitusta yksin. Neljä vuotta turhautumista keränneitä Sdp:tä ja kokoomusta on vaikea saada sopimaan samaan hallitukseen. Ainakaan luottamushallitukseen.

Siksi Sipilä todennäköisesti tarvitsee hallitukseen perussuomalaiset.

Ja perussuomalaiset puolestaan tarvitsevat Sdp:tä.

Jos toisiksi suurin eduskuntapuolue perussuomalaiset on mukana hallituksessa, se lisää punamullan todennäköisyyttä.

Perussuomalaiset on profiloinut itsensä "Suomen suurimmaksi työväenpuolueeksi". Soinilla ei ole varaa siihen, että toinen työväenpuolue jää oppositioon lihottamaan kannatustaan, kun perussuomalaiset kantaa sekä hallitusvastuusta että omin käsin rahaa oliivipuiden juurelle. Hyvin nopeasti voi käydä niin, että suurin työväenpuolue on taas Sdp.

Perussuomalaisille helpointa olisi pitää viholliset lähellä eli Sdp hallituksessa. Perussuomalaisissa ajatellaan, että mikäli päätös menee läpi demareissa, se kelpaa perussuomalaisten kenttäväellekin.

Siksi Timo Soini varmasti yrittää vakuuttaa Juha Sipilän Sdp:n paremmuudesta hallituskumppanina.

Lopullinen päätös jää kuitenkin Sipilälle. Kokoomus voi lopulta olla Sipilälle helpompi hallituskumppani kuin Sdp, kun talouden ja työelämän rakenteita aletaan ryskätä uusiksi. Mutta vielä porvarihallituksen puolesta ei kannata lyödä vetoa – ainakaan kovin suurista summista.

Piia Elonen HS
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen uutistuottaja.
piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat