Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

600 yritystä lähempänä ydinaseetonta Lähi-itää

Jaakko Laajava yritti viisi vuotta saada Lähi-idän maat neuvottelemaan ydinaseriisunnasta Helsingissä

Kotimaa
 
Jaakko Laajava
Jaakko Laajava

Suomella on ollut merkittävä rooli kulisseissa, kun Lähi-idän maita on yritetty saada Helsinkiin konferenssiin pohjustamaan Lähi-idän ydinaseetonta vyöhykettä. Nyt alivaltiosihteeri Jaakko Laajavan viisi vuotta kestänyt tehtävä on loppusuoralla.

Maanantaina jäljellä oli oikeastaan enää raportointi ydinsulkusopimuksen (NPT) tarkastelukonferenssissa New Yorkissa.

Fakta

Ydinsulkusopimus

 Ydinsulkusopimus (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) koskee ydinaseiden riisuntaa ja leviämisen estämistä. Se tähtää myös yhteistyön lisäämiseen ydinenergian rauhanomaisessa käytössä.

 Kattaa 189 maata. Ulkopuolella ovat Intia, Israel ja Pakistan. Pohjois-Korea on vetäytynyt sopimuksesta.

 Sopimuksen noudattamista tarkasteleva konferenssi jatkuu 22. toukokuuta saakka.

Laajavalla ei ollut juuri mitään raportoitavaa – ja silti varsin paljon.

Ainakin on yritetty, kuului viesti, sillä Laajava ja hänen tiiminsä ovat kiertäneet Lähi-itää ja Eurooppaa saadakseen maat yhteen. Tapaamisia ja konsultaatioita on ollut liki 600.

Suomi sai pyynnön Lähi-idän konferenssin järjestelijän ja tunnustelijan tehtävään edellisen NPT-kokouksen jälkeen lokakuussa 2011 YK:n pääsihteeriltä, Britannialta, Venäjältä ja Yhdysvalloilta.

Laajavan mahdottomana tehtävä oli yrittää luoda luottamukselliset olosuhteet, jotta Lähi-idän maat saataisiin sopimaan yhteisestä tavoitteesta.

Jos maat niin toivoisivat, Suomi järjestäisi Lähi-idän ydinaseetonta vyöhykettä koskevan konferenssin Helsingissä.

Finlandia-talon varaamisella ei ole kiire. Maanantaina Laajava sanoi olevansa kuitenkin vakuuttunut siitä, että periaatteessa kaikki Lähi-idän maat jakavat toiveen Lähi-idän ydinaseettomasta vyöhykkeestä.

Vaikka Laajavalla on ollut tarjolla luonnos virallisen tapaamisen ohjelmasta ruoka-aikojen tarkkuudella, Arabimaat, Israel ja Iran eivät ole toistaiseksi onnistuneet pääsemään yhteisymmärrykseen konferenssin asialistasta.

Paljon on silti tapahtunutkin. Tärkeintä antia ovat olleet viisi Sveitsin Glionissa ja Genevessä järjestettyä epävirallista kokousta, joissa Lähi-idän maat, myös Israel, ovat olleet kaikki koolla. Kokous, jota ei ehkä koskaan järjestetä Helsingissä, onkin itse asiassa miltei jo järjestetty, kun maat on saatu edes epäviralliseen keskusteluyhteyteen.

Ikävä kyllä tilanne New Yorkissa vaikuttaa kuitenkin siltä, että Arabimaat haluaisivat aloittaa kaiken taas alusta.

Vastakkain on kaksi leiriä. Arabimaiden ryhmä on Egyptin johdolla sitä mieltä, ettei Suomen vetämä prosessi ole lähentänyt arabeja ja Israelia.

Arabimaat ovatkin esittäneet, ettei Suomen palveluksia tarvita. Sen sijaan Lähi-idän oman ydinasekonferenssin koolle kutsuminen olisi YK:n pääsihteerin tehtävä. Aikaa konferenssin järjestämiseen Arabimaat antaisivat puoli vuotta.

Toista ääripäätä edustavat Britannia, Venäjä ja Yhdysvallat ja muun muassa EU. Niiden mielestä työn pitäisi jatkua sen pohjalta, mihin Laajava on hankkeessa päässyt.

Israel on myös paikan päällä New Yorkin kokouksessa. Se on mukana ensimmäistä kertaa, tosin huomioitsijana, sillä Israel ei kuulu ydinsulkusopimukseen.

Israelin ajatus on se, että Lähi-idän maiden suora kontakti ja keskustelu ovat tarpeen.

Periaatteessa Israel olisikin valmis saapumaan paikalle, jos Laajavan tähän saakka vetämät epäviralliset tapaamiset jatkuisivat kuudennella tapaamisella.

Laajava tai Suomi ei tee NPT-konferenssissa ehdotusta siitä, miten Lähi-idän ydinaseriisuntaneuvotteluja pitäisi jatkaa. Se on Lähi-idän maiden asia.

"Mikään ei ole sovittua niin kauan kuin kaikki ei ole sovittua", Laajava sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat