Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat esitteli reserviläiskirjeen

Pääesikunta pahoitteli sähköiseen versioon jäänyttä virhettä

Kotimaa
 
Reserviläiskirjeestä ilmenee vastaanottajan sodan ajan sijoitus ja tehtävä.
Reserviläiskirjeestä ilmenee vastaanottajan sodan ajan sijoitus ja tehtävä.

Puolustusvoimat esitteli maanantaina reserviläiskirjeiden tarkan sisällön. Kirjeestä on kolme eri versiota riippuen siitä, mikä on reserviläiselle varattu sodan ajan tehtävä tai sijoitus.

Reserviläinen kuuluu joko sodan ajan joukkoihin, sodan ajan reserviin tai hänet on varattu jatkamaan työtehtävässään yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi. Kirjeen tiedot on tulostettu asevelvollisrekisteristä.

Tästä on kyse

 Puolustusvoimat lähettää 900 000 reserviläiselle kirjeen, jossa kerrotaan heidän sodan ajan tehtävästään.

 Kirjeen taustalla on puolustusvoimauudistus, jonka seurauksena sodan ajan joukkojen vahvuus pieneni kolmanneksen.

 Puolustusvoimat haluaa myös tiivistää yhteydenpitoaan reservinsä kanssa.

Puolustusvoimat jakoi Pääesikunnassa maanantaina julkisuuteen kirjeiden mallikappaleita, joista oli peitetty nimet, sotilasarvot, varaukset, siviiliammatit ja tietojen tulostuspäivämäärä. Internetissä julkaistusta pdf-tiedostosta oli kuitenkin kaivettavissa esiin mustauksen alla olevat tiedot, jotka paljastavat, millä tarkkuudella sodan ajan tehtävä kerrotaan reserviläisille.

Mustatut nimet ovat keksittyjä, kuten Timo Tarkkari, Ville Varattu ja Reima Reserviläinen. Esimerkiksi Timo Tarkkarille kerrotaan kirjeen mallikappaleessa sijoitukseksi sotilaspoliisikomppanian komentojoukkueen tarkka-ampujaryhmä. Tehtäväksi kerrotaan tarkka-ampuja.

Vastaavasti työnantajien varaamille kerrotaan kriisiajan työpaikka.

Pääesikunnalle oli sattunut kirjeiden pdf-versiossa myös virhe. Mustausten alta oli kaivettavissa myös yksi oikea nimi ja osoite. HS ilmoitti asiasta Pääesikuntaan. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa pahoitteli tapahtunutta Twitterissä. Hän oli myös ollut yhteydessä henkilöön, jota asia koski.

Reserviläiskirjeiden postitus alkoi maanantaina. Kirjeet kulkevat toisen luokan postina. Ensimmäiset saattavat saada kirjeen jo tänään tiistaina, mutta kyse on vielä yksittäisistä tapauksista. Käytännössä reserviläiset alkavat saada kirjeitä keskiviikosta alkaen.

Reserviläiskirjeet lähetetään yhdeksässä erässä ilman maantieteellistä järjestystä. Myöskään reserviläisen sijoitus tai tehtävä ei vaikuta kirjeen saamisjärjestykseen. Kirjeitä postitetaan 90 000–100 000 päivässä parin viikon ajan.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen sanoi maanantaina, että kirjeen lähettäminen on suunniteltu kertaluontoiseksi tapahtumaksi. Ainakaan vielä ei ole ajateltu, että siitä tehtäisiin pysyvä käytäntö.

"Katsotaan rauhassa, kuinka tämä kehittyy. Ensi syksynä tiedämme, mikä on saldo", Peltonen sanoi.

Peltonen kertoi, että Puolustusvoimat oli myös tehnyt suunnitelman sen varalta, että kirjeen lähettämistä vastaan suunnattaisiin jonkinlainen informaatio- tai mustamaalauskampanja. Hänen mukaansa paperisen kirjeen lähettäminen oli harkittu tarkkaan.

"Se viestii arvostusta reserviä kohtaan."

Peltonen muistutti, että kirjeeseen on tapana myös vastata.

"Toivotaan, että siihen vastataan hyvän harkinnan jälkeen. Reserviläinen voi näin aika vähällä vaivalla kantaa kortensa kekoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat