Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoutuvan päihdeäidin arki etenee pienin askelin

Sini: "Lastensuojelu oli ennen minulle mörkö, nyt se on tuki ja turva"

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Päihdeongelmastaan kuntoutuva Sini sai Onni-vauvan viime kesänä. "Onnin myötä olen saanut ihan uuden elämän", hän sanoo.
Päihdeongelmastaan kuntoutuva Sini sai Onni-vauvan viime kesänä. "Onnin myötä olen saanut ihan uuden elämän", hän sanoo. Kuva: Sami Kilpiö

"On ollut vaikeita päiviä mutta ei niin vaikeita, että kaman vetäminen olisi niitä helpottanut", Sini sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi opiaattiriippuvaisesta Sinistä ensimmäisen kerran viime vuoden kesällä. Silloin Sini oli raskaana ja korvaushoitopotilaana Järvenpään sosiaalisairaalassa.

Viime kesänä Sini opetteli elämää ja äitiyttä päihteettömänä rankan huumekierteen jälkeen. Opettelu jatkuu yhä. Sini muutti ensikotiin hieman ennen lapsen syntymää.

Onni -vauva syntyi heinäkuun lopussa terveenä ja kuin ihmeen kaupalla ilman äidin päihteidenkäytöstä johtuvia vieroitusoireita. Sini ja Onni asuivat ensikodissa tämän vuoden maaliskuun alkuun asti. Nyt he asuvat omassa kodissa, ja Sini jatkaa kuntoutumistaan avoasiakkaana.

"Onnin myötä olen saanut ihan uuden elämän", Sini sanoo.

Arjessa ovat vielä mukana monet tahot, kuten ensikodin avokuntoutusyksikkö, lastensuojelu, sosiaalitoimi ja sosiaalipediatrinen poliklinikka. Lisäksi on ystäviä ja läheisiä.

"Ei tarvitse olla yksin, vaikka asuu yksin. Ensikodissa opin puhumisen merkityksen. Lastensuojelu oli minulle ennen mörkö. Nyt se on tuki ja turva."

Hiljalleen Sini on korjannut suhdettaan myös yhdeksänvuotiaaseen esikoispoikaansa, joka asuu isänsä luona. Esikoispoika vierailee viikoittain Sinin ja Onnin luona.

"Tuntuu hyvältä, kun luottamus on palautunut niin paljon, että hän uskaltaa kiukutella minulle."

Arjessa tukee myös esikoispojan isänäiti. Hän on ottanut Onninkin omaksi lapsenlapsekseen ja oli tukihenkilönä mukana Onnin synnytyksessä.

"Vaikeina hetkinä voin esimerkiksi soittaa hänelle. Hänen tukensa on korvaamatonta."

Vielä viime vuoden lopulla Siniä uhkasi ehdoton vankeustuomio maksamattomista sakoista. Ensikodista selvitettiin Sinin ja Onnin mahdollisuutta päästä avovankilan perheosastolle.

"Se oli hirveän ahdistavaa. Lopulta päätin, että elän niin vähällä rahalla, että saan sakkosumman maksettua. Niin tein ja sen jälkeen olin ylpeä siitä, että osasin kerrankin hoitaa asiani."

Mutta päihteetön arki on myös pelottavaa ja kipeää. Sini pelkää, että Onni joutuu kärsimään hänen menneisyytensä vuoksi. Hän pelkää, että korjaantunut suhde esikoispoikaan heikkenee uudestaan, eikä tapaamisoikeus toteudu.

"Olen yrittänyt antaa itselleni anteeksi. On tapahtunut asioita, joille en voi enää tehdä mitään, mutta pystyn vaikuttamaan tähän hetkeen ja siihen, että minulla ja pojilla on hyvä olla."

Sini haluaa rohkaista myös muita päihdeäitejä hakeutumaan hoitoon.

"Muutos pelottaa, mutta se kannattaa. Olen saanut paljon hyviä asioita elämääni. Raitistumisen myötä olen oppinut tuntemaan itseäni ja kokenut aitoja tunteita. Apua saa myös eri lailla, jos sitä hakee ajoissa – eikä vasta sitten, kun joku viranomainen on joutunut puuttumaan peliin."

Tulevaisuuteen Sini suhtautuu varovaisin toivein. Ensin hän viettää aikaa Onnin kanssa kotona. Sen jälkeen on ehkä opintojen vuoro.

Sini haluaisi myös aloittaa jonkin harrastuksen.

"Korvaushoitoannosta olen jo vähentänyt, ja aikomuksenani on päästä korvaushoidosta eroon tämän vuoden aikana. Aion pysyä täyspäihteettömänä. Se on minun valintani ja minun elämäni." 

 

Haastateltavan nimi on muutettu.

Helsingin Sanomat kertoi Sinistä ensimmäisen kerran viime heinäkuussa.
Helsingin Sanomat kertoi Sinistä ensimmäisen kerran viime heinäkuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat