Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei ole enää ykkösmaa äideille

Norja kiri Suomen ohi

Kotimaa
 

Norja kiri Suomen ohi Pelastakaa lapset -järjestön vuosittaisessa tutkimuksessa, jossa vertaillaan äitien oloja 179 maassa.

Viime- ja toissavuonna Suomi oli listan kärjessä, mutta Norja kiri tänä vuonna ohi. Syynä oli muun muassa se, että Norjan onnistui merkitsevästi vähentää äitien riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin viittä muuttujaa: naisten riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen, alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuutta, koulutustasoa, taloudellista hyvinvointia sekä naisten osallistumista politiikkaan.

Viisi parasta maata äideille olivat tutkimuksen mukaan järjestyksessä Norja, Suomi, Islanti, Tanska ja Ruotsi.

Britannia on listauksessa sijalla 24, Viro sijalla 27, Yhdysvallat sijalla 33, Venäjä sijalla 56 ja Kiina sijalla 61.

179 tutkitusta maasta huonoimmat olot äideillä on Somaliassa. Muutkin huonoimpaan kymmenikköön sijoittuneet maat sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Raportissa kiinnitetään huomiota erityisesti kaupunkeihin, joissa kuilu rikkaiden ja köyhien terveyserojen välillä on erityisen suuri. Esimerkiksi Vietnamissa, Perussa ja Kambodžassa köyhien perheiden lapsilla on jopa viisinkertainen riski kuolla verrattuna hyvätuloisiin perheisiin.

Erot näkyvät myös teollisuusmaissa. Joissain Yhdysvaltain kaupungeissa erot ovat suuremmat kuin monissa kehitysmaissa. Yhdysvalloissa naisten riski kuolla synnytykseen onkin kaikista kehittyneistä maista suurin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat