Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpojen kesäautojen aika alkaa olla ohi – ”Autoa ei haeta vuodenajan takia”

Edullisen auton ostaja ei enää katso vuodenaikaa. Autoliitto suosittelee kesäautoa harkitsevalle vuokrausta.

Kotimaa
 
Muusikon kesäautovalinta ei ole mimmimagneetti
Muusikon kesäautovalinta ei ole mimmimagneetti
HS pyysi neljältä tunnetulta autoilijalta ehdotuksen alle 4000 euron kesäautoksi. Kansanedustaja, muusikko Mikko Alatalo etsi mahdollisimman tilavaa autoa ja valitsi 15-vuotiaan farmari-Volvon. HS:n koeajossa Volvosta kuitenkin paljastui huolestuttavia kolinoita. Toimittaja: Toni Lehtinen. Kuvaus & editointi: Vesa-Matti Väärä.

Turkulaiset Anna Vesalainen ja Tomi Liimatainen kiertelevät lauantaina autokaupan myyntipihalla. Käytettyä autoa ostamassa ollut pariskunta on aiemmin lauantaina käynyt jo kolmessa liikkeessä. Autokuume on iskenyt kesän lähestyessä.

"Nykyisessä autossa on katsastusleimaa jäljellä toukokuuhun, enkä usko, että se pääsee katsastuksesta läpi", Vesalainen nauraa.

Autokauppa piristyy kesää kohden, ja vaihtoautoja on enemmän myynnissä, kertoo vaihtoautopäällikkö Anssi Autio jyväskyläläisestä OK Autosta.

HS:n haastattelemien automyyjien mukaan varsinaisen kesäauton ostajien määrä on kuitenkin vähentynyt – siis ostajien, jotka hakevat edullista autoa kesän ajaksi. Autokauppias Riku Rantanen hyvinkääläisestä Automyynti Rantasesta kertoo, että jopa aivan halvimpien autojen etsijät hakevat useimmiten ympärivuotista ajokkia.

"Muutaman satasen autossa kriteerit eivät ole korkealla. Riittää, että katsastusleimaa on puoli vuotta jäljellä, mukana on kahdet renkaat ja auto käynnistyy ja kulkee hyvin. Seuraavaa autoa ei haeta vuodenajan takia, vaan se haetaan, kun edelliseen tulee vika, jota ei kannata korjata", Rantanen sanoo.

Anssi Autio on samaa mieltä.

"Jos ajaa halvalla autolla, sillä ajaa vuoden ympäri."

Kesän lähestyminen näkyy Trafin tilastoimassa ajoneuvojen liikennekäyttöönottojen määrässä.

Viime vuonna huhti–toukokuussa otettiin liikennekäyttöön 120 000 autoa. Määrä oli neljännes koko vuoden liikennekäyttöönotoista. Luvussa on mukana perinteisten kesäautojen lisäksi myös matkailuautoja sekä harrasteautoja, jotka ovat poissa liikenteestä talviaikaan.

"Kesäliikenteessä liikkuu huomattavasti enemmän autoja kuin talvella. Kesäautoiluun liittyy niin paljon muutakin kuin halvat kesäautot. Tiellä näkee vaikkapa vanhoja kuplavolkkareita tai jenkkirautoja, siis harrasteautoja, joihin ei ole hankittu edes talvirenkaita", kertoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Niemisen ja autokauppiaiden mukaan kesäauton suosiota ovat syöneet esimerkiksi vuokraus- ja rahoituspalvelut.

Kuuluuko kännykkäsi

HS tekee juttua matkapuhelinverkkojen kuuluvuudesta.

Onko sinulla kokemuksia huonoista kännykkäyhteyksistä? Missä päin Suomea ovat huonoimmat kuuluvuusalueet? Onko kotisi tai kesämökkisi lähistöllä katvealueita?

Lähetä viesti osoitteeseen turku@hs.fi.

"Parintuhannen euron käsirahalla pääsee käsiksi paljon varmatoimisempaan autoon. Kuukausilyhennys on yleensä niin kohtuullinen, että sama summa uppoaa nopeasti vanhemman auton korjauksiin", Anssi Autio sanoo.

Ne, jotka eivät tarvitse autoa ympärivuotiseen käyttöön, valitsevat yhä useammin vuokra-auton. Autio kertoo, että hänen yrityksensä vuokraamon käyttöaste on parantunut huimasti viime vuosina.

"Vuokra-autolta halutaan tilaa ja varmatoimisuutta tai vaikkapa omasta autosta puuttuvaa ilmastointia", Autio toteaa.

Autoliiton Nieminen suosittelee kesäauton vaihtoehdoksi vuokra-autoa.

"Auton saa nykyään vuokrattua vaikka kolmeksi kuukaudeksi. Se on turvallisempi vaihtoehto, eikä auton hyytyminen maantielle pilaa kesälomaa."

Ketkä sitten ostavat nyt kesän kynnyksellä sen muutaman tuhannen euron auton? Riku Rantasen mukaan eivät ainoastaan opiskelijat, vaan halpaa vaihtoehtoa hakevat myös perheelliset vaikkapa kakkosautoksi.

"Edullisen auton ostajan on hyvä osata tehdä korjaustöitä. Auton vieminen korjaamolle ei oikein kannata, sillä kustannukset voivat nopeasti tuplata auton hankintahinnan", Rantanen sanoo. Hän muistuttaa, että edullisen auton ostaminen on aina vähän tuuripeliä.

"Minä olen nähnyt myymiäni 500–600 euron autoja monen vuoden jälkeenkin kaupungilla."

Autoliiton Nieminen kertoo, että halvat autot aiheuttavat kesäaikaan paljon avunpyyntöjä Autoliiton tiepalvelulle.

"Talvella samalla autolla ajetaan vain lyhyitä kauppareissuja. Sitten kun painaa kesällä 400 kilometriä Kalajoen juhannusjuhlille ja auto on täynnä ihmisiä, se joutuu aivan eri rasitukseen."

Vesa-Matti Väärä
Anna Vesalainen ja Tomi Liimatainen etsivät vaihtoautoa, jossa on ilmastoinnin lisäksi riittävästi tilaa mopsille.
Anna Vesalainen ja Tomi Liimatainen etsivät vaihtoautoa, jossa on ilmastoinnin lisäksi riittävästi tilaa mopsille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat