Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroilmoitusten aika on nyt

Huomenna on veroehdotusten muutosten ensimmäinen eräpäivä

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Verosihteeri Iiris Mäntylä (vas.) opasti Hannele Soinia tiistainapop up -verotoimistossa Helsingin Rautatieasemalla.
Verosihteeri Iiris Mäntylä (vas.) opasti Hannele Soinia tiistainapop up -verotoimistossa Helsingin Rautatieasemalla. Kuva: Ville Männikkö

Useat ihmiset vilistävät Rautatieasemalla kohti verottajan pop up -neuvontapistettä kuin keidasta keskellä autiomaata. Veroehdotusten muutosten ensimmäinen eräpäivä on tämän viikon torstaina, ja tunnetusti ihmiset jättävät muutosten teon viime tippaan.

Verottajalle nämä hetket merkitsevät tiedotuksen ja valvonnan suurponnistusta. Siksi pop up -pistekin neuvoo juuri nyt veroilmoituksen palauttamisessa, erityisesti verkossa.

Fakta

Veroilmoituksen tarkistaminen kannattaa

 Tarkista veroilmoitus. Sinun ei todennäköisesti tarvitse tehdä mitään sen enempää. Monet veroon vaikuttavat tiedot ovat jo esitäytetyssä veroilmoituksessa.

 Lisää vähennykset. Muista erityisesti matkakulu- ja kotitalousvähennys. Vaikka verovähennyksiin oikeuttavat perusteet pitää pystyä periaatteessa todistamaan, ei tositteita aina kysytä.

 Ole rehellinen ja lisää myös merkitsemättä jääneet tulot. Verottaja voi vaatia vuoden 2014 saataviaan vielä vuonna 2020.

 

Lähteet: Veronmaksajain keskusliiton ja Verohallituksen verkkosivut, johtava lakimies Juha Koponen

Viime vuonna suomalaisille myönnettiin miljardien arvosta verovähennyksiä. Jos haluaa päästä osaksi näistä rahoista, veroilmoitus pitää tarkistaa ja täydentää pikimmiten. Veroilmoitusten palautuksen eräpäivä on eri ihmisillä joko 7. tai 13. toukokuuta. Jos esitäytetystä veroilmoituksesta ei puutu mitään, ilmoitusta ei tarvitse palauttaa.

Vähennyksiin oikeuttavat kulut, kuten eräät korot ja ammattiyhdistysliikkeiden jäsenmaksut, tulevat verottajan tietoon useimmiten automaattisesti.

Yleisimmät itse ilmoitettavat vähennykset ovat erilaiset tulonhankkimis-, matkakulu- ja kotitalousvähennykset.

Erityisesti matkakuluvähennystä kannattaa hakea. Kaikki vähennystarpeet pitäisi pystyä todistamaan, mutta yleensä kodin ja työpaikan välisistä matkoista ei vaadita tositteita, kertoo Veronmaksajain keskusliiton johtava lakimies Juha Koponen.

Viime vuonna matkakulujen vähennyksiä kertyi yli puolitoista miljardia euroa. Keskimääräinen vähennys oli lähes 2 000 euroa.

Verohallinnon mukaan kaikki veroilmoitukset tarkastetaan, suurin osa sähköisesti. Koneellisesta käsittelystä nousee virkailijoille lisävalvontaan satojatuhansia ilmoituksia.

Vähennyksiä kannattaa hakea rohkeasti mutta rehellisesti. Tarkoituksella väärin ilmoitetuista veroista voi tulla rangaistukseksi veronkorotus.

Suomalaiset ilmoittavat ja maksavat veronsa pääasiassa kuuliaisesti. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään noin viisi miljoonaa, ja tarkistusten jälkeen selvityspyyntöjä tarvitsee lähettää vain noin satatuhatta.

Lisäksi suomalaiset ovat niin innokkaita veronmaksajia, että useimmat maksavat veroja vuoden aikana liikaa. Ennakon- eli veronpalautuksia jaettiin vuodelta 2013 lähes 3,4 miljoonalle suomalaiselle. Yhteensä henkilöasiakkaiden palautusten arvo kasvoi 2,2 miljardiin euroon.

Sen sijaan mätkyjä eli jäännösveroa joutui maksamaan vain noin 770 000 suomalaista.

Kannattaako veroja sitten maksaa vähän liikaa vai liian vähän, jos ei pääse täysin oikeelliseen summaan?

Käytännössä muutaman tuhannen euron jäännösvero on ollut korotonta lainaa valtiolta. Veronpalautuksia saava taas on lainannut valtiolle halvalla rahojaan.

Jäännösvero saattaa kuitenkin kirpaista paljon enemmän kuin pienen ylimäärän maksaminen pitkin vuotta. Kysymys jakaa ihmisiä, Koponen vastaa.

"On talousihmisiä, jotka haluavat tämän korkohyödyn itselleen. He ovat toisaalta varautuneet jäännösveroon, eikä se ole heille ongelma. Mutta osa ihmisistä taas haluaa maksaa hieman enemmän veroja, jotta saavat jouluksi palautuksia. Kaikki eivät selviäisi mätkyistä niin hyvin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat