Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä ei torjunut yhtäkään puoluetta

Soini ja Rinne toivovat kolmen suuren hallitusta

Kotimaa
 
Sipilä pitää yllä jännitystä tulevasta hallituksesta
Sipilä pitää yllä jännitystä tulevasta hallituksesta
Hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi tiistain neuvottelujen jälkeen, että kaikki puolueet haluavat yhä hallitukseen. Keitä hän on neuvotteluihin valitsemassa, sitä Sipilä ei sanonut. "En pohjaa kerro, koska sitä ei ole tiedossa." Kuvaus: Terhi Liimu HS.

Hallitustunnustelijana toimiva keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi tiistai-iltana, että kaikkia puolueita pidetään vielä mahdollisina ehdokkaina hallitusneuvotteluihin.

"Kaikki ovat halukkaita olemaan mukana", Sipilä vahvisti.

Fakta

Mitä seuraavaksi?

 Keskiviikkona hallitustunnustelut jatkuvat erilaisilla neuvotteluilla muun muassa työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hallitusohjelmaluonnosta valmistellaan.

 Hallitustunnustelija Juha Sipilä odottaa, että työmarkkinajärjestöt sopivat yhteiskuntasopimuksen valmistelusta viimeistään torstaina kello 14.

 Sipilä ilmoittaa hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet torstai-iltana.

 Hallitusneuvottelut alkavat perjantaina iltapäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Hän ilmoittaa hallitusneuvotteluihin mukaan otettavat puolueet torstai-iltaan mennessä. Sitä ennen hän toivoo työmarkkinajärjestöjen kertovan, miten yhteiskuntasopimuksen valmistelussa edetään.

Sipilä neuvotteli tiistaina illansuussa kaikkien eduskuntaryhmien edustajien kanssa. Hänen mukaansa asiakysymykset ovat nyt selvillä kaikkien kanssa.

"Päätöksenteon pohja alkaa muodostua", hän sanoi.

Hän ei silti paljastanut, ajaako hän kolmen suuren puolueen hallitusta, jollaista toivoivat erityisesti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

"Kyllä näitä viestejä kuuntelin tuossa iltapäivän ajan", Sipilä kuittasi.

Keskusteluissa käytiin läpi eri hallituspohjia ja mahdollisia esteitä. Sipilä vakuutti, ettei hallituksen pohja ole vielä tiedossa.

Sipilä oli esittänyt kullekin ryhmälle lisäkysymyksiä, joihin hän oli pääasiassa saanut vastaukset. Sdp:n kanssa jäi auki muutama pienehkö kysymys. Ne koskivat pääasiassa julkista puolta, esimerkiksi kuntia.

Sdp:n kysymyksiin aiotaan palata vielä tänään keskiviikkona, jolloin Sipilä keskittyy neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen kohtalosta. Ne keskustelut jatkuvat vielä torstaina.

Sipilä myönsi tienneensä alusta asti yhteiskuntasopimuksen haastavuuden mutta vetosi edelleen järjestöihin.

"Kannattaa ainakin se yritys tehdä", hän sanoi.

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimuksella ei ole kuitenkaan vaikutusta siihen, mitä puolueita tulee hallitukseen.

"Sellaisia keskusteluja ei ole käyty."

Tiistai-illan yllätys oli se, että vasemmistoliittokin on mukana hallitusneuvotteluihin harkittavien puolueiden joukossa.

Maanantaina Sipilä arvioi, että vasemmistoliitto olisi asennoitumassa "oppositioasentoon".

"Tunnustelut jatkuvat. Juha Sipilä päätyi siihen, että tämän keskustelun jälkeen hänen arvionsa eilen siitä, että me olemme ulkona, olikin ehkä väärä", kertoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Vasemmistoliitto ei tule "missään tapauksessa" hyväksymään indeksien leikkaamista, jota Sipilä on jossain vaiheessa väläytellyt. Arhinmäki torjui myös palkattoman työn lisäämisen.

Arhinmäki uskoo kuitenkin, että Sipilä pyrkii ensisijaisesti kolmen suurimman puolueen hallitukseen. Jos se ei onnistu, vasemmistoliittokin voi olla mukana neuvotteluissa.

Kaikkiin hallituspohjiin vasemmistoliitto ei kuitenkaan mahtuisi. Arhinmäen mukaan olisi Alexander Stubbin mielenlaadun kannalta hyvä, jos vasemmistoliitto ja kokoomus eivät ole samassa hallituksessa.

Arhinmäki ihmetteli edelleen perussuomalaisten viime viikolla hallitustunnustelijalle antamia vastauksia. "Vastaukset maahanmuuttokysymyksiin olivat vastenmielisiä."

Arhinmäki oli kuitenkin käsittänyt, että perussuomalaiset ovat perääntyneet kannoissaan, mitä hän piti hyvänä asiana.

Perussuomalaiset saivat tiistainakin erityiskohtelun, sillä Sipilä vieraili perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ja Soini vastaavasti keskustan ryhmässä. Soini sanoi toivovansa, että Sipilä päätyy kolmen suuren puolueen hallitukseen.

"Apupyöriä ei tarvita."

Perussuomalaisten mahdollisuuksia päästä hallitusneuvotteluihin Soini kuvasi "paremmiksi kuin viikonloppuna".

Rinteen mukaan Sdp haluaa edelleen hallitukseen, vaikka puolue käykin vielä lisäkeskusteluja Sipilän kanssa. Hän kuvasi keskusteluja hyvähenkisiksi.

Kokoomuksen tilanne näytti hyvältä. Mitään lisäselvitettävää ei jäänyt. "Linjaristiriitoja meillä ei ole", Stubb sanoi.

Myös vihreiden Ville Niinistö, Rkp:n Carl Haglund ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen olivat tyytyväisiä keskusteluihin.

Haglundin mukaan Rkp mahtuisi samaan hallitukseen perussuomalaistenkin kanssa.

"Jos ohjelmasta voidaan sopia, sitten se on mahdollista."

Rio Gandara HS
Keskustan Juha Sipilä jatkaa vielä keskiviikkona keskusteluja Sdp:n kanssa. Muiden puolueiden kanssa kysymykset on käyty läpi.
Keskustan Juha Sipilä jatkaa vielä keskiviikkona keskusteluja Sdp:n kanssa. Muiden puolueiden kanssa kysymykset on käyty läpi.
Liisa Takala
Timo Soini oli tyytyväinen tiistain vierailuunsa keskustan ryhmässä. Hän sai lähtiessään aplodit.
Timo Soini oli tyytyväinen tiistain vierailuunsa keskustan ryhmässä. Hän sai lähtiessään aplodit.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat