Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaika tuskin pitenee sadalla tunnilla

Ratkaisuun pääsy on lähes yhtä vaikeaa kuin palkanalennus

Kotimaa
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyrki Häkämies arvioi tuottavuuden kasvun ykkösasiaksi Suomen kilpailukyvyn kannalta.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyrki Häkämies arvioi tuottavuuden kasvun ykkösasiaksi Suomen kilpailukyvyn kannalta. Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on päivitelty ajatusta työaikojen yleisestä pidentämisestä jopa sadalla tunnilla vuodessa eli noin kahdella ja puolella viikolla vuodessa.

HS kokosi yhteen perusasioita ehdotuksesta. 

Monen tiedotusvälineen mukaan ehdotus sadan tunnin työajan pidennyksestä tuli hallitusneuvottelija Juha Sipilältä (kesk). Pitääkö tämä paikkansa?
Sipilä kiisti maanantaina tv-uutisissa, että ehdotus olisi tullut häneltä. Hän kertoi esityksen sisältyneen työnantajia edustavan Elinkeinolämän keskusliiton EK:n kannanottoihin. EK esitti työajan pidennystä keinoihin, joilla tuottavuuteen saataisiin aikaan Sipilän peräämä viiden prosentin kasvu.

EK:n verkkosivuilla on toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen kannanotto. Häkämiehen mukaan "tuottavuushypyn aikaansaaminen on Suomen kilpailukyvylle ykkösasioita. Elinkeinoelämän näkemyksen mukaan hyppyyn tarvitaan myös merkittävä työajan lisäys ilman kustannusten nousua." 

Onko ajatus työajan pidennyksestä ilman palkankorotuksia uusi?
Työnantajien puolelta on jo jonkin aikaa palloteltu ajatusta yleisestä palkkojen alentamisesta tai työajan pidentämisestä menetetyn hintakilpailukyvyn palauttamiseksi.

Tätä ovat ehdottaneet etenkin metsäteollisuus ja muu viennistä riippuva teollisuus. Aiemmin vientiteollisuuden ongelmia helpotettiin valuutan devalvoinneilla, mutta keino poistui käytöstä, kun Suomi otti valuutakseen euron. 

Työajan pidennys tarkoittaa, että entisellä palkalla tehdään enemmän töitä. Miksi työnantajat eivät vaadi suoraan palkkojen alentamista?
On havaittu, että palkkojen suora alentaminen yhteisillä sopimuksilla on lähes mahdotonta järjestelmässä, joka perustuu palkkojen ja hintojen yleiseen tasaiseen nousuun. Työajan yleisen pidentämisen uskotaan olevan ehkä paremmin hyväksyttävissä. 

Onko ehdotus realistinen? Onko helpompi pidentää työaikaa sopimuksin kuin alentaa palkkoja?
Luultavasti ei yhtään sen helpompaa. Tämän ovat tehneet selväksi työntekijöiden järjestöt. Saman asian tietävät myös työnantajat, joiden puolelta vaatimus on lähinnä asenteiden muokkausta.

Jos työaikaa onnistutaan pidentämään, se tapahtuu toimialoittain tai yrityskohtaisesti. 

Voisiko sadan tunnin työajan pidennys johtaa Sipilän tavoittelemaan tuottavuuden kasvuun?
Tässä on sekoitettu toisiinsa tuottavuus ja tuotanto. Tuottavuus tarkoittaa työpanosta kohden aikaansaatua tavara- tai palvelusuoritetta. Jos työaikaa pidennetään, se ei paranna tuottavuutta, mutta se lisää tuotannon määrää ja kasvattaa bruttokansantuotetta. 

Onko kollektiivista työajan pidennystä joskus yritetty?
Vuoden 1991 yhteiskuntasopimusta yritettäessä keskusteltiin noin 13 prosentin palkanalennuksesta, johon olisi kuulunut yhtenä osana vuosityöajan 50 tunnin pidennys.

Sadan tunnin pidennys ilman korvauksia tarkoittaisi nyt noin 5,6 prosentin palkanalennusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat