Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veronmaksajat maksavat edelleen Suomi-talon remonttivelat Pietarissa

Suomen valtio maksaa Pietari-säätiön hallinnoiman Suomi-talon remonttivelat. Säätiö haluaisi talon valtion omistukseen.

Kotimaa
 
Juha Metso
Suomi-talo otettiin käyttöön peruskorjauksen jälkeen vuonna 2010. Saman katon alle on haluttu kerätä eri alojen suomalaistoimijoita.
Suomi-talo otettiin käyttöön peruskorjauksen jälkeen vuonna 2010. Saman katon alle on haluttu kerätä eri alojen suomalaistoimijoita. Kuva: Juha Metso

Suomen näyteikkuna Suomi-talo Pietarin ydinkeskustassa on edelleen täysin veronmaksajien rahoituksen varassa. Taloa hallinnoi Pietari-säätiö, joka edistää suomalais-venäläisiä kulttuuri- ja tiedesuhteita.

Säätiö otti vuosina 2008–2010 Suomi-talon peruskorjaukseen 13,5 miljoonaa euroa pankkilainaa. Remontti valmistui, mutta talousvaikeuksiin ajautunut säätiö ei ole pystynyt vuodesta 2012 lähtien lyhentämään lainoja, vaan valtio on maksanut ne.

Fakta

Säätiö edistää kulttuuria ja tiedettä

 Pietari-säätiö perustettiin vuonna 1992. Mukana olivat mm. opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia, Helsingin ja Turun kaupungit sekä useat yliopistot.

 Yrityksistä perustajia olivat VR, Kone, Pohjola- ja Sampo-pankit sekä UPM.

 Säätiö ylläpitää kulttuurityötä tekevää Suomen Pietarin-instituuttia ja Suomi-taloa Pietarin ydinkeskustassa.

Valtio on lyhentänyt säätiön lainoja yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. Täksi vuodeksi valtion budjettiin on varattu säätiön lainojen maksuun 800 000 euroa, ja sama summa varattaneen ensi vuodeksikin.

Suomi-talon omistaa Pietarin kaupunki. Säätiö teki talosta vuonna 2007 epäedullisen 49 vuoden vuokrasopimuksen, jonka perusteella Pietarin kaupunki voi nostaa vuokraa seitsemän prosenttia joka vuosi.

Säätiö perii Suomi-talon vuokralaisiltaan Pietarin mittapuulla huiman kalliita vuokria, mutta ne eivät kata säätiön kuluja.

Vuonna 2013 säätiö teki tappiota puoli miljoonaa euroa, eikä tilanne muuttunut olennaisesti vuonna 2014.

"Ei ole sellaista skenaariota, että säätiö pystyisi itse selviämään veloista", sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Leppä, Turun entinen kaupunginjohtaja.

Leppä tuli puheenjohtajaksi vuosi sitten, kun säätiön koko entinen hallitus erosi.

Ennen eroa säätiössä oli teetetty salaiseksi julistettu erityistilintarkastus, jossa ei löytynyt rikoksia. Sen sijaan tarkastus osoitti, että säätiö ei ollut esimerkiksi noudattanut kaikilta osin valtiontakauksen tai -avustusten käytön ehtoja.

Suomi-talon remonttikulut olivat tarkastuksen mukaan paisuneet huomattavasti ja epämääräisin perustein, sillä suurimman osan kuluylityksistä säätiö maksoi Pietarin omaisuuskomitean ehdottamille tahoille ja sen lähipiirille.

Entinen hallituksen puheenjohtaja Armas Lahoniitty sanoo, että kaikki epäselvyydet on sittemmin selvitetty muun muassa valtion ja tilintarkastajien kanssa. Hänkin on Turun entinen kaupunginjohtaja.

Lepän mielestä olisi parasta, jos valtio ostaisi Suomi-talon itselleen. Samaan päädyttiin opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2014 selvityksessä.

"Valtio ei ole hamuamassa lisäkiinteistöjä omistukseensa. Se on täysin vastoin yleistä linjaa, johon on kuljettu", sanoo valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen valtioneuvoston kansliasta.

Taustayhteisöt Turun kaupunkia lukuun ottamatta ovat kaikkea muuta kuin halukkaita rahoittamaan perustamansa säätiön ja Suomi-talon toimintaa.

Lepän mukaan Suomi-talon ongelmiin yritetään löytää ratkaisu säätiön valtuuskunnan kokouksessa 26. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat