Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän sopimus oli epärealistinen mutta ei turha yritys

Kotimaa
 

Hallitustunnustelijana toimivan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän (kesk) yritys saada laaja yhteiskuntasopimus aikaiseksi muutamassa päivässä oli enemmän kuin kunnianhimoinen eikä sen takia yhtään kumma, että se kaatui.

Varsinaisia neuvotteluja käytiin erittäin vaikeasta ja laajasta sopimuksesta vain muutamia päiviä.

Mukana oli aiheita, joita työmarkkinapöydissä on yritetty ratkaista vuosia.

Esimerkiksi työnantajien vaatimus työajan reippaasta lisäyksestä on ollut esillä jo pitkään. Tällä kertaa puhuttiin sadasta tunnista.

Sopimuksen rakenne oli myös poikkeuksellisen vaikea. Se olisi vaatinut, että lähes 300 liittojohtajaa olisi sitoutunut jäsentensä työajan pidentämiseen kesän loppuun mennessä.

Varsinaiset työehtoneuvottelut olisi käyty vasta vuoden tai puolentoista päästä.

Lopulta sopimus kaatui siihen, että palkansaajien mielestä Suomea pelastamaan suunniteltiin venettä, jossa oli lähes tulkoon vain palkansaajia.

Palkansaajien mielestä työnantaja vaati heiltä liikaa lisää työaikaa ilman, että työnantaja olisi sitoutunut tarpeeksi esimerkiksi irtisanottavien koulutukseen tai muihin työelämän turvaseikkoihin.

Palkansaajat olivat halunneet jakaa töitä enemmän niille, joilla sitä ei ole jo tarpeeksi. Työnantajat eivät nähneet sopimusta yhtä paljon perinteisenä työmarkkinasopimuksena, vaan tapana hakea Suomelle lisää kilpailukykyä ja näin kaikille enemmän töitä.

Palkansaajille näytti kelpaavan vain sellainen versio, joka ei olisi toteuttanut Sipilän toivetta viiden prosentin "tuottavuusloikasta".

Sipilän yritys oli epärealistinen, mutta se ei ollut turha. Todennäköinen tuleva pääministeripuolue tuntee nyt työmarkkina-asiat huomattavasti paremmin kuin ennen neuvotteluja.

Moni nyt esille tullut asia saattaa jopa toteutua lopulta erillisissä neuvotteluissa ja tulevissa työehtoneuvotteluissa.

Kaikilla osapuolilla nimittäin on yhteinen kuva Suomen syvistä ongelmista.

Pelastuskeinoista sen sijaan on melkoinen erimielisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat