Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi palvelu ennustaa asuntojen hintakehityksen postinumeroalueittain

Taantuma nostaa keskustojen vetovoimaa

Kotimaa
 
Kannaattaako Kauppa
Sinisellä merkityillä alueilla asuntojen hinnat nousivat.
Sinisellä merkityillä alueilla asuntojen hinnat nousivat. Kuva: Kannaattaako Kauppa

Asuntojen hintakehitys jatkuu ensi vuonna nopeimpana kaupunkien keskustoissa kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Sen sijaan haja-asutusalueilla asuntojen hinnat jatkavat laskua, ennustaa uusi asuntojen hintaennustepalvelu Kannattaako kauppa. Siirry Reaktorin palveluun tästä.

Kaupunkien keskustojen suhteellisesti parhaaseen vetovoimaan asuntomarkkinoilla vaikuttaa taantuma, pohtii yksi ennustepalvelun kehittäjistä, konsulttipalveluyritys Reaktorin data-analyytikko Jaakko Särelä.

"Kaupungit tarjoavat kaikkein monipuolisimmat työmarkkinat, ja silloin työmatkatkaan eivät kasva liikaa, vaikka joutuisi tekemään pätkätöitä."

Helsingissä nähtiin jo kymmenen vuotta sitten, että asuntojen hinnat nousevat eniten väestötiheydeltään tiiveimmillä alueilla. Hintakehitys on ollut vauhdikasta etenkin itäisessä kantakaupungissa. Näin myös jatkuu, hintaennustepalvelu ennakoi.

Asuntojen hinnat nousevat eniten keskustan tuntumassa nyt myös muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa.

"Osassa kaupungeista tämä näkyy myöhemmin, mutta ilmiö on nähtävissä vuodesta 2009 eteenpäin."

Esimerkiksi Tampereella nousussa on nyt Nekala. "Se on ollut melkein slummimainen vanha puutaloalue, mutta neliöhinnat ovat tuplaantuneet kymmenen vuoden takaisesta. Nousuvauhti on niin vahvaa, että Nekalaa voi sanoa Tampereen Kumpulaksi", Särelä sanoo.

Tampereen Pispalan puutaloalueen hintakehitys ei ole pysynyt sellaisten keskustan lähellä olevien alueiden kuin Kalevan, Osmonmäen ja Petsamon tahdissa. "Myös perinteisesti arvostetun Koivistonkylän hintakehitys ei pysy lähempänä keskustaa olevien alueiden perässä."

Torstaina avautuva Kannattaako kauppa -palvelu ennustaa asuntojen hintakehityksen ensi vuodella postinumeroalueittain. Palvelu perustuu Tilastokeskuksen julkaisemaan avoimeen asuntojen hintadataan.

"Ennustavuus perustuu siihen, miten hinnat ovat menneisyydessä kehittyneet", Särelä sanoo. Asuntojen hintaan vaikuttaa myös monet muut seikat kuin vain sijainti, Särelä muistuttaa.

Siirry reaktorin palveluun tästä.

HS:n asuntohintapalvelu alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat