Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastattelun vuoksi potkut saanut kuntoutusjohtaja vaatii Mehiläiseltä kahden vuoden palkkaa

Mehiläinen irtisanoi johtajansa lääkekriittisen haastattelun jälkeen

Kotimaa
 
Julkipotkut saanut Aku Kopakkala: Mietin häpeävätkö lapseni minua
Julkipotkut saanut Aku Kopakkala: Mietin häpeävätkö lapseni minua
Anja Snellmanin uuden Arka paikka –ohjelman ensimmäisenä vieraana on psykologi Aku Kopakkala. Kesäkuussa Kopakkala sai potkut työstään Mehiläisen kuntousjohtajana. Potkuja käsiteltiin laajasti julkisuudessa. Nyt hän kertoo, miltä täytenä yllätyksenä tullut irtisanominen ja potkuja seurannut julkisuus tuntuivat.

Terveyspalveluyritys Mehiläisen entinen kuntoutusjohtaja, psykologi Aku Kopakkala vaatii potkuistaan 153 600 euron korvauksia. Helsingin käräjäoikeuteen jättämässään haasteessa Kopakkala katsoo, että työsuhteen perusteeton päättäminen on korvattava 24 kuukauden palkkaa vastaavalla määrällä.

Vajaa vuosi sitten julkisuudessa nousi kohu, kun Mehiläinen irtisanoi Kopakkalan viikko televisiohaastattelun jälkeen. Hän esitti masennuslääkkeitä kyseenalaistavia mielipiteitä Ylen MOT:n ohjelmassa "Masentavat lääkkeet".

Artikkeliin liittyvät

Muun muassa Kopakkalan kollegat katsoivat, että Mehiläisen menettely loukkasi sananvapautta ja vaaransi tieteellistä keskustelua.

Kopakkala työskenteli Mehiläisessä vuodesta 2001 lähtien ja vuodesta 2011 kuntoutusjohtajana. Hän oli Ylen MOT-ohjelman haastateltavana viime toukokuun lopussa.

Kopakkala kertoo haasteessa, että hän sai kutsun kesäkuun alussa "keskusteluun", jonka aiheesta ei kerrottu etukäteen. Haasteen mukaan hän ei siksi osannut varautua työsuhteensa päättämiseen tai avustajan hankkimiseen.

Irtisanomistilanteessa työnantajan edustaja ilmoitti irtisanomisen syyksi Kopakkalan esiintymisen MOT-ohjelmassa 26.5.2014. Työnantajan mukaan Kopakkalan esiintyminen oli yhtiön tiedotuspolitiikan vastaista, haasteessa kuvaillaan.

Kopakkalan mukaan hänelle ei annettu mahdollisuutta kertoa omaa näkemystään tilanteesta. Kopakkalan työvelvoite päättyi välittömästi, ja hän poistui heti työpaikalta.

Irtisanomistilanteessa paikalla ollut Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka on sanonut julkisuudessa, että Mehiläisen väki voi ottaa kantaa ja olla esillä omalla nimellään asiantuntijana. Hänen mukaansa on sovittu, ettei Mehiläisen nimissä lähdetä arvioimaan Käypä hoito -suosituksia, joita kohtaan Kopakkala on ollut kriittinen.

Kopakkala katsoo, ettei hän esiintynyt ohjelmassa Mehiläinen Oy:n edustajan tai tiedottajan roolissa, vaan esitti omia henkilökohtaisia näkemyksiä. Kopakkala korostaa, että hän ei maininnut haastattelussa työnantajansa nimeä.

"TV-ohjelman toimittajat olivat tosin jälkeenpäin lisänneet ohjelmaan tiedon työpaikasta sekä Kopakkalan asemasta, toisin kuin oli sovittu", haasteessa perustellaan.

Haasteen mukaan ohjelman tehneet toimittajat kertoivat myöhemmin Mehiläisen johdolle tehneensä tämän päätöksen Kopakkalan tietämättä ja vastoin tämän tarkoitusta.

Kopakkalan mielestä tapauksella on yleiselläkin tasolla isoa merkitystä. Tiedotusvälineiden mahdollisuus käyttää asiantuntijoita luotettavana tietolähteenä yhteiskunnallisissa kysymyksissä vaarantuu, mikäli haastateltavana olemisesta ja tieteellisen tiedon kertomisesta voi seurata asiantuntijalle irtisanominen, hän perustelee haasteessa.

Mehiläisen on vastattava Kopakkalan haasteeseen viimeistään 15. päivä toukokuuta.

Kari Pullinen
Psykologi Aku Kopakkala vaatii potkuista 153 600 euron korvausta.
Psykologi Aku Kopakkala vaatii potkuista 153 600 euron korvausta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat