Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä haluaa Solidiumin pihteihin

Heliövaaran työryhmä: Solidiumin on aktivoiduttava ja hallitukseen nimitettävä kaksi virkamiestä

Kotimaa
 

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd) asettama työryhmä esittää, että omistajaohjausyksikön virkamiesten valtaa lisätään tuntuvasti valtion sijoitusyhtiön Solidiumin hallinnossa.

Samalla Solidiumin pitäisi aktivoitua omistajana.

Tästä on kyse

 Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) on ilmaissut olevansa tyytymätön valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimintaan. Sen hallituksen puheenjohtaja vaihtui alkuvuodesta.

 Omistajaohjausyksikön päällikön työryhmä ehdottaa Solidiumin aktiivisuuden ja virkamiesten roolin lisäämistä.

Työryhmää johti omistajaoikeusyksikön päällikkö, ylijohtaja Eero Heliövaara, joten hän ehdottaa samalla oman ja johtamansa yksikön vaikutusvallan kasvattamista.

Solidium perustettiin aikanaan hoitamaan valtion vähemmistöomistuksia pörssiyhtiöissä. Se on toiminut itsenäisesti suhteessa omistajaohjausyksikköön.

Ohjausyksikön valvonnassa toimivat pörssin ulkopuolella olevat valtion yhtiöt, sekä muutamat strategisesti tärkeät enemmistöomistuksessa olevat pörssiyhtiöt kuten Fortum, Neste ja Finnair.

Heliövaaran työryhmä haluaisi lisätä virkamiesten valtaa siten, että Solidiumin hallitukseen tulisi aina kaksi valtio-omistajaa edustavaa virkamiestä. Toinen näistä olisi hallituksen varapuheenjohtaja ja toinen hallituksen jäsen.

Esityksen toteutuessa luonteva valinta varapuheenjohtajaksi olisi omistajaohjausyksikön päällikkö, joka nykyisin on Heliövaara itse. Tätä ei suoraan ehdoteta raportissa.

Solidiumia perustettaessa 2008 sen itsenäisyyttä haluttiin korostaa ja sen hallitukseen valittiin vain liike-elämän ammattilaisia.

Käytäntö rikkoutui, kun Heliövaarasta tuli 2013 omistajaohjausyksikön päällikkö. Hän halusi Solidiumiin, ja ministeri Heidi Hautala (vihr) ehti nimittää hänet hallitukseen ennen eroamistaan.

Heliövaara olisi jo silloin halunnut varapuheenjohtajaksi, mutta tuolloinen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä esti tämän.

Ala-Pietilä joutui eroamaan huhtikuussa. Tilalle nimitettiin Heikki Bergholm.

Nyt työryhmä esittää varapuheenjohtajan paikan paaluttamista pysyvästi ohjausyksikön virkamiehelle.

Hallituksen puheenjohtaja raportoi nyt Solidiumin asioista ministerille. Työryhmä esittää, että vastaisuudessa raportointioikeus olisi sekä puheenjohtajalla eli varapuheenjohtajalla.

Ministeri Paatero sanoi keskiviikkona pitävänsä hyvänä, jos raportoijia on enemmän kuin yksi. "Silloin saadaan useampi mielipide esiin."

Työryhmä esittää, että hallituksen puheenjohtajaksi tulisi jatkossakin valita omistajasta riippumaton yritystoiminnan ammattilainen.

Omistajana aktivoituminen tarkoittaa sitä, että Solidiumin hallituksen ja johdon jäsenillä pitää olla kyky osallistua omistettujen yhtiöiden hallituksiin. "Muutos nykyiseen olisi suuri ja se olisi siksi toteutettava vähitellen", Heliövaara sanoi.

Paatero kannatti aktiivisempaa otetta, koska "valtiolla on omistamissaan yrityksissä muitakin intressejä kuin vain tuottovaatimus".

Työryhmä kehottaa pohtimaan myös Fortumin, Nesteen ja Finnairin siirtämistä Solidiumin alaisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat