Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollatuntisopimukset etenevät eduskuntaan

Kotimaa
 

Työmarkkinoiden niin sanotut nollatuntisopimukset tulevat luultavasti jo syksyllä eduskunnan käsittelyyn.

Käsittely mahdollistuu, koska vapaaehtoisten aktiivien liikkeelle laittama kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi on kerännyt jo yli 50 000 allekirjoitusta.

Allekirjoituskampanja lähti liikkeelle Operaatio Vakiduuni -aktiivien aloitteesta.

Nimien keräilyssä puuhamiehenä oleva kampanja-aktiivi Mika Kolehmainen kertoo, että Kansalaisaloite.fi-nettipalvelussa nimiä on saatu kasaan jo lähes 47 000 kappaletta, ja lisäksi muutama tuhat nimeä on kerätty paperille.

Täten aloite on kypsä vietäväksi eduskuntaan syksyllä.

Kolehmainen tosin esittää, että osana hallitus- ja yhteiskuntasopimusneuvotteluita voitaisiin jo nyt sopia nollatuntisopimusten kieltämisestä aloitteen esittämällä tavalla.

"Tämä olisi uudelta hallitukselta kädenojennus heikossa työmarkkina-asemassa olevia kohtaan", ehdottaa Kolehmainen.

Tilastokeskuksen selvityksen mukaan 83 000 ihmistä työskentelee Suomessa nollatuntisopimuksilla. Tämä tarkoittaa, että he odottavat kotona ja menevät töihin tuntipohjalta, jos työnantajalta tulee kutsu. He ovat käytännössä jatkuvalla koeajalla.

"Yleisen työajan pidentämisen sijaan voidaan nopeasti varmistaa kymmenille tuhansille työntekijöille lisätunteja kieltämällä nollatuntisopimukset", Kolehmainen sanoo.

Operaatio Vakiduuni kertoo osallistuvansa omalla tavallaan hallitusneuvotteluihin päivystämällä neuvottelujen ajan nollatuntileirissä Smolnan edustalla.

Ensi lauantaina operaatioväki järjestää Esplanadin puistossa ravintola Kappelin lähettyvillä tuottavuushyppykilpailut.

Kansalaiset voivat tehdä kansalaisaloitteen eli ehdottaa verkossa uutta lakia tai nykyisen lain muuttamista tai sen kumoamista.

Jos vähintään 50 000 kannattaa aloitetta, se menee eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunta on sopinut menettelytavat kansalaisaloitteiden käsittelemiseksi.

Nyt valiokunnan on viimeistään puolen vuoden sisällä tehtävä päätös siitä, kuinka se aikoo käsitellä kansalaisaloitteen. Tähänastisista aloitteista on tehty mietinnöt ja aloitteet ovat päätyneet täysistunnon päätettäviksi. Parhaimmillaan aloite voi johtaa uuteen lakiin tai lakimuutokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat