Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitoajat terveyskeskussairaaloissa lyhentyivät

Laitoshoito on vähentynyt, vaikka potilasmäärät ovat pysyneet ennallaan

Kotimaa
 

Terveydenhuollon laitospaikat ja sairaaloiden hoitopäivät ovat vähentyneet kahden viime vuosikymmenen aikana 35 prosenttia, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksestä. Etenkin terveyskeskusten pitkäaikaishoidon paikat ovat vähentyneet huomattavasti.

Potilasmäärä ei kuitenkaan ole pienentynyt, vaan esimerkiksi vanhuksia hoidetaan nyt sairaaloiden ja vanhainkotien sijaan kodinomaisemmissa hoitopaikoissa, sanoo kehittämispäällikkö Merja Mikkola THL:stä.

"Sama määrä ihmisiä hoidetaan, mutta eri paikoissa kuin aiemmin."

Hoitopäivät terveyskeskussairaaloissa ovat supistuneet 33 prosenttia vuoteen 2006 verrattuna. Pitkäaikaishoidon potilaat ovat myös aiempaa vanhempia, yli 80-vuotiaita. Eritoten on vähentynyt 75–79-vuotiaiden vuodepotilaiden määrä.

Laitospaikkojen määrän väheneminen kertoo sairaaloiden toiminnan tehostumisesta ja siitä, että tarjolla on myös muuta hoitoa ja kotiapua, sanoo THL:n ylijohtaja Marina Erhola.

Väestö kuitenkin vanhenee vauhdilla, ja tarve vanhusten terveydenhoitopalveluille kasvaa. Vaikka tavoitteena olisi yhä vähentää laitoshoitoa, voi paikkamäärän supistaminen olla aiempaa vaikeampaa, Erhola arvelee.

"On täysin selvää, että tarvitsemme vielä paljon lisää tehoja järjestelmästä, mutta se ei onnistu ilman sote-uudistusta. Samoin on selvää, että kustannuspaineet tulevat juuri ikääntyneiden hoidosta. Tarve esimerkiksi omaishoidon entistä paremmalle tukemiselle on suuri."

Kaikista hoitopäivistä 75 vuotta täyttäneet käyttävät noin puolet, oli kyse sairaaloista tai terveyskeskuksista. Terveyskeskusten vuodeosaston

potilas oli keskimäärin 76-vuotias. Terveyskeskusten pitkäaikaishoidon vuodepotilaina on eniten 85 vuotta täyttäneitä.

Kaikkiaan Suomessa on noin 330 kunnallista eli kuntien tai kuntayhtymien omistamaa sairaalaa. Niissä hoidettiin vuonna 2013 noin 730  000 potilasta, ja hoitojaksoja oli yli 1,2 miljoonaa.

Päivittäin Suomessa on käytössä noin 26 500 laskennallista laitospaikkaa.

Neljäsosa kaikista sairaalapaikoista käytetään alle viikon mittaisissa jaksoissa, käy ilmi THL:n selvityksestä. Selvitys toi esiin myös alueellisia eroja. Eniten sairaalapalveluja käytetään Itä-Suomessa, vähiten Etelä-Suomessa.

"Väestön ikääntyminen tuo kovat paineet ikääntyvien terveyspalveluihin. Selvitys tuo taustatietoa laitospaikkojen suunnitteluun ja käyttöön", Mikkola sanoo.

Koko maan kuntien sote-menojen on arveltu kasvavan nykyisestä noin 12,5 miljardista noin 20 miljardiin vuoteen 2040 mennessä. Edellisen hallituksen rakennepoliittisen ohjelman tavoitteena oli saada aikaan kahden miljardin euron kustannussäästöt vähentämällä kuntien menoja muun muassa vanhusten laitoshoitoa supistamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat