Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäkansalaiset saivat estettyä betonipölkkyjen murskaamisen keskellä kylää

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Betonisten ratapölkkyjen jauhaminen olisi iso haitta pienelle Metsäkansan kylälle Valkeakoskella. Kyläläiset ovat taistelleet pitkään Liikenneviraston aikeita vastaan. Aiotulla murskausalueella seisovat Anja Soini (oik.), Erkki Linkohaka ja Erkki Pullinen.
Betonisten ratapölkkyjen jauhaminen olisi iso haitta pienelle Metsäkansan kylälle Valkeakoskella. Kyläläiset ovat taistelleet pitkään Liikenneviraston aikeita vastaan. Aiotulla murskausalueella seisovat Anja Soini (oik.), Erkki Linkohaka ja Erkki Pullinen. Kuva: Reijo Hietanen

Pienessä Metsäkansan kylässä Valkeakoskella juhlitaan voittoa Liikennevirastosta pitkään jatkuneessa ympäristökiistassa, jossa kyse on käytöstä poistettujen, betonisten ratapölkkyjen pulveroinnista. Se ei sopinut kyläläisille.

Vaasan hallinto-oikeus totesi vastikään, ettei Liikennevirasto voi jauhaa ja murskata vuodessa noin kymmentä tuhatta tonnia betonisia pölkkyjä keskellä pientä kylää.

Fakta

Betonipölkky kestää vähintään 40 vuotta

 Suomessa rautateiden pääraiteilla on kahdeksan miljoonaa betonipölkkyä, puisia on kolme miljoonaa.

 Betonipölkyt otettiin laajemmin käyttöön 1960-luvun alussa. Kokonaan niihin siirrytään, jos puisten pölkkyjen kyllästyksessä käytetylle kreosootille tulee tiukat käyttörajoitukset.

 Betonipölkkyjen käyttöikä on vähintään 40 vuotta.

Vappuaattona tietoon tullut voitto oli jo toinen suunnilleen samassa asiassa. Jo 90-luvun lopussa kylä voitti kiistan tuolloisen Ratahallintokeskuksen kanssa myrkyllisten, puisten kreosoottiratapölkkyjen murskaamisesta samassa paikassa Valkeakoskelle johtavan pistoradan varressa.

Silloin tosin ei pitänyt käydä hallinto-oikeuden kautta, vaan vastapuoli vetäytyi hankkeesta kyläläisten painostuksesta.

Nyt kylässä iloitaan, mutta samalla jännitetään, jatkuuko kiista vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Liikennevirasto ei ole päättänyt vielä valituksesta. Sen isompi huoli on, missä ylipäänsä ryhdytään lähivuosina käsittelemään vanhoja betonipölkkyjä.

"Puhutaan pulveroinnista, mutta oikeasti se on betonin murskaamista, jossa pölkyistä tehdään nyrkinkokoisia palasia", sanoo yksi kyläaktiiveista, Erkki Pullinen.

Aiotulta murskauspaikalta näkee, että Metsäkansan kirkko ja hautausmaa ovat 500 metrin päässä, lähimmät talot muutamien kymmenien metrien päässä. Samoin lähellä on myös terveyspalveluita tarjoava yritys. Kyläläiset keräsivät hanketta vastustavaan adressiin 1 200 nimeä – asukkaita on 300.

Ongelmia kyläläisten mielestä oli kaksi: valtava meteli, joka murskauksessa lähtee sekä betonipöly, joka leviää kaikkialle ja johon edes jatkuva kastelu ei välttämättä tehoa. Pelkona oli, että pian olisi "pellot betonia täynnä" keskellä hämäläistä maalaismaisemaa.

"Olimme katsomassa vastaavaa toimintaa. Vaikka oli kaatosade, betonipöly levisi ympäristöön", sanoo Erkki Linkohaka, kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

"Pölyhaitta tulee esiin neljän, viiden vuoden päästä, kun betoni imeytyy maahan ja kasvillisuuteen. Se ei lähde pois pesemällä tai sateella", hän sanoo.

Lähimpänä aiottua murskauspaikkaa asuu Anja Soini. Hänellä kyse on mahdollisesti kymmenien tuhansien eurojen kiinteistön arvon alenemasta.

"Emme olisi tuohon muuttaneet ja ryhtyneet remontoimaan, jos olisimme tienneet, että tällaista on suunnitteilla", Soini sanoo.

Oikeus kaatoi juuri pölyn ja melun vuoksi Valkeakosken kaupungin antaman ympäristöluvan. Alueen osayleiskaava sallii vain varastoinnin, joka ei aiheuta ympäristöhäiriötä.

Liikennevirasto varautuu siihen, että jossain pulverointia tehdään tulevaisuudessakin. Siinä ratkaisee muun muassa se, miten kaukaa pölkkyjä kannattaa kuljettaa hävityspaikkoihin.

"On selvää, että rataverkkoa on pidettävä yllä. Ennemmin tai myöhemmin tulee tarve myös betonipölkkyjen vaihtamiselle. Niiden pilkkominen edesauttaisi niiden käyttöä vaikka maa- ja pohjarakentamisessa", sanoo maankäyttöasiantuntija Antti Castrén Liikennevirastosta.

"En pidä varmana, että lähtisimme tästä valittamaan."

Jukka Harju HS
Valkeakoski

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat