Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutteelliset syöttötuolit on vedetty myynnistä

Tukes löysi puutteita joka toisesta tarkastamastaan tuolista

Kotimaa
 
Tukes
Väkinen
Väkinen Kuva: Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin turvattomiksi katsomat lasten syöttötuolit on vedetty markkinoilta. HS tavoitti kaikki syöttötuolien valmistajat tai maahantuojat, joiden tuotteissa oli Tukesin mukaan puutteita.

Kaikkiaan Tukes testasi kahdeksan syöttötuolia, joista neljässä havaittiin niin vakavia puutteita, että virasto vaati niiden poistamista myynnistä. Yksi vakavimmista puutteista oli syöttötuolien epävakaus, mikä on viraston mukaan saattanut aiheuttaa tuolin kaatumisen.

Fakta

Nämä tuolit todettiin turvattomiksi

 Suomesta testeihin valituista kahdeksasta syöttötuolista neljä osoittautui niin vakavasti puutteellisiksi, että Tukes edellytti niiden poistamista markkinoilta.

 Nämä ovat syöttötuoli JS:n Väkisen taittuva syöttötuoli, Puuraita-yhtiön Jolle-syöttötuoli, Britaxin maahantuoma Carena Sofus ja Lastentarvikkeen myymä Emma Easy.

 Kolmessa muussa testeissä olleessa syöttötuolissa havaittiin lievempiä puutteita ja yksi syöttötuoli täytti vaatimukset tutkituilta osin.

 Yli puolessa testatuista syöttötuoleista, joista puuttui viittaus standardin numeroon (EN 14988), oli huomattavia tai vakavia puutteita.

Ongelmia havaittiin myös esimerkiksi koloissa, joihin lapsi on voinut jäädä jumiin sekä raoissa, joihin lasten sormet ovat voineet jäädä puristuksiin.

Syöttötuoleja ei kuitenkaan ole enää ollut pitkään aikaan markkinoilla. Niiden valmistajien ja maahantuojien mukaan Tukesin listaamien tuolien ostajien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

"Emma Easy on ollut yksi myydyimpiä tuotteitamme. Se on ollut myynnissä jo vuosikymmenen, eikä yhtään raportoitua onnettomuutta ole kuulunut. Tuolien käyttämistä voi jatkaa huoletta", kertoo Lastentarvikkeen tuotevastaava Petri Konsin.

Hänen mukaansa Lastentarvike ei aio muuttaa Emma Easy -tuolia standardeja vastaavaksi.

"Emma Easy oli Emma Easy. Nyt on uudet mallit", Konsin sanoo.

Syöttötuoli JS -yhtiön perinteinen Väkisen taittuva syöttötuolikin todettiin turvattomaksi. Yrittäjä Seppo Väkinen kuitenkin kertoo, ettei kyseisiä malleja ole ollut markkinoilla syksyn jälkeen. Nykyisissä malleissa puutteet on korjattu.

"Se oli viidestä millistä kiinni", Väkinen toteaa Tukesin vaatimuksista.

Jolle-syöttötuolia valmistavan Puuraita-yhtiön omistaja Lasse Seppä on ihmetellyt Tukesin testituloksia muun muassa siksi, että syöttötuoli testattiin hänen mukaansa aikoinaan Suomessa ja todettiin turvalliseksi.

Sepän mukaan tuolissa ei ole mitään, joka vaarantaisi lasten turvallisuuden, eikä sen käyttämisestä tarvitse olla huolissaan. Hän ihmettelee esimerkiksi millintarkkaa ohjetta siitä, kuinka paljon syöttötuolin istuinosan etureunan pitää olla pyöristetty.

"Se tuoli ei jumalauta ole hutera. Jos sen saa kaatumaan, niin sitten kaiken on mahdollista kaatua", Seppä toteaa.

Jollekin on vedetty myynnistä syksyllä, eikä Seppä aio tuolia enää muokata vaatimuksia vastaavaksi.

"Tässä pääsee helpommalla, kun ei tee mitään sellaista tuotetta, joka on tarkoitettu lapsille", Seppä sanoo.

Tukesin testissä myös Britaxin maahantuoma Carena Sofus -syöttötuoli on vedetty markkinoilta.

Carena Sofus
Carena Sofus
Jolle
Jolle
Emma Easy
Emma Easy
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat