Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n Heinäluoma puhuu yllättäen yksilön vastuusta ja Tanskan-mallista

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Heinäluoman mukaan Sdp voi uudistua niin hallituksessa kuin oppositiossakin. "Hallituksessa se kestäisi hieman kauemmin."
Heinäluoman mukaan Sdp voi uudistua niin hallituksessa kuin oppositiossakin. "Hallituksessa se kestäisi hieman kauemmin." Kuva: Sirpa Räihä HS

Tänään torstaina ratkeaa, ovatko sosiaalidemokraatit mukana varsinaisissa hallitusneuvotteluissa.

Kävi kuinka hyvänsä, puolueella ei mene kovin vahvasti juuri nyt. Takana on vaikea hallituskausi, historiallisen huono vaalitulos ja avoin riita entisen ja nykyisen puoluejohtajan välillä.

Kuka

Eero Heinäluoma

 Kansanedustaja vuodesta 2003

 Sdp:n puoluesihteeri 2002 – 2005

 Sdp:n puheenjohtaja 2005 – 2008

 Valtiovarainministeri 2005 – 2007

 Eduskunnan puhemies 2011 – 2015

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) suosittelee puolueelle itsetutkiskelua.

"Tappio oli järisyttävä. Nyt on perusteellisen keskustelun paikka", sanoo entinen puheenjohtaja.

Heinäluoma ei ota kantaa käynnissä olevaan hallituksen rakentamiseen eikä sosiaalidemokraattien kohtaloon hallitusneuvotteluissa. Hänen mukaansa sisäinen uudistuminen voi onnistua aivan samalla tavalla niin hallituksessa kuin sen ulkopuolellakin.

Ulkopuolisesta puolueen tila näyttää itse aiheutetulta. Vaalikampanjointiaan myöten demarit ovat ripustautuneet menneisyyden saavutuksiin. Sdp vaikuttaa vanhanaikaiselta äijäpuolueelta, joka toimii ay-liikkeen juoksupoikana eikä puhuttele ketään alle 50-vuotiasta. Tulkintaa vahvisti Jutta Urpilaisen vaihtaminen vuosi sitten ay-taustaiseen Antti Rinteeseen, joka ei näytä osanneen päättää, mihin suuntaan demareita kannattaisi ohjata.

Vaikeaa on ollut muuallakin. Kuitenkin Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa sisarpuolueet ovat voimallisesti hakeneet uutta suuntaa hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen jälkeen.

Heinäluoman mukaan demarit eivät voi ylenkatsoa eurooppalaisten sisarpuolueiden kokemuksia.

"Suomessa tullaan jälkijunassa."

Hän pitää puolueen ongelmana hyvinvointiyhteiskunnan uudistussuunnan puutetta.

Heinäluomalla on vaalitappiosta kolme johtopäätöstä. Ensin pitää tehdä analyysi, sitten ammentaa voimaa aatteellisista juurista ja lopulta muistaa, mikä on yksilön vastuu.

"Työväenliikkeen kantasana on työ. Tämä on työn liike." Työn tekemisen eetos on hänestä heikentynyt Suomessa.

"Jatkossa menestyksen eteen joudutaan tekemään nykyistä enemmän töitä."

Heinäluoma sanoo, että yksilön on otettava enemmän vastuuta esimerkiksi lastenkasvatuksesta. Yksilön hommia ei voi sysiä yhteiskunnan hoidettaviksi.

Heinäluoma puhuu työn kannustavuuden tärkeydestä ja ilmoittautuu yllättäen Tanskan-mallin kannattajaksi.

Tanskassa irtisanominen on suhteellisen helppoa, mutta työttömyysturva hyvä. Lisäksi työn vastaanottaminen on tehty pakolliseksi. Tähän asti ay-siipi ei ole halunnut kuulla puhuttavankaan mallista.

"En käyttäisi tuota termiä", vastaa Heinäluoma kysymykseen, onko hänestä kuoriutunut oikeistodemari. Hän sanoo lukeneensa paljon. "Olen saanut kehittää ajatuksiani."

Heinäluoma ottaa selvästi etäisyyttä menneisyyteensä ay-liikkeen uskollisena soturina. Demareiden leirissä hänet on sijoitettu vasemmalle laidalle, samaan porukkaan Erkki Tuomiojan, Tarja Halosen, Lauri Ihalaisen ja nyttemmin Rinteen kanssa. Toisessa päässä on nähty sellaisia hahmoja kuin Paavo Lipponen, Liisa Jaakonsaari ja Urpilainen.

Eduskunnan puhemies ei osallistu päivänpolitiikkaan, mikä ei kuitenkaan tarkoita, ettei tämä voisi vaikuttaa kulisseissa. Heinäluomaa on pidetty nimenomaan kulissimiehenä.

"Hämähäkki, joka kutoo alati verkkojaan", sanoo eräs pitkän linjan demari.

Heinäluoma tukee Rinnettä ja sanoo toivovansa, että muutkin tekisivät niin. Jotkut olivat näkevinään hänen kädenjälkensä siinä, kun Antti Lindtman, 32, kiilasi ex-puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ohi eduskuntaryhmän johtoon. Lindtmania pidetään juuri Heinäluoman suosikkina.

"Ei pidä uskoa kaikkea, mitä kaupungilla puhutaan", Heinäluoma kuittaa junttauspuheet.

Totuuspohja puuttuu kuulemma myös väitteeltä, jonka mukaan juuri Heinäluoma olisi kehottanut demareita ajamaan perussuomalaisten tontille puolueen peittoamiseksi. Väite esiintyy vihreiden Osmo Soininvaaran tuoreessa kirjassa. "Ei ole ensimmäinen kerta, kun sinänsä ihan arvostamani Soininvaara, puhuu pehmeitä."

Heinäluoma kirjoittaa parhaillaan omia muistelmiaan. "Ne ovat enemmän katkelmia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat