Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus kaatui

Sopimuksen kaatuminen merkitsee lisää leikkauksia

Kotimaa
 
HSTV Live -studiokeskustelu: Miten Suomi pelastetaan?
HSTV Live -studiokeskustelu: Miten Suomi pelastetaan?
HSTV:n Live-studiokekustelussa ei tällä kertaa pohdita sitä, mitä pitäisi tehdä, vaan miten pitäisi tehdä. Suomen ongelmat ovat kaikkien tiedossa, mutta siitä huolimatta ahdinko tuntuu vain jatkuvan. Evästystä seuraavalle hallitukselle tarjosivat Sitran yliasiamies Mikko Kosonen ja kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd) ja Ben Zyskowicz (kok).

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) keskeytti myöhään keskiviikkoiltana neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta, jolla oli tarkoitus parantaa Suomen kilpailukykyä, tuottavuutta ja työllisyyttä.

Sipilän piti jättää oma esityksensä yhteiskuntasopimukseksi aamulla ja päätöksiä hän odotti torstaina kello 14 mennessä.

Lopulta Sipilä joutui toteamaan, ettei hänen toivomansa viiden prosentin tuottavuusloikka toteudu.

"Tietysti se harmittaa, että sopimus kariutui. Se olisi pienentänyt sopeutustarvetta", Sipilä sanoi illalla HS:lle.

Sipilän mukaan sopimus ei kaatunut yksin työaikakysymykseen, vaikka "se olikin yksi kipeistä asioista". Hänen mukaansa työajan pidennystä ei kategorisesti esitetty kaikille palkansaajille, vaan esityksiä räätälöitiin alakohtaisesti.

"Työajan pidennys oli yhtenä keinona pakissa. Nyt pakki jäi vaatimattomammaksi."

Työnantaja esitti alun perin sadan tunnin pidennystä työaikaan, joka olisi tarkoittanut noin 2,5 tunnin lisätyötä viikossa.

Palkansaajat olivat halunneet, että päämäärään olisi päästy myös muilla keinoilla.

Sopimuksen kaatuminen merkitsee sitä, että valtio joutuu säästämään merkittävästi lisää jo aikaisemmin suunnitellun päälle.

Sipilä ei kuitenkaan menettänyt luottamustaan työmarkkinajärjestöihin. "En osoita sormella ketään, tämä oli luottamusta herättävä prosessi. Tämä oli harjoitus, joka kannatti tehdä."

Suomen Yrittäjät ehti jo esittää, että hallitus veisi monia neuvotteluissa esillä olleita asioita eteenpäin esimerkiksi lainsäädäntömuutoksin. Sipilä ei kuitenkaan innostunut esimerkiksi työaikalain muuttamisesta.

"Työaikalaki sallii 40 tunnin viikkotyöajan. Se on sopimuskysymys, hallitus ei voi sitä muuttaa", hän totesi. Hänen mukaansa hallitus tavoitteli tuottavuuden kasvua, eikä pyrkinyt muuttamaan työelämää.

"Niiden muuttaminen on työmarkkinajärjestöjen välinen asia. Sopeutus on hallituksen käsissä."

Työmarkkinajärjestö Akavan mukaan sopimuksen hinta palkansaajille oli liian kova.

"Työntekijät olivat valmiit kantamaan vastuuta kovallakin hinnalla, mutta nyt hinta palvelussuhteen ehtojen heikennyksistä oli kohtuuton ja epäsuhtainen. Palkansaajille luvassa oli konkreettisia heikennyksiä mutta vastapaino näille jäi liian heiveröiseksi", puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi.

Esimerkiksi työnantajien vastuu työntekijöiden muutosturvasta irtisanomistilanteissa tai työelämän kehittämisestä ei muodostunut Akavan mukaan tarpeeksi vahvaksi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli pettynyt, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta päättyivät tuloksetta.

"Suomen talous kyntää syvällä eikä selvää suhdannekäännettä ole näkyvissä. Tässä tilanteessa olisi vihdoinkin tarvittu rohkeita ja ennakkoluulottomia päätöksiä, joilla tuottavuus olisi saatu kasvuun, työllistäminen helpommaksi sekä vientiteollisuus ja kotimarkkinat nousuun", Häkämies sanoi.

Sekä palkansaajat että työnantajat pitivät jo alustavaa sopimusehdotusta riittämättömänä.

Työnantajien mielestä siinä ei määritelty tarpeeksi tarkasti, miten Suomen kilpailukyky sopimuksella paranee. Palkansaajien mielestä sopimus ei ole tasapainossa.

Kysymysmerkki oli keskiviikkona sekin, miten Sipilän toivoma tuottavuusloikka voitaisiin eri aloilla laskea. Sipilän termi on kummastuttanut ekonomisteja. Oikeastaan kyse on Suomen hintakilpailukyvyn parantamisesta kustannuksia karsimalla.

Sopimusehdotus muuttui päivän ja yön mittaan, mutta vaikein kiista, eli työaika oli koko ajan pöydällä.

Merkittävin osa sopimusluonnoksessa oli kohta, jossa Suomeen tuottavuutta tai kilpailukykyä nostettaisiin viidellä prosentilla. Tämä tapahtuisi liittokohtaisissa työehtoneuvotteluissa, jotka pääosin alkavat vuonna 2016. Liittojen kuitenkin pitäisi sitoutua kesän loppuun mennessä tuottavuustalkoisiin, vaikka sopimukset tehtäisiin myöhemmin.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Juha Sipilä poistui illalla puoli kymmenen aikoihin eduskunnan väistötiloista entisestä Sibelius-Akatemiasta.
Juha Sipilä poistui illalla puoli kymmenen aikoihin eduskunnan väistötiloista entisestä Sibelius-Akatemiasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat