Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioliittolaki jakaa kirkkoa – päätös homojen vihkimisestä voi venyä vuosikymmeniä

Kirkolliskokouksessa pohditaan parhaillaan, pitäisikö aloittaa keskustelu kirkon suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolakiin

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Arja Penttinen asui naispuolisonsa kanssa yhdessä jo vuonna 1994, kun hänet vihittiin papiksi.
Arja Penttinen asui naispuolisonsa kanssa yhdessä jo vuonna 1994, kun hänet vihittiin papiksi. Kuva: Kalle Koponen HS

Kirkollisen avioliiton avaamista kaikille kannattava diakoniapappi Arja Penttinen Lohjalta pitää tärkeänä, että saatua hyvää jaetaan muille ja ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti.

Penttinen luonnehtii itseään sateenkaariliikkeen veteraaniksi joka on oman sotansa käynyt. Hän asui naispuolisonsa kanssa yhdessä jo vuonna 1994, kun piispa vastentahtoisesti vihki hänet papiksi.

Fakta

Kirkon vaihtoehdot vihkimiseen

 Kirkko vihkii nykykäytännön mukaisesti ainoastaan eri sukupuolta olevia ihmisiä.

 Kirkko luopuu vihkioikeudestaan ja ainoastaan siunaa avioliittonsa solmineita.

 Kirkko vihkii avioliittoon eduskunnan päätöksen mukaisesti sekä samaa että eri sukupuolta olevia ihmisiä.

"Eivät kirkosta eroavat ihmiset mieti oppiriitoja tai Aatamia ja Eevaa vaan sitä, että on epäoikeudenmukaista, jos ihmisiä kohdellaan eriarvoisesti", Penttinen sanoo.

Kirkossa keskustellaan parhaillaan tasa-arvoisen avioliittolain kirkolle asettamista muutospaineista. Pitäisikö kirkon reagoida jotenkin avioliittolain todennäköiseen uudistukseen?

Kuusitoista kirkolliskokouksen edustajaa on tehnyt aloitteen, jossa toivotaan keskustelun aloittamista siitä, miten kirkon tähän kysymykseen pitäisi suhtautua.

Kirkolliskokous aloittanee asian käsittelyn tänään torstaina.

Päätöksiä siitä, pitäisikö keskustelu avioliittolaista aloittaa, ei vielä tehdä. Jos kirkolliskokous niin päättää, aloite siirtyy valiokuntaan ja palaa kokouksen päätettäväksi syksyllä.

Kirkolliskokous on kuin kirkon eduskunta, joka päättää oppia ja kirkon työtä koskevista linjauksista. Se kokoontuu kahdesti vuodessa. Nyt käynnissä oleva istunto alkoi tiistaina.

Mies aloitteen kokoamisen takana on espoolainen kirkkoherra Kalervo Salo.

"Taustalla on eduskunnan todennäköinen päätös siitä, että avioliiton voivat tulevaisuudessa solmia samaa tai eri sukupuolta olevat ihmiset. Tällä on suora vaikutus kirkon käytäntöihin. Kirkon pitäisi aloittaa keskustelu siitä, miten tähän suhtaudutaan."

Osa edustajista on sitä mieltä, että kirkon suhteesta seksuaalivähemmistöihin on keskusteltu jo riittävästi. Vuonna 2010 kirkko hyväksyi rukoushetket homoparien puolesta.

Samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimistä koskevat keskustelut ja muutokset ovat hankalia kirkolle monesta syystä, huomauttaa kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara.

Dilemmassa pitäisi päästä sopuun kirkon suhteesta avioliittoon, seksuaalivähemmistöihin, ympäröivän yhteiskunnan uudistuksiin ja Raamatun tulkintaan. Se ei ole helppo tai nopea tehtävä.

"Koko homoseksuaalisuuden tuleminen asialistalle on vaikuttanut kirkon ilmapiiriin kangistavasti. Tuntuu, että tällä alueella on lukkiuduttu omiin asenteisiin."

Keskustelun ytimessä on kysymys siitä, pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon. Tähän ei saada vastausta pitkään aikaan. Nyt kirkolliskokous keskustelee siitä, pitäisikö keskustelu aloittaa. Vaikka keskusteluun ryhdyttäisiin, ei itse vihkiminen luultavasti muuttuisi vielä vuosiin.

Pastori Aino Vesti osallistui Turussa kirkolliskokoukseen.
Pastori Aino Vesti osallistui Turussa kirkolliskokoukseen.

"Luulen, että ajan kanssa samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen toteutuu. Mutta se voi viedä aikaa, jopa vuosikymmeniä", sanoo Salo.

Muutoksen hitauden taustalla on kirkolliskokouksen vaatimus siitä, että suuret muutokset pitää hyväksyä kolmen neljäsosan enemmistöllä. Muutos ei siis toteudu niin kauan, kuin kirkon edustajistosta vähintään yksi neljäsosa, eli 27 edustajaa, on vihkimisen muutosta vastaan.

"Tähän tarvitaan hirveän paljon aikaa, ehkä yhden sukupolven väistyminen käytännössä", sanoo Malkavaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat