Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutos ihossa voi olla merkki syövästä

Ihon toistuva aurinkoaltistus ja palaminen lisäävät kaikkien ihosyöpien riskiä

Kotimaa
 
syöpäjärjestöt
Tältä näyttävät luomet, jotka on syytä käydä tarkistuttamassa.
Tältä näyttävät luomet, jotka on syytä käydä tarkistuttamassa. Kuva: syöpäjärjestöt

Luomien erilaiset muutokset voivat olla varoitusmerkkejä ihosyövästä. Jos luomi esimerkiksi muuttaa väriään, on epäsymmetrinen ja kasvava, se on syytä tarkistuttaa lääkärissä. Myös luomen kutina ja punoitus voivat olla viestejä siitä, että jonkin on vialla.

Ihoa pitäisi kuitenkin tarkkailla kokonaisvaltaisesti eikä syynätä vain pelkkiä luomia, sillä vain osa ihosyövistä syntyy luomiin. Esimerkiksi ihosyövistä vaikeimmista eli melanoomista vain noin 20–50 prosenttia syntyy luomiin.

Artikkeliin liittyvät

"Jos iholle tulee esimerkiksi tummanpuhuva läiskä, joka kasvaa tai vuotaa verta, sitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärissä", mainitsee ylilääkäri Liisa Pylkkänen Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Ihosyövistä yleisin ja vaarattomin on tyvisolusyöpä. Se voi esiintyä ihonvärisenä kyhmynä, jossa on helminauhamainen reuna tai haavana, joka ei parane. Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpä. Se voi esiintyä iholla rupisena kyhmynä, joka kasvaa nopeasti, haavautuu ja tihkuu. Okasolusyöpä syntyy alueille, jotka ovat paljon alttiina auringolle, kuten kasvoihin.

Aktiininen keratoosi on syövän esiaste, joka voi kehittyä okasolusyöväksi. Se ilmaantuu iholle punaruskeina, hilseilevinä ja karheina iholaikkuina.

Melanooma on ihosyövistä harvinaisin. Se saa alkunsa ihon pigmenttisoluista.

"Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ovat ennusteeltaan paljon parempia kuin melanooma. Myös valtaosa melanoomista pystytään hoitamaan hyvin, jos ne todetaan aikaisessa vaiheessa."

Jos melanooma on edennyt pitkälle, se saattaa lähettää etäpesäkkeitä. Silloin sairauden hoidon onnistuminen on epävarmempaa kuin varhaisvaiheessa todetussa melanoomassa.

Ihon toistuva aurinkoaltistus ja palaminen lisäävät kaikkien ihosyöpien riskiä. Siksi iho kannattaa suojata aurinkovoiteilla tai vaatteilla. Kuumimman paisteen aikana on hyvä olla varjossa.

"Alkukevään aurinko on pahin iholle, koska iho ei ole vielä yhtään karaistunut talven jäljiltä. Erityisen huolellinen kannattaa olla, jos iho palaa hyvin herkästi. Herkästi palavilla ihmisillä melanoomariski on paljon suurempi kuin muilla", Pylkkänen sanoo.

Euroopassa on parhaillaan käynnissä Euromelanooma-kampanja, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa ihosyövän ehkäisystä, hoidosta ja varhaisesta diagnoosista. Kampanja huipentuu ilmaisiin ihotarkastuksiin, joita järjestetään useilla paikkakunnilla Suomessa.

science photo library
Nämä ovat hyvänlaatuisia, vaarattomia luomia.
Nämä ovat hyvänlaatuisia, vaarattomia luomia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat