Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukellusveneen etsinnät paljastivat: Suomalaisissa taistelualuksissa heikkous

Sukellusveneen etsintään osallistuneista aluksista puuttui kaikumittain

Kotimaa
 
Tero Tuominen
Rauma-luokan ohjusveneen takakannella on norjalaisvalmisteinen syvyytettävä kaikumittain Simrad ST2400 (valkokylkinen laite). Se lasketaan halutulle syvyydelle veteen vaijerin varassa.
Rauma-luokan ohjusveneen takakannella on norjalaisvalmisteinen syvyytettävä kaikumittain Simrad ST2400 (valkokylkinen laite). Se lasketaan halutulle syvyydelle veteen vaijerin varassa. Kuva: Tero Tuominen

Viime viikolla vedenalaiseen etsintäoperaatioon Helsingin edustalla osallistuneista suomalaisaluksista puuttui kunnon välineet sukellusveneiden löytämiseen itsenäisesti.

Tuntematonta vedenalaista kohdetta etsineissä vartiolaiva Turvassa, ohjusvene Hangossa ja miinalaiva Uusimaassa ei ole syvyytettävää kaikumittainta, joka on keskeinen työkalu sukellusveneiden havaitsemiseksi.

Tästä on kyse

 Merivoimat teki viime viikon maanantaina ja tiistaina Helsingin edustalla havainnon tunnistamattomasta vedenalaisesta kohteesta.

 Havainnot teki Merivoimien vedenalainen hydrofonikenttä.

 Havaintoa lähtivät tutkimaan merelle miinalaiva Uusimaa, ohjusvene Hanko ja vartiolaiva Turva.

 Uusimaalta heitettiin mereen käsisyvyyspommeja, minkä jälkeen havainnot loppuivat.

 Rajavartiolaitos tutkii asiaa.

Merivoimilla on vain neljä taistelualusta, joissa on nykyaikaiset perässä vedettävät syvyytettävät kaikumittaimet. Nämä Rauma-luokan ohjusveneet ovat nyt kaikki käyttökiellossa, koska niiden rungosta on löytynyt väsymismurtumia kahdesta eri kohdasta. Kukaan ei vielä tiedä, miten ne korjataan ja kuinka kauan korjaus kestää.

Rauma-luokan ohjusveneiden syvyytettävät kaikumittaimet uusittiin vuosina 2010–2013 peruskorjauksen yhteydessä.

Merivoimat suunnitteli Rauma-luokan modernisoinnin yhteydessä syvyytettäviä kaikumittaimia myös miinalaivoihin Hämeenmaahan ja Uusimaahan. Järjestelmien hankkimisesta luovuttiin rahanpuutteen vuoksi.

Helsingin edustan etsintöihin osallistuneessa miinalaiva Uusimaassa on runkoasenteinen kaikuluotain. HS:n tiedon mukaan se toimii mereen asennetun anturikentän kanssa hyvin mutta suorituskyky heikkenee selvästi hydrofonikentän ulkopuolella.

Merivoimien toinen etsintään osallistunut alus oli Hamina-luokan ohjusvene Hanko. Hamina-luokan aluksista puuttuu kuitenkin itsenäinen vedenalainen etsintäkyky. Ne on varustettu ensi sijassa pinta- ja ilmamaalien tuhoamiseen.

Kolmas vedenalaista kohdetta etsinyt alus oli Rajavartiolaitoksen uusi vartiolaiva Turva. Siinä on viistokaikuluotain, jolla pystytään tuottamaan kuvaa esimerkiksi merenpohjassa olevasta sukellusveneestä. Viistokaikuluotaimen havaintoetäisyys on kuitenkin lyhyt, ja liikkuvan sukellusveneen löytäminen on erittäin vaikeaa.

Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Olavi Jantunen vakuuttaa, että Merivoimilla on riittävä merenalainen valvontakyky. Jantusen mukaan Merivoimat kykenee luomaan tilannekuvan merenpohjassa olevien mikrofonien eli hydrofonikenttien avulla.

"Perustieto tulee kiinteiltä ja siirrettäviltä järjestelmiltä. Suuri massa tuotetaan sieltä, ja liikkuva valvonta täydentää sitä. Hyvin tämä onnistui viime viikollakin", Jantunen arvioi.

"Ei tässä ole haastetta. Järjestelmä toimii kokonaisuutena. Alukset ovat täydentävä silmä ja korva."

Eikö hydrofonikenttiä ole aika vähän?
"En voi mennä siihen, kuinka paljon kenttiä on. Ne on kaikki harkittu operatiivisesti tarkkaan, ja ne tuottavat meille hyvän tilannekuvan."

Kuinka Merivoimat tekee havaintoja, kun etsintäalueella ei ole hydrofonikenttää? Miten Hamina-luokan ohjusvene havaitsee sukellusveneen?
"Ei sen tarvitsekaan. Muu järjestelmä johtaa sitä. Totta kai Rauma-luokkaa tarvitaan, ei siitä ole kyse. Kun se saadaan käyttöön, tilanne paranee. Mutta ei meillä ole aukkoa tässä asiassa – kyllä tämä toimii."

Miinalaivoissakaan ei ole syvyytettäviä kaikumittaimia. Eikö valvonnassa ole aukko?
"Aukko ja aukko. Me emme aina saa mitä olemme halunneet, mutta se ei tarkoita, että jää aukko. Sanomme, ettei suorituskykymme saanut sitä lisäarvoa, joka olisi haluttu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat