Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Designkoirien suosio kasvaa myös Suomessa

Hybridirotujen perinnölliset sairaudet eivät juuri eroa muista

Kotimaa
 
Pinja Päivänen

Designkoirat yleistyvät myös Suomessa.

Hybridikoiriksikin kutsuttuihin uusiin rotuihin pyritään saamaan jo olemassa olevien rotujen parhaita puolia, kuten luonteenpiirteitä ja turkin ominaisuuksia. Etenkin Yhdysvalloissa ja Britanniassa designkoirilla on suuri suosio.

Perinteisissä sekarotuisissa koirissa on usein sekaisin monia rotuja jo useissa sukupolvissa. Sen sijaan hybridikoirat, kuten cockapoot, bullmatianit ja cheaglet, teetetään aina kahdesta puhdasrotuisesta yksilöstä. Designrodut on valittu tietoisesti: pyrkimyksenä on luoda ulkonäöltään ja luonteeltaan mieluinen koira.

Kennelliiton jalostustoimikunnan puheenjohtajan Kirsi Sainion mukaan designkoirien määrää Suomessa on mahdotonta sanoa, sillä niitä ei rekisteröidä Kennelliiton rekisteriin.

Karkea arvio designkoirien määrästä liikkuu muutaman sadan ja tuhansien välillä. Kyse on kuitenkin vahvasti kasvavasti trendistä. Ruotsissa on jo muutama hybridipentuja kasvattava kennel.

Uusilla roduilla väitetään olevan vähemmän perinnöllisiä sairauksia kuin pitkälle jalostetuilla perinteisillä roduilla. Joidenkin tutkijoiden mielestä hybridirodut ovat pikemminkin vanhoja rotuja alttiimpia sairauksille ja infektioille. Sainio tyrmää molemmat väitteet.

"Perinnöllisten sairauksien vähäisyys on vain puhetta, jolla designkoiria saataisiin myytyä paremmin. Ratkaisevaa on se, millainen perimä koiran vanhemmilla on. Risteyttämällä ei saada poistettua puhtaille roduille tyypillisiä luusto-, nivel- ja silmäsairauksia."

Yliopistollinen eläinsairaala on tilastoinut puhdas- ja sekarotuisten koirien eläinlääkärikäyntejä, eikä merkittäviä eroja ole Sainion mukaan huomattu. Koirilta hoidetaan aivan samanlaisia sairauksia riippumatta rodun puhtaudesta.

Sainio on myös Kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n tieteellisen toimikunnan jäsen. Hän on eniten huolissaan yhdistelmien tuottamista arvaamattomista lopputuloksista.

Sainio korostaa, että pennun ominaisuudet eivät koskaan ole suoraan vanhempien summa ja että jalostuksen motiivin pitäisi lähteä aina koiran hyvinvoinnista, ei ihmisen mieltymyksistä.

"Kun laitetaan yhteen kaksi kivan näköistä rotua eikä oteta huomioon luonteenpiirteitä, voidaan saada aikaan käytökseltään vaikeasti hallittava koira. Pelkkien ulkonäköseikkojen perusteella risteyttäminen on aika huolestuttavaa."

Koirien jalostusta kansainvälisesti valvovassa FCI:ssä ollaan Sainion mukaan huolestuneita uusien rotujen putkahtelusta. FCI:n hyväksymiä koirarotuja on jo nyt lähes 350, ja lisää tulee jatkuvasti.

"Kyllä nykyisistäkin roduista löytyy jokaiselle se sopiva. Tarvitaanko lisää rotuja vain sen takia, että halutaan erilainen koira kuin naapurilla?"

Puhtaiden rotujen jalostustietojärjestelmät seuraavat puhdasrotuisten koirien jalostusta ja pyrkivät parantamaan rotujen terveyttä. Designkoirilta valvova taho puuttuu.

Lonkkakuvaukset ja muut terveydentilaa kartoittavat testit eivät ole kasvattajalle pakollisia toisin kuin puhdasrotuisia, rekisteriin merkittyjä koiria jalostaville. Kun rekisteröityjä tietoja koiravanhempien terveydentilasta ei ole, on pennun tulevaa terveydentilaa ja mahdollisia sairauksia vaikea ennustaa.

Designpennun hankinnassa kannattaa olla varovainen, Sainio sanoo. Netissä myytäviin pentuihin liittyy usein pentutehtailua, eikä halvan hinnan kannata antaa hämätä.

"Pitää ottaa huomioon, että koiran hinta ei ole ainoa kulu vaan siihen tulee päälle eläinlääkärikäynnit ja muut hoitokustannukset. Halvalla ostettu designkoira voi koitua kalliiksikin, sillä koiravakuutukset eivät korvaa sekarotuisten lemmikkien kuluja yhtä kattavasti kuin puhdasrotuisten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat