Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen esityslistaa määrittää heikko taloustilanne

Kansalaiset, varautukaa rajuun matokuuriin

Perusporvarihallitus on yhtä mieltä sopeutuksen tarpeesta

Kotimaa
 
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.

Kansalaisten on syytä varautua rajuun matokuuriin, sillä seuraavan hallituksen esityslistaa määrittää vahvimmin Suomen heikko taloustilanne.

Tänään alkaviin hallitusohjelmaneuvotteluihin osallistuvat keskustan lisäksi perussuomalaiset ja kokoomus.

Hallituspohja ei välttämättä ole lopullinen, vaan se voi muuttua neuvotteluiden kuluessa. Näin tapahtui vuonna 2011.

Rakenteilla olevan kokoonpanon kiinnostavin muuttuja on perussuomalaiset, josta on tulossa hallituspuolue ensimmäistä kertaa. Sen tavasta toimia ei ole aiempaa kokemusta. Myöskään pääministeriksi todennäköisesti nouseva keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ole ollut hallituksessa aiemmin.

Perussuomalaisten politiikkaa on oppositiossa leimannut EU-, euro- ja maahanmuuttokriittisyys. Vaalien jälkeen linjaukset ovat kuitenkin pehmenneet ja erot keskustaan näyttävät aiempaa pienemmiltä.

Näennäisestä lähentymisestä riippumatta hallitus ei säästy sisäisiltä jännitteiltä. Riitoja uhkaa tulla maahanmuutosta, työttömyyden hoidosta ja EU-politiikasta.

Perussuomalaiset eivät voi kokonaan antautua uuden Kreikka-paketin edessä, jos ja kun sellainen tehdään. Myös maahanmuuttokysymyksissä puolueen pitää olla tiukkana omien miellyttämiseksi. Kannat menevät ristiin etenkin kokoomuksen kanssa.

Kokoomuksen arvoliberaaleilla on muutenkin nielemistä perussuomalaisten ja keskustan arvokonservatismissa. Tiukkaa vääntöä kokoomuksen kanssa uhkaa tulla myös EU-politiikasta, sillä perussuomalaiset kannattavat Britannian ajamaa "kevyttä" unionia, joka ei jatkuvasti pyri syventämään yhdentymistään.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus hyväksyvät kaikki pääpiirteissään valtiovarainministeriön arvion kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta julkisessa taloudessa.

Pääpuolueet eivät myöskään halua nostaa kokonaisveroastetta nykyisestä. Seuraava hallitus siis tasapainottaa taloutta pääasiassa leikkaamalla valtion ja kuntien menoja.

Yhteisiä näkemyksiä keskustan ja perussuomalaisten kesken on myös byrokratian vähentämisen tarpeesta, pk-yrittäjyyden tärkeydestä ja esimerkiksi eurokriisin hoidosta. Suomen vastuita eurokriisin hoidossa ei kummankaan mielestä enää saa kasvattaa.

Yhteiskuntasopimuksen kariuduttua keskiviikkona Sipilän arvio sopeuttamistarpeesta kasvoi ja hän väläytti jopa kymmenen miljardin sopeutuksia. Kaikkea ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä yhden hallituskauden aikana.

Maahanmuuttopolitiikasta keskusta haluaa poistaa EU-alueen ulkopuolisen työvoiman työlupamenettelyn eli niin sanotun tarveharkinnan, samoin kokoomus. Perussuomalaiset haluavat kuitenkin pitää tarveharkinnasta kiinni.

Oleskelulupakäytöntöihin liittyvästä tarveharkinnasta puhuttiin ennen vaaleja paljon, mutta suurempi maahanmuuttoon liittyvä kysymys on Välimeren eteläpuolelta Eurooppaan pyrkivät pakolaiset.

EU vaatii nykyistä tasaisempaa vastuunjakoa jäsenmaiden kesken, ja tuleva sisäministeri joutunee ottamaan asiaan kantaa jo kesällä.

Junger: Kohta painetaan ”Kekkonen on palannut” -paitoja – katso HSTV:n jälkipuinti hallitusratkaisusta
Junger: Kohta painetaan ”Kekkonen on palannut” -paitoja – katso HSTV:n jälkipuinti hallitusratkaisusta
Entinen Sdp:n kansanedustaja Mikael Jungner totesi HSTV:n keskustelussa, että keskustan Juha Sipilä esittää perinteisen vahvan pääministerin elkeitä hallitusneuvotteluissa. Hänen kanssaan torstain hallituskäänteitä pureskelivat HS:n Marko Junkkari ja Piia Elonen.

Laura Oja
Puheenjohtajat Alexander Stubb (kok), Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) vievät puolueensa hallitusneuvotteluihin.
Puheenjohtajat Alexander Stubb (kok), Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) vievät puolueensa hallitusneuvotteluihin.

Puheenjohtaja Antti Rinne pettyi, kun Sdp jäi oppositioon.
Puheenjohtaja Antti Rinne pettyi, kun Sdp jäi oppositioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat