Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappeenranta uskoo yhä venäläisostajiin – uudessa kauppakeskuksessa on kaupunginteatteri ja hotelli

Kotimaa
 
Juha Metso
Iranista kotoisin oleva Sara Mostfshar opiskelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. "Vihdoin Lappeenrantakin alkaa näyttää kaupungilta eikä kylältä", hän sanoi uudesta kauppakeskuksesta.
Iranista kotoisin oleva Sara Mostfshar opiskelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. "Vihdoin Lappeenrantakin alkaa näyttää kaupungilta eikä kylältä", hän sanoi uudesta kauppakeskuksesta. Kuva: Juha Metso

Venäjän talous kyntää syvällä, mutta Lappeenrannan usko venäläisiin ostosmatkailijoihin ei horju.

Torstaina Lappeenrannan ydinkeskustassa avattiin yleisöryntäyksen siivittämänä ensimmäinen osa uudistetusta ja laajennetusta kauppakeskus Isosta-Kristiinasta. Lopullisesti syksyllä valmistuva kauppakeskusinvestointi maksaa yhteensä 110 miljoonaa euroa.

Kauppakeskuksen myynnistä 15 prosenttia tulee pitkällä aikavälillä venäläisasiakkailta, arvioi kiinteistösijoitusyhtiö Cityconin kiinteistöjohtaja Heikki Alén.

Citycon omistaa Ison-Kristiinan puoliksi eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa.

Arvio kuulostaa juuri nyt optimistiselta, sillä tax-free-myynnin tilastot ovat synkät. Lappeenrannassa tax-free-myynti väheni huhtikuussa 45 prosenttia vuoden 2014 huhtikuusta.

Tosin miinus on jo paljon pienempi kuin tammi–helmikuussa, jolloin laskua oli jopa 70 prosenttia edellisvuoteen.

"Lukemat on laskettu ensi vuodelle, ja olemme jo menossa parempaan suuntaan. Sitä paitsi pääasiassa kauppa on suunniteltu lappeenrantalaisten ja maakunnan ostovoiman ympärille", Alén huomauttaa.

Fakta

Turistimyynti romahti huippuvuosista

 Verottoman kaupankäynnin arvo oli venäläisten suosimassa Etelä-Karjalassa (Lappeenrannassa ja Imatralla) huhtikuussa 3,5 miljoonaa euroa.

 Tammikuussa 2015 tax-free-kaupan arvo oli vain kaksi miljoonaa euroa.

 Pudotus huippuvuosista on ollut hurja: tammikuussa 2013 verotonta kauppaa käytiin Etelä-Karjalassa 11 miljoonalla eurolla.

 Etelä-Karjalan osuus maan koko verottomasta turistimyynnistä oli huhtikuussa 37,4 prosenttia ja Helsingin 37,6 prosenttia.

 

Lähde: Global Refund Oy

Hän sanoo, että Lappeenranta on nojannut perustamisestaan eli 1600-luvulta lähtien kaupankäyntiin. "Eiköhän se jatku edelleen, vaikka välillä onkin pieniä epäselvyyksiä."

Yksi Ison-Kristiinan suurista vuokralaisista on Etelä-Karjalan osuuskauppa, jolla on kauppakeskuksessa muun muassa S-market, Marks & Spencer -tavaratalo ja Emotion-kosmetiikkamyymälä. Lisäksi Eekoon Lappee-hotelli on yhdistetty remontissa kauppakeskuskiinteistöön.

Eekoon toimitusjohtaja Mervi Sillanpää-Jaatinen arvioi, että venäläisten 15 prosentin osuus myynnistä kuulostaa ylimitoitetulta lähimmän vuoden aikana.

"Tällä hetkellä se on lähempänä kymmentä prosenttia. Toki kevään aikana on ollut ilmassa pienoista positiivisuutta alkuvuoteen verrattuna, koska rupla on vahvistunut."

Ison-Kristiinan erikoisuus on vuodenvaihteessa avautuva uusi kaupunginteatteri. Lappeenrannan kaupunki rakentaa sen yli 20 miljoonalla eurolla kauppakeskuksen välittömään läheisyyteen. Lisäksi keskukseen tulee Finnkinon elokuvateatteri.

Kauppojen, ravintoloiden, hotellin ja teattereiden yhdistelmä on erikoinen.

"Missään päin maailmaa ei ole vastaavaa. Pitää mennä Las Vegasiin katsomaan, jos siellä olisi samanlaista", Alén tuumii.

Hänen mielestään Lappeenrannan kaupunki oli rohkea, kun se uskaltautui uudenlaiseen teatteri-investointiin.

Isossa-Kristiinassa on vuokrattavaa pinta-alaa hieman alle kolmannes Itä-Helsingin kauppakeskus Itiksen pinta-alasta ja suurin piirtein saman verran kuin Vantaan Myyrmannissa.

"Kauppakeskus näyttää upealta Lappeenrannan kannalta", sanoi lappeenrantalainen Pekka Lyytikäinen avajaishulinassa. Hän uskoo, että venäläisostajat palaavat nykyistä sankemmin joukoin, kunhan rupla vahvistuu lisää.

Myös Ikea ja sen Ikano-kauppakeskus ovat jo pitkään olleet tulossa Lappeenrantaan Nuijamaantielle, kilometrien päähän keskustasta. Lopullinen investointipäätös puuttuu edelleen suhdanteiden heikkouden vuoksi, mutta Ikea on kiistänyt, että investointi nojaisi venäläisiin asiakkaisiin.

Lappeenranta on jo pannut kymmenen miljoonaa euroa tonttitöihin. Keskustan kauppiaat eivät pelkää Ikeaa, mutta Ikano-kauppakeskus on eri asia.

"Se on kauppaa, jonka pitäisi olla keskustassa ja joka hajottaa kaupankäyntiä. Tuntuu kurjalta keskustan elinvoimaisuuden kannalta, jos liikkeet siirretään Nuijamaantien varteen", Alén sanoo.

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat