Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maratonneuvotteluihin ei ole tällä kerralla varaa

Kotimaa
 
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.

Neljä vuotta sitten hallitusneuvotteluja veti kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hän kysyi puolueilta etukäteen kantaa vain seitsemään kysymykseen, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tivasi vapun alla vastauksia viiteentoista kysymykseen.

Eduskuntavaalit olivat neljä vuotta sitten huhtikuun puolivälissä. Kataisen tavoitteena oli, että uusi hallitus olisi nimitetty 19. toukokuuta. Kävi kuitenkin niin, että neuvotteluista tuli kaoottiset. Kaikki aikataulut menivät poskelleen.

"Ison jytkyn" saavuttaneille perussuomalaisille tarjottiin mahdollisuutta osallistua neuvotteluihin, mutta puolueen puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti, ettei puolue hyväksy kokoomuksen ja Sdp:n EU-politiikkaa eikä Kreikan tukemista.

Vihreät tulivat mukaan neuvotteluihin vaatimalla uuden ydinvoimalaluvan poistamista hallitusohjelmasta.

Varsinaiset hallitusneuvottelut pääsivät alkamaan vasta 20. toukokuuta. Välillä Katainen ilmoitti, ettei edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ole, ja demarit ja vasemmistoliitto marssivat ulos. Loppumetreillä neuvotteluihin palattiin kuuden puolueen voimin. Keskusta puhkui kiukkua.

Monien käänteiden ja sähellyksen jälkeen hallitusohjelma valmistui tasan kaksi kuukautta vaalien jälkeen, 17. kesäkuuta 2011.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen nimitti kokoomuksen, Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien kuuden puolueen "sateenkaarihallituksen" eli "sixpackin" 22. kesäkuuta.

Sipilän tavoitteena on, että uusi hallitus on koossa tämän kuun aikana. Maratonneuvotteluihin ei ole nyt varaa.

Vaikka hallitusneuvotteluihin lähteviä puolueita jo kutsutaan virheellisesti hallituspuolueiksi, aina on se mahdollisuus, että neuvotteluista marssitaan ulos ja mukaan tulee vielä uusia yrittäjiä. Tämä tosin on epätodennäköistä.

Viime kerralla neuvotteluja käytiin Säätytalossa. Nyt neuvotellaan valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Eteläesplanadin varrella.

Korjaus: Täsmennetty neuvottelujen kulkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat