Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusporvarihallitus on Juha Sipilän valinta

Rkp:n pitkään kestänyt hallitustaival päättyy. Sipilä pudotti puolueen hallitusneuvotteluista.

Kotimaa
 
Juha Sipilä selitti, miksi päädyttiin rakentamaan kolmen suuren hallitusta
Juha Sipilä selitti, miksi päädyttiin rakentamaan kolmen suuren hallitusta
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, miksi hän alkaa rakentaa uutta hallitusta kolmen puolueen – keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten – varaan.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti kokoomusta ja Sdp:tä jännityksessä torstai-iltapäivään asti. Vasta silloin hän päätti valita kokoomuksen Sdp:n sijaan hallitusneuvotteluihin. Kolmas puolue on odotetusti perussuomalaiset. Nyt tehdään siis perusporvarihallitusta.

Tunnelmat eduskunnan Pikkuparlamentissa olivat torstai-iltana hyvin jännittyneet, kun toimittajajoukko odotti, ketkä puoluejohtajat marssivat ensimmäisinä ulos auditoriosta.

Odotetusti ensimmäisenä ulos tuli vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, joka ilmoitti heti, että tuli porvarihallitus. Arhinmäen mukaan päätös tietää kurjia aikoja.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tunkeutuminen ovesta ulos aiheutti kaaoksen. Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli pettynyt, sillä hän oli odottanut vaalien voittajan pääsevän neuvotteluihin. Hänen mukaansa nyt saadaan konservatiivinen ja oikeistolaisia arvoja ajava hallitus.

Rkp:n Carl Haglund oli ulos tullessaan kuin maansa myynyt, sillä pienistä puolueista juuri Rkp:n ennakoitiin pääsevän neuvotteluihin. Rkp on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti 1970-luvun lopusta lähtien.

Sipilä pudotti Rkp:n pois neuvotteluista vain tunti ennen puolue- ja ryhmänjohtajien kokoontumista.

Sipilä kertoi, että vaalien jälkeen hänen tavoitteenaan oli neljän suuren puolueen hallitus, mutta se ei olisi onnistunut.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä päästiin hänen mukaansa yhteisymmärrykseen myös EU-asioista ja maahanmuuttopolitiikasta, joissa perussuomalaiset ovat edustaneet jyrkkää ja täysin erilaista linjaa kuin esimerkiksi kokoomus.

Tällä kokoonpanolla on nyt tarkoitus hakea ratkaisuja, joilla talous saadaan nousuun. Sipilän mielestä se pitää tehdä mahdollisimman oikeudenmukaisesti – niin, että jokainen suomalainen pysyy muutoksessa mukana.

"Meillä on kivinen tie löytää ratkaisut Suomen ongelmiin."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb esiintyivät tiedotustilaisuudessa ja haastatteluissa vakavan oloisina.

Sipilä yritti keventää tunnelmaa huomauttamalla, että kaikkien heidän sukunimet alkavat ässällä. Siis "kolmen ässän hallitus" tai Trio Ässä, joka on oululainen humppabändi, hän lohkaisi.

Soini muistutti perussuomalaisten vaalituloksen olleen niin hyvä, että puolueella oli aika hyvät neuvotteluasetelmat.

Soini vakuutti, että hän tulee toimeen kokoomuslaisten kanssa. Hän muistutti johtaneensa Espoossa valtuustoa, jossa on ollut kokoomuslaisia kolminkertaisesti perussuomalaisiin verrattuna.

"Kyllä se sielläkin sujuu, ja minähän olen joviaali ja mukava mies."

Stubb vakuutti, että hyvältä tuntuu.

"Kaikki riippuu nyt siitä, miten Suomi saadaan nousuun eli millä tavalla saadaan työpaikkoja ja talouskasvua."

Hän tähdensi, että Suomen pitää pysyä avoimena, suvaitsevana ja kansainvälisenä maana. Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminenkin on hänen mukaansa tärkeää.

Neuvotteluihin halunnut Antti Rinne vaikutti pettyneeltä, vaikka ei yllättynyt.

Hänen mukaansa tilanteen ratkaisi se, että Sdp tavoitteli hallitusohjelmaan semmoisia asioita, jotka eivät Sipilän moneen kertaan mainitsemassa "kokonaisharkinnassa" sopineet kuvioon.

Rinne ei uskonut, että yhteiskuntasopimuksen kaatumisella oli vaikutusta Sdp:n kohtaloon.

"Sdp:n näkökulmasta olisimme olleet valmiita kantamaan vastuuta, mutta kuten puoluevaltuuston yhteydessä sanoin, emme ilman ehtoja."

Rinteen mukaan hallitukseen ei nyt mahtunut puolueen tavoite eli linja, joka vastustaa eriarvoisuutta, lisää tasa-arvoa ja parantaa työelämän laatua sekä korostaa oikeudenmukaista verotusta ja säästöpäätösten oikeudenmukaisuutta.

Rinnettä ja Haglundia harmitti hallitusneuvotteluista putoaminen
Rinnettä ja Haglundia harmitti hallitusneuvotteluista putoaminen
Timo Soini: Me perussuomalaiset olemme täällä pysyvästi – hallituksessa tai oppositiossa
Timo Soini: Me perussuomalaiset olemme täällä pysyvästi – hallituksessa tai oppositiossa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaikuttaa tyytyväiseltä puolueensa pääsystä hallitusneuvotteluihin. Hän kertoi torstaina kolmen suuren puolueen yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaiset ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaiseen politiikkaan, ja ”jytky” ei sula.
Alexander Stubb: Suomi pysyy avoimena, suvaitsevana ja kansainvälisenä
Alexander Stubb: Suomi pysyy avoimena, suvaitsevana ja kansainvälisenä
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb arvioi, että kolmen puolueen hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, mutta ne voidaan viedä läpi kolmessa viikossa, kuten keskustan Juha Sipilä on sanonut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat