Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtakunnansyyttäjä hakee poliisiylijohtajaksi, hakijoita yhteensä yhdeksän

Hakijoiden joukossa on muun muassa valtakunnansyyttäjä

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei halua ainakaan vielä kertoa, mikä sai hänet pyrkimään poliisiylijohtajan virkaan.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ei halua ainakaan vielä kertoa, mikä sai hänet pyrkimään poliisiylijohtajan virkaan. Kuva: Sirpa Räihä HS

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron seuraajan paikkaa tavoittelee yhteensä yhdeksän hakijaa. Hakijat ovat kahta lukuun ottamatta poliisihallinnon sisältä. Hakuaika päättyi torstaina.

Etukäteen mielenkiintoisin hakija on valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Hän ei tässä vaiheessa halua kertoa, mitkä seikat saivat hänet hakemaan virkaa.

Tästä on kyse

 Uusi poliisiylijohtaja nimitetään viiden vuoden määräajaksi. Virka on ensimmäistä kertaa määräaikainen.

 Nimityksestä päättää maan uusi hallitus.

 Poliisiylijohtaja Mikko Paatero jää eläkkeelle elokuun alussa. Lomien takia hän tekee kuitenkin viimeisen työpäivänsä kesän kynnyksellä.

 Paatero on johtanut Poliisihallitusta vuodesta 2008.

"Kyllä minä olen pyrkinyt ottamaan harkinnassani huomioon, minkä viestin se antaa, jos haen tätä virkaa."

Hän ei halua arvioida mahdollisesti antamaansa viestiä.

"Mielenkiinnolla jään arvioita lukemaan. Jätän sen muiden arvioitavaksi."

Nissinen ei suostu kertomaan, onko häntä pyydetty hakemaan virkaa, mutta myöntää käyneensä asiasta erilaisia keskusteluja.

"Ei ole kukaan vastustanutkaan. Olen käynyt taustakeskusteluja, mutta ne ovat anonyymien henkilöiden kanssa."

Ennen syyttäjän uraa Nissinen oli muun muassa Kymen lääninhallituksessa apulaispoliisitarkastajana ja poliisitarkastajana.

Poliisihallituksesta poliisiylijohtajan virkaa ovat hakeneet kaikkien yksiköiden vetäjät: poliisijohtajat Tomi Vuori ja Seppo Kolehmainen sekä resurssijohtaja Jyrki Wasastjerna. Kolehmainen johtaa poliisitoimintayksikköä, Vuori esikuntayksikköä ja Wasastjerna resurssiyksikköä.

Muualta poliisihallinnosta virkaa ovat hakeneet keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Kari Rantala sekä sisäministeriöstä poliisiosaston päällikkö Kauko Aaltomaa ja poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Lisäksi virkaa on hakenut toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Anu Hilpi. Hän johtaa Espoon kaupungin omistamaa Kaupungintekniikka-liikelaitosta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vaikuttaa tyytyväiseltä niin hakijoiden määrään kuin laatuunkin.

"Hakijat ovat kovaa kaartia, poliisihallinnon kovasta päästä", hän luonnehtii. Poikkeus on Hilpi, jota Nerg ei tunne.

Nerg uskoo, että kaikilla muilla hakijoilla on kova poliisihallinnon tuntemus ja osaaminen. Ratkaisevaan asemaan nousevat siten henkilökohtaiset ominaisuudet ja käsitys siitä, miten poliisitointa ja turvallisuussektoria ylipäätään pitäisi kehittää, hän toteaa.

"Kun hakijoita on tämän verran, varmaan haastattelemme aika laajan kaartin. Loppuvaiheessa käytetään todennäköisesti soveltuvuusarviointia."

Poliisia on jo puolentoista vuoden ajan ravistellut Helsingin huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon liittyvä rikostutkinta sivuhaaroineen. Se on nostanut esille myös kysymyksen poliisin sisäisen valvonnan puutteista.

Vajaan kahden viikon kuluttua tulee julkiseksi esitutkintapöytäkirja, joka koskee Aarnioon liittyviä vakavimpia syytteitä, kuten törkeitä huumerikoksia.

"En näe, että tämä olisi leimannut koko poliisihallintoa ja nykyistä johtokaartia", Nerg sanoo.

"Ei voida ajatella, että uusi poliisiylijohtaja pitäisi välttämättä saada ulkoa. Pitää kuitenkin tunnistaa ongelmat ja täytyy olla valmis etsimään ratkaisu, jolla varmistetaan, että tämäntyyppisiä ei enää tapahdu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat