Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensa housuissa ei riittänyt näytöksi työväentalon palon tuomiossa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Vaasan hovioikeus tuomitsi yli 70-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen ja korvauksiin siitä, että hän koetti hankkia kovat korvaukset vakuutusyhtiöltä palaneesta talostaan ja sen sisällä olleesta irtaimistosta.

Talo oli Pihlavan työväentalo Porissa, joka paloi tuhopolton seurauksena vuoden 2011 kesällä.

Miehen tuomio oli vuosi ja kolme kuukautta ehdollista törkeän petoksen yrityksestä ja sen päälle tuli erilaisia korvauksia vähintään 10 000 euron arvosta.

Oikeuden mukaan mies yritti rahastaa vakuutusyhtiötä sillä, että olisi tehnyt taloon erilaisia kalliita remontteja. Niistä miehellä ei kuitenkaan ollut esittää esimerkiksi kuitteja tai kuvia.

Syyttäjä katsoi, että mies sytytti itse vanhan talon, joka oli palovakuutettu 900 000 euron arvosta. Tämä perustui muun muassa siihen, että mies oli paikalla palon alkaessa ja hänen housuistaan löytyi jäämiä bensiinistä. Mies itse sanoi heränneensä savun hajuun ja kiisti kaiken.

Samoin mies oli syyttäjän mukaan koettanut kaupitella työväentaloaan huomattavasti alemmalla hinnalla, mitä oli vakuutusyhtiöön ilmoittanut sen arvoksi. Talo muun muassa oli käyttökiellossa, koska sen katto oli notkahtanut.

Käräjäoikeuden tuomio ei muuttunut hovioikeudessa, mutta kumpikaan ei katsonut sytyttäjän olleen omistaja. Käräjillä tätä kysymystä selviteltiin pitkään. Se oli selvää, että palo oli tahallaan sytytetty.

Miehen housuista löytyi laboratoriotutkimuksessa bensiinijäämiä, mille mies eri yhteyksissä ilmoitti kolme erilaista versiota: se oli peräisin remonttihommista, ruohonleikkaamisesta tai moottorisahan käyttämisestä. Jo käräjäoikeus piti tätä epäluotettavana kertomuksena, mutta se ei kuitenkaan yksinään osoittanut, että mies olisi sytyttäjä.

Samoin oli sen kanssa, että hän oli hankkinut uuden vakuutuksen ja koettanut myydä taloa. Jäi siis ulkopuolisen tekijän mahdollisuus.

Vakuutusyhtiö Tapiola katsoi, että sillä oli asiassa riski 600 000 euron vahinkoon, kun talon oikea arvo oli alle 300 000 euroa.

Omistaja itse vei jutun hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä, koska ei ollut antanut vääriä tietoja ja vaikka hovioikeus katsoisikin hänet syylliseksi, kyse olisi vain kelvottomasta petoksen yrityksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat