Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääksikamerat kuvaavat nyt haudontapuuhia

Seilin pesässä on kaksi munaa. Ensi kuussa poikaset voivat kuoriutua.

Kotimaa
 
Voitto Pulkkinen
Hailuodossa pesä on tyhjillään, mutta sääkset poikkeavat toisinaan siellä. Luultavasti ne pesivät kameran lähellä.
Hailuodossa pesä on tyhjillään, mutta sääkset poikkeavat toisinaan siellä. Luultavasti ne pesivät kameran lähellä. Kuva: Voitto Pulkkinen

Ruudulla kököttää naaras. Välillä se kääntää päätään. Seilin sääksiemo hautoo kahta munaa. Samanlaista sääksinaaraan kökötystä voi seurata Hattulasta. Sielläkin kamera kuvaa pesiviä sääksiä ja emolintu hautoo.

Sääksien pesässä poikasten hoito alkaa viimeistään kesäkuun alkupuolella, kun munat kuoriutuvat.

"Poikaset pysyvät pesässä heinäkuun lopulle asti, jolloin ne aloittavat lentoharjoitukset. Kun poikaset ovat oppineet lentämään, ne jäävät pesän läheisyyteen aina syysmuuttoon asti ja käyvät vain välillä pesällä syömässä koiraslinnun tuomaa kalaa", kertoo Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

Sääksien pesät pysyvät hyvin asuttuina. Siksi myös kameroilla varustetuilla pesillä riittää yleensä seurattavaa vuodesta toiseen. Aina pesässä ei kuitenkaan ole sama lintupari. Hailuodossa kamera kuvaa tällä hetkellä tyhjää pesää. Sääkset kuitenkin käväisevät pesällä silloin tällöin.

"On todennäköistä, että ne pesivät noin 300 metrin päässä olevalla toisella pesällä ja kamerapesä on niille vain varapesä. Kamerapesään ei tule toista sääksipariskuntaa, sillä sääksien reviirit ovat suuria", nettipesän pitäjä Voitto Pulkkinen kertoo.

Syynä kodinvaihtoon on todennäköisesti se, että Hailuodon sääksikoiraalla on kova kysyntä naaraiden keskuudessa. Viime kesänä kolme naaraslintua kävi taistelua yhdestä uroksesta. Naaraat hoitavat taistelunsa keskenään, jolloin uroksen pesintäkumppaniksi jää vahvin naaras.

"Häiriötä oli niin paljon, ettei pesään tullut lopulta munan munaa", Pulkkinen harmittelee.

Mikäli Hailuodon sääksipari on pesimässä toisella pesällä, ne saavat perustaa poikueensa ilman kuvausta. Kesken pesinnän kameraa ei voi asentaa pesälle.

 

Pesäkameroiden kuvaa sääksistä voi seurata näiden verkkosivujen kautta: saaristomeri.utu.fi (Seili), saaksisaatio.fi (Hattula) ja saaksi.fi (Hailuoto).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat