Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusporukasta pudottaminen on tylyä

Perussuomalaiset tuskin marssivat kesken pois neuvotteluista

Kotimaa
 
Laura Oja
Antti Rinne ei mahtunut hallitusneuvottelijoiden porukkaan.
Antti Rinne ei mahtunut hallitusneuvottelijoiden porukkaan. Kuva: Laura Oja

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on vakuuttanut tehneensä päätökset hallitusneuvotteluihin lähtijöistä ihan itse. Keskustan sisäpiiriläisillekin oli epäselvää, mitä Sipilän päässä liikkui.

Demareille on valjennut, että Sipilä oli ilmeisesti tehnyt päätöksen demareiden kohtalosta jo torstaina aamupäivällä. Sitä Sipilä ei paljastanut ainakaan aamukymmeneltä alkaneessa keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa. Kokouksessa vain Olavi Ala-Nissilä oli sanonut ääneen, että kokoomuksen kanssa olisi helpompi toimia kuin demareiden. Porvarihallituksen vankkoina kannattajina pidettiin myös Mika Lintilää ja Olli Rehniä.

Mauri Pekkarisen pitämästä analyysistä pääteltiin, että hän olisi ollut punamullan kannalla. Punamullan kannattajiin laskettiin ainakin Sirkka-Liisa Anttila, Timo Kalli ja Aila Paloniemi.

Keskustan hallitusneuvotteluryhmä oli koolla Sipilän johdolla iltapäivällä. Siellä Sipilä ilmoitti vihdoin ratkaisustaan Sdp:n ja kokoomuksen välillä.

Demareille viikko oli tuskainen. Media rummutti perusporvarihallitusta. Sdp:n kanssa jatkettiin keskusteluja Sipilän kysymyksistä, kun muiden puolueiden kanssa asiat selvisivät helpommin.

Torstaiaamupäivän ryhmäkokoukseen mennessään demareilla oli sellainen tieto, että vaaka saattaa kallistua kokoomuksen puoleen. Se perustui keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ja Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen välillä käytyihin puhelinkeskusteluihin. Useimmille jäi käsitys, että päätös ei ollut vielä lopullinen.

Rinne selitti ryhmälle, että näyttää siltä, että oppositio kutsuu, mutta ei nuolaista vielä ennen kuin tipahtaa.

Entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman viesti oli, että "älkää nyt surko, oppositiossa voi vaikuttaa". Hän kertoi säästelleensä neljän hallitusvuoden aikana hyviä linjauksia, joita voi käyttää oppositiossa. Demareilla oli nuotit valmiina oppositioon myös Sipilälle annetuissa vastauksissa.

Kokous päättyi siinä hengessä, että puolueella on täysi valmius lähteä neuvotteluihin, jos kutsu käy.

Sdp:n puoluevaltuusto istui tuntikausia. Kolmella neljäsosalla oli sama perusajatus kuin eduskuntaryhmälläkin, että neuvotteluihin mennään ja katsotaan, millainen paketti saadaan aikaiseksi.

Muutamat halusivat suoraan oppositioon. He olivat pääasiassa pohjoisen ja idän edustajia.

Demareiden mukaan lopullinen varmuus Sdp:n pudottamisesta neuvotteluporukasta tuli tietoon myöhään iltapäivällä. Joidenkin mielestä se oli tylyä. Tosin myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on kertonut, että hän sai tiedon kokoomuksen pääsystä neuvotteluihin vasta iltapäivällä.

Rkp:n kohtelu oli kuitenkin Sdp:täkin tylympi. Sipilä kertoi torstai-iltana, että hän pudotti Rkp:n joukosta vasta tuntia ennen kuin puolue- ja ryhmänjohtajat olivat koolla.

Stubb vaikutti hyvin pettyneeltä Rkp:n kohtalosta.

Kukaan ei usko, että perussuomalaiset marssisivat kesken pois hallitusneuvotteluista. Jos sellainen ihme tapahtuisi, demareilla tuskin olisi paluuta neuvottelupöytään. Vaihtoehto voisi sitten olla puhdas porvaripohja, eli vihreät, kristillisdemokraatit ja Rkp tulisivat keskustan ja kokoomuksen kumppaneiksi.

Timo Soinin sanotaan antaneen jo alustavissa neuvotteluissa periksi maahanmuutto- ja EU-kannoissaan.

Europolitiikasta perussuomalaiset tuskin tekevät neuvotteluissa kynnyskysymystä, mutta verokysymykset varmasti nostetaan pöydälle Smolnan neuvotteluissa. Myös maahanmuuttoasiat voivat nousta esille.

Perussuomalaisten ajama autoveron poisto leikkaisi 800 miljoonaa euroa verotuloista. Se olisi sulaa hulluutta tässä tilanteessa, mutta jonkun huojennuksen autoveroon perussuomalaiset varmasti saavat.

Salaliittoteorioista tykkäävät pohtivat edelleen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja sen toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen roolia. Jos työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimus olisi saatu tehtyä, siitä olisi ehkä tullut sata tuntia lisää työaikaa vuodessa, kuten EK toivoi. Vaikka sopimus kaatui, Häkämies sai porvarihallituksen. "Häkämies voitti sittenkin", yksi tarkkailija huomauttaa.

Sipilän tuntevat vakuuttavat, että hän ei pelejä pelaile, ei edes Häkämiehen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat