Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Airbnb hamuaa Suomesta nyt mökkejä

Matkailuala pelkää työpaikkojen puolesta. Verottaja aikoo päivittää ohjeistustaan.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Portugalin Vendas Novasista kotoisin olevat Ana Serra ja Cláudia Penedo vuokrasivat yksiön Helsingin Alppilasta Airbnb:n kautta. Ensimmäistä kertaa palvelua käyttänyt kaksikko halusi ennen kotimatkaansa nähdä ainakin Suomenlinnan ja Linnanmäen Sea Lifen.
Portugalin Vendas Novasista kotoisin olevat Ana Serra ja Cláudia Penedo vuokrasivat yksiön Helsingin Alppilasta Airbnb:n kautta. Ensimmäistä kertaa palvelua käyttänyt kaksikko halusi ennen kotimatkaansa nähdä ainakin Suomenlinnan ja Linnanmäen Sea Lifen. Kuva: Kimmo Räisänen

Portugalilaiset Cláudia Penedo, 24, ja Ana Serra, 24, purkavat matkalaukkujaan Helsingin Alppilassa.

Yksiö on hyvällä paikalla. Hintakin on kohtuullinen: kolmen päivän majoitus maksoi Airbnb:n kautta 150 euroa.

Fakta

Barcelona suosikkikohde

 Airbnb-kohteiden määrä Suomessa on lisääntynyt 106 prosentilla viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

 Huhtikuun 2015 alussa Suomessa oli 2 166 majoituskohdetta. Niistä 1 277 sijaitsi Helsingissä.

 Vuoden aikana Airbnb:n kautta ulkomailla majoittuvien suomalaisten määrä lisääntyi 149 prosenttia ja Suomeen saapuvien ulkomaalaisten määrä 145 prosenttia.

 Suomalaisten eniten suosimat Airbnb-kaupungit ovat Barcelona, Berliini, Helsinki, Pariisi, New York, Lontoo, Kööpenhamina, Amsterdam, Rooma ja Tallinna.

Lähde: Airbnb

"Hotelli olisi ollut paljon kalliimpi", sanoo Serra.

"Ja koska tapasimme talon haltijan, hän antoi meille neuvoja. Hän kertoi lähikaupan sijainnin sekä sivuston, josta näemme julkisen liikenteen reitit", Penedo jatkaa.

Airbnb on amerikkalainen internetpalvelu, jossa ihmiset voivat satunnaisesti vuokrata omaa asuntoaan matkailijoiden käyttöön. Ja se laajenee Suomessa vauhdilla.

Airbnb:llä oli huhtikuussa tarjolla 2 166 kohdetta eli yli kaksi kertaa niin paljon kuin vuotta aiemmin.

Helsingissäkin majapaikkojen määrä lisääntyi, ja Suomen-kohteista pääkaupungissa sijaitsi yli puolet, 1 277.

Samalla Suomeen saapuvien ja maasta lähtevien matkailijoiden määrä on 2,5-kertaistunut viime vuodesta. Lukuja yhtiö ei kuitenkaan kerro.

"Kasvamme Suomessa hurjaa vauhtia, etenkin Turussa ja Tampereella. Kesäkauden alkaessa odotamme kasvun taas kiihtyvän, kun ihmiset lomailevat", sanoo Pohjoismaiden ja Hollannin maajohtaja Aja Guldhammer Airbnb:stä.

Pohjoismaalaisittain Suomessa tarjontaa on verrattain vähän. Väkiluvultaan Suomen kokoisessa Tanskassa kohteita on 15 000, Norjassakin 2 800.

Suomalaisiin erikoisuuksiin kuuluu, että Airbnb:n avulla majoitutaan myös kotimaassa. Helsinki on suomalaismatkailijoiden listalla peräti kolmantena.

"Uskon, että seuraavaksi näemme ihmisten vuokraavan kakkoskotejaan, mikä tarkoittaa, että tarjonta eri puolilla Suomea kasvaa. Teillä on paljon mökkejä, kuten norjalaisillakin", tietää Guldhammer.

Yksityishenkilöiden tarjoamien majoituspalvelujen lisääntyminen on havaittu, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Maarit Pitkänen Visit Helsingistä.

"Airbnb:n suosio on ollut maailmalla räjähdysmäisessä kasvussa, mikä näkyy myös Helsingissä", Pitkänen sanoo. Hänen mielestään uudet majoitusmuodot täydentävät tarjontaa. Kaupungin matkailutilasto ei tällä hetkellä huomioi Airbnb:n ja Couchsurfingin kaltaisia palveluja.

"Olemme kevään aikana pohtineet, että lähtisimme tutkimaan Airbnb:n matkailutulovaikutuksia Helsinkiin."

Kaikkia ilmiö ei miellytä. Hotelli- ja ravintola-alaa edustavassa Mara ry:ssä ajatellaan, että Airbnb:n kaltaiset palvelut heikentävät raskaasti säännellyn majoitusalan kilpailukykyä entisestään.

Yksityishenkilöt eivät maksa työnantajamaksuja ja laistavat usein veronmaksusta.

Vuosi sitten Mara lähestyi työ- ja elinkeinoministeriötä lainsäädäntöaloitteella, jossa se vaati tasapuolisia kilpailuolosuhteita majoitustoimintaan.

"Jos tällaisen toiminnan annetaan kasvaa, niin esimerkiksi hotellialalla sääntelyä pitäisi alkaa purkaa. Esimerkiksi työnantajakustannuksia on paljon. Se on meidän tärkein näkökulmamme", Lappi sanoo nyt.

"Ensisijaisesti nykyinen kehitys johtaa majoituskysynnän vähenemiseen, mikä johtaa työpaikkojen vähenemiseen ja se valtion verotulojen vähenemiseen. Tätä kautta majoitustoiminnan oikeat toimijat myös vähentävät investointejaan."

Airbnb velvoittaa majoittajat huolehtimaan itse verotukseen liittyvistä velvoitteistaan. Yksityishenkilönkin pitää maksaa majoitustoiminnasta arvonlisävero, kun sen liikevaihto ylittää 8 500 euroa vuodessa. Rajan allekin jäävä tulo on verotettavaa pääomatuloa.

Kaikki eivät velvoitteitaan tunne. Johtava veroasiantuntija Päivi Taipalus Verohallinnosta myöntää, että muun muassa majoitustoiminnan ohjeistus tarvitsee päivitystä.

"Kyllä me seuraamme ilmiöitä, ja tarvittaessa reagoimme ohjeistuksella. Ohjeistuksemme seuraavan päivityksen yhteydessä voimme varmasti ottaa tämänkin asian huomioon", sanoo Taipalus.

Nykyinen ohje majoitustoiminnan verotuksesta on vuodelta 2001. Päivitys on työn alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat