Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhehuoneet tulevat myös vastasyntyneiden teholle

Kuopion uuden sairaalan 18 perhehuoneessa vanhemmat myös yöpyvät tehohoidettavan vauvan vieressä

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
"Tällaisessa lasipalatsissa sinäkin silloin asuit", kertoi Virpi Santala pojalleen Aleksi Harjulalle perjantaina, kun he tutustuivat vastasyntyneiden teho-osaston perhehuoneisiin Kysissä.
"Tällaisessa lasipalatsissa sinäkin silloin asuit", kertoi Virpi Santala pojalleen Aleksi Harjulalle perjantaina, kun he tutustuivat vastasyntyneiden teho-osaston perhehuoneisiin Kysissä. Kuva: Pentti Vänskä

Perheet halutaan yhä tiiviimmin mukaan tehohoidossa olevien vastasyntyneiden hoitoon.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) vastasyntyneiden teho-osasto saa ensi viikolla käyttöönsä 18 perhehuonetta, kun osasto muuttaa uuteen Kaarisairaalaan.

Fakta

Keskosia hoidetaan yliopistosairaaloissa

 Ensi viikolla avattavaan Kysin uuteen Kaarisairaalaan tulee muun muassa naisten akuuttikeskus, jossa hoidetaan esimerkiksi synnytykset.

 Synnytyssalien läheisyyteen Kaarisairaalaan siirtyvät myös vastasyntyneiden ja aikuisten teho-osastot.

 Vaativinta hoitoa tarvitsevat pienet keskoset, joita ovat ennen 32 raskausviikkoa syntyneet tai alle 1,5 kiloa painavat vauvat.

 Pienten keskosten synnytykset ja tehohoito on keskitetty erikoisvastuualueen yliopistosairaaloihin eli Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Ouluun ja Kuopioon.

Jo nyt vanhemmat hoitavat paljon tehohoidossa olevia vauvoja, mutta huoneissa on useita potilaita ja tilaa on vähän.

Kysin uusissa tiloissa perheet saavat käyttöönsä omat huoneet, jossa vanhemmatkin voivat yöpyä. Huoneissa on oma suihku ja vessa. Yhteistiloissa on keittiö, pyykinpesumahdollisuus ja sisaruksille leikkihuone.

"Vastasyntynyttä ei eroteta äidistä. Myös vastasyntyneellä on oikeus olla vanhempiensa kanssa sairastaessaan", sanoo vastasyntyneiden teho-osaston osastonylilääkäri Ulla Sankilampi.

Perhehuoneessa perheet hoitavat vauvaa mahdollisimman paljon. Henkilökunta käy hoitamassa vauvan sairauksia.

Hoitajat seuraavat vauvan vointia monitoreista perhehuoneiden ikkunan takana. He saavat myös uudenlaiset valvontaälypuhelimet, jotka lisäävät turvallisuutta.

Synnytyksen jälkeen äitiäkin hoidetaan perhehuoneessa vauvan lähellä.

Ruotsissa ja Yhdysvalloissa on ollut Sankilammen mukaan jo pitkään perhehuoneita myös vastasyntyneiden teho-osastolla. Turun yliopistollisessa sairaalassa on käytössä perhehuoneita, mutta Kys on Suomessa ensimmäinen uusi yliopistollinen sairaala, johon on suunniteltu ja rakennettu perhehuoneet. Perhehuoneita on tulossa myös Helsinkiin.

Tutkimusten mukaan pienet keskoset hyötyvät perheiden läsnäolosta.

"Ennuste paranee, eloonjääminen lisääntyy ja sairastavuus vähenee, kun vanhemmat ovat lähellä", Sankilampi sanoo.

Perjantaina uusiin tiloihin tutustui kuopiolainen Jonna Pykäläinen, joka vietti teho-osastolla viisi kuukautta hoitamassa tytärtään Ellen Pykäläistä, 1,

"Hienoa, että perheet saavat lisää yksityisyyttä, mutta hoitajat ovat ikkunan takana ja seuraavat vauvaa. Vanhemmista voi olla pelottavaa jäädä lapsen kanssa kahdestaan", hän sanoo.

Korpilahtelainen Virpi Santala synnytti poikansa Aleksi Harjulan, 5, Kysissä raskausviikolla 24. Aleksi painoi syntyessään 590 grammaa.

Perhehuone olisi ollut tarpeen, sillä perheen koti sijaitsee 175 kilometrin päässä sairaalasta. Santala on iloinen, että uudet perheet pääsevät yhä lähemmäksi vauvojaan.

"Se on tosi tärkeää."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat