Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusneuvottelijat valitsivat kovan tien

Sipilä, Soini ja Stubb lähtevät neuvotteluissa siitä, että taloutta pitää sopeuttaa kuudella miljardilla eurolla. Säästöjen kohteet ja ajoitus ovat auki.

Kotimaa
 
Kolmen kopla purki hallitusneuvotteluiden käynnistymistä – video koko tiedotustilaisuudesta
Kolmen kopla purki hallitusneuvotteluiden käynnistymistä – video koko tiedotustilaisuudesta
Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk), kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini kertoivat tiedotusvälineille, että hallitusneuvotteluiden alkupäivinä ensi viikolla setvitään EU-linjaukset, ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnat sekä maahanmuuttoon liittyvät linjaukset. Sen jälkeen alkaa työ talousasioiden parissa. Videolla on puheenjohtajien avauspuheenvuorot sekä vastaukset viestimille.

Hallitusneuvottelujen pohjaksi valittiin perjantaina valtiovarainministeriön kiistelty arvio, jonka mukaan valtion ja kuntien pitäisi sopeuttaa talouttaan kuudella miljardilla eurolla alkavan vaalikauden aikana.

Kyseisen arvion käyttäminen tietää hallitusneuvotteluihin kipeitä säästöpäätöksiä. Osa taloustutkijoista on varoittanut säästöjen vievän Suomen taloudesta viimeisenkin puhdin.

"Ajoitusta ja aikataulua voidaan lähteä muuttamaan, mutta emme lähde muuttamaan tuota lukua", sanoi hallitusneuvotteluja johtava keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Sipilä avasi hallitusneuvottelut perjantaina yhdessä perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kanssa. Jos neuvottelut onnistuvat, nämä kolme puoluetta muodostavat uuden hallituksen.

Neuvottelut käynnistettiin valtionvarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen ja Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen tilannearvioilla.

Stubb ja Soini kehuivat neuvottelijoiden keskinäistä luottamusta ja yhteistä näkemystä Suomen tilanteesta.

"Edellisen hallituksen kanssa kesti neljä vuotta saada yhteinen tilannekuva. Nyt meillä kesti tunti ja 14 minuuttia", Stubb sanoi.

Isoja kysymyksiä ovat nyt säästöjen kohteet ja ajoitus. Uusi hallitus voi päättää säästöjen toteuttamisesta etupainotteisesti, jolloin ne toteutettaisiin pääosin jo kahden seuraavan vuoden aikana. Toinen vaihtoehto on tehdä päätökset heti, mutta ajoittaa säästöt vaalikauden loppupuolelle, jolloin talouden tila – toivon mukaan – saattaisi olla parempi.

Pelkän talouskasvun varaan valtiontalouden tervehdyttämistä ei voi jättää, koska näkymät ovat vaisut ja talouden rakenteelliset ongelmat syviä. Neuvottelujen lähtökohtana on valtionvarainministeriön ennuste, jonka mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia. Se on muuta euroaluetta vähemmän.

Mahdollisimman suuri osa julkisen talouden korjausliikkeestä pyritään tekemään rakenteellisilla uudistuksilla. Esimerkiksi terveyshallinnon uudistus voi onnistuessaan tuoda julkiselle sektorille huomattavat säästöt.

Toinen kohde on rakenteellisen työttömyyden korjaaminen.

"Nämä rakennemuutokset pitäisi pystyä päättämään heti vaalikauden alussa. Muuten emme pysty huolehtimaan niiden toimeenpanosta", Sipilä sanoi.

Loput pitää säästää, sillä veroja ei kiristetä.

"Sopeutus tehdään niin, että kokonaisveroaste ei nouse", Soini totesi.

Maanantaina hallitusneuvottelut jatkuvat strategian ja suurten linjojen pohtimisella. Samalla työnsä käynnistää kolme työryhmää, jotka käsittelevät maahanmuuttoa, EU-politiikkaa sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Talousasioiden työryhmät käynnistyvät, kun julkisen talouden isot linjat on vedetty.

Sipilän mukaan etujärjestöjen asiaa ajavia lobbareita ei päästetä neuvottelupaikalle tällä kertaa lainkaan.

"Työryhmissä käytetään asiantuntijoita jokaisen ryhmän oman harkinnan mukaan."

Martti Kainulainen Lehtikuva
Juha Sipilän mukaan rakennemuutokset pitäisi pystyä päättämään heti vaalikauden alussa.
Juha Sipilän mukaan rakennemuutokset pitäisi pystyä päättämään heti vaalikauden alussa.
Stubb: Sipilän johdossa tilannekuva syntyi tunnissa ja 14 minuutissa – edellishallitukselta se vei neljä vuotta
Stubb: Sipilän johdossa tilannekuva syntyi tunnissa ja 14 minuutissa – edellishallitukselta se vei neljä vuotta
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kiitteli keskustan Juha Sipilää ripeydestä hallitusneuvottelujen ensimmäisenä päivänä perjantaina. Hänen mukaansa yhteinen tilannekuva hallitukseen kaavailtavilla puolueilla – keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset – syntyi tunnissa ja 14 minuutissa, kun edellisellä hallituskaudella siihen meni noin neljä vuotta.
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat